Show menu

Eén wereld, duizend vrouwen

Internationale Vrouwendag is een door de Verenigde Naties erkende feestdag die ieder jaar op 8 MRT plaatsvindt. Een dag waarbij wereldwijd stil wordt gestaan bij de rechten van vrouwen, emancipatie en gendergelijkheid. Ook bij Theater a/d Rijn staan we jaarlijks stil bij deze dag en het belang ervan. In 2024 is het landelijke thema Eén wereld, duizend vrouwen. Een thema waarmee aandacht wordt gegeven aan de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen vanuit diverse culturen en achtergronden. Elke vrouw is uniek; met een andere stem, een eigen verhaal, een vernieuwend perspectief. 

Wat is jouw perspectief?

Al deze verschillende – soms ongehoorde – stemmen willen we bij Theater a/d Rijn graag een podium geven om zo een grote diversiteit aan verhalen te tonen. Niet alleen op 8 MRT, maar het hele jaar door. We geloven in de kracht van vrouwelijke makers en de variëteit aan perspectieven die zij ons kunnen laten zien. Een van onze eigen makers, Amy Croqué, doet dat met een hiphop state of mind. Met HOOP maakt ze het onzichtbare zichtbaar, voor én achter de schermen. Vanaf 1 MRT creëren we vanuit dit project ruimte voor vrouwen, door vrouwen en gebruiken we the culture om neurodiversiteit te vieren. Naast haar ontwikkeling als curator en programmamaker bij Theater a/d Rijn, is Amy co-founder van Hiphophub en multihopper in het creatieve veld. 

Wil je meedoen aan HOOP? Meld je aan en deel je dromen. Dit kan het hele jaar door, want elke dag is een nieuwe dag. Hiphop omarmt het verschil. 

Ben je benieuwd naar Amy’s perspectief? Bestel hier een persoonlijk cadeau.

Meer The future is female

Naast Amy is Merel Severs een van onze makers. Merel is theatermaker, performer en martial artist en creëert geëngageerde, confronterende en fysieke voorstellingen. Ze laat zich inspireren door intersectioneel feminisme, body politics en martial arts. Met haar eigenzinnige signatuur bevraagt ze de gewelddadige structuren van de wereld om zich heen en zet daarvoor de transformatieve kracht van het lichaam in. In mei gaat haar nieuwste voorstelling Coerced & Freely Given in première.

Tot slot presenteren we op ons podium ook werk van andere makers onder het label The future is female. Deze makers brengen voorstellingen waarin de focus ligt op vrouwen, hun fysieke en mentale kracht en (de strijd voor) gelijkheid. 

Door de meerstemmigheid van ons theater en het vertellen van verschillende verhalen hopen we met een meer open blik naar onszelf en de wereld te kunnen kijken. Om uiteindelijk samen op zoek te gaan naar dat wat ons verbindt. Want: no human is an island.