Show menu

Qi

Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team.

Van 18 t/m 27 februari 2023 ging onze vaste maker Ruben Chi in residentie met musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel.

Over de voorstelling Qi

In de nieuwste dansvoorstelling Qi neemt Ruben Chi je mee op een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen Oost en West. Vier hiphopdansers en een strijkkwartet van Phion creëren een wereld waarin tegenpolen elkaar ontmoeten en samensmelten. Dansers flowen zonder beat en musici bewegen van het blad af – als een nieuwe entiteit door een glooiend en draaiend decor, geïnspireerd op de Chinese filosofie en het belang van de weg van de natuur daarin. 

Nothing in the Universe is fixed, static or non-moving: everything is transforming all the time.  

– the philosophy of Tao

Na afloop van de residentie

Waarom wilde je deze residentie doen / wat wilde je onderzoeken?

‘Deze residentie fungeerde om alvast vooronderzoek te doen naar mijn nieuwe voorstelling Qi. Het wordt mijn eerste eigen grote zaal-voorstelling waar ik ga werken met vier dansers en een klassiek strijkkwartet. De residentie was een eerste ontmoeting op de vloer, waar we elkaar hebben kunnen inspireren, waar we onderzoek hebben gedaan naar het onderwerp, wat de drijfveer is geweest om deze voorstelling te maken en hoe zich dat verbindt met ieders eigen identiteit/roots. De residentie was voor iedereen om aan te voelen hoe we het komende proces aan zullen vliegen, en hoe we dat vooral in nieuwsgierigheid kunnen doen.’

Wat heb je tijdens je residentie gedaan?

‘Grenzen opzoeken, nieuwsgierigheid opwekken, voelen en verbinden. En bij zowel de dansers als de musici de beweging opzoeken, fysiek en mentaal. We hebben eigenlijk vooral veel geëxperimenteerd en onderzoek gedaan wat heeft geresulteerd in ideeën en onderzoeksmateriaal.’

Wat neem je mee van deze residentie?

‘Dat er een mooie openheid is ontstaan bij de cast en musici om dichter bij elkaar te komen door uit de eigen bubbel te stappen en van elkaar te leren. Iedereen is denk ik vooral geïnspireerd en gemotiveerd geraakt om het komende repetitieproces aan te gaan in juni.  Voor mij als maker neem ik vooral ook de ‘hoe’ mee. Dat ik met al deze input het nu rustig kan verwerken in de voorbereiding ervan.’

Foto’s: Jinko Adams

Voorafgaand

Qi gaat op 7 juli in première in Stadstheater Arnhem en als vooronderzoek gaat Ruben in februari in residentie bij Theater a/d Rijn. Samen met musici van Phion onderzoekt hij de thematiek binnen de voorstelling en gaan ze dieper in op de drie zogenoemde pilaren die het artistieke uitgangspunt vormen voor de performance. Aan de hand van deze pijlers zal Ruben de samenwerking tussen musici en dansers, het bewegingsmateriaal en de werkwijze vormgeven.

1.Qi / Chi Gong

Volgens het principe van Qi (uitgesproken als ‘Chi’, de achternaam van Rubens Chinese moeder), wat levensenergie of letterlijk adem/lucht betekent, ontstaat een levendig spel dat stroomt en botst en constant beweegt tussen binnen- en buitenwereld. QI GONG betekent kortgezegd ‘werken met levensenergie’. Dit is een leer waarin de bewustwording van je ‘chi’ centraal staat. Hoe wek je het op, (be)stuur je het en navigeer je ermee?

2. Tai Chi

Voor de voorstelling zullen alle performers op de vloer, zowel dansers als musici, zich via Ruben verdiepen in de leer van Tai Chi, een vecht- en bewegingskunst die de energieleer van Qi Gong omzet in lichamelijke bewegingen. Hij is hier zelf mee opgegroeid en zal er in dit project nog dieper in duiken.

3. Yin & Yang

Yin en Yang zijn de twee krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. De tegenstellingen staan nooit los van elkaar maar werken samen en vormen een eenheid. De Oosterse denkwijze is er één waarin tegenstellingen juist omarmd worden als de kern van onze kosmos en alles wat leeft, zoals eb en vloed. Ruben Chi streeft in Qi naar een transformatie van die schijnbare tegenstellingen om juist eenheid te vormen.

Over Ruben Chi

Ruben Chi heeft zich als mens en maker constant bewogen tussen twee uiteenlopende culturen, ‘Oost en West’, en omarmt zodoende een identiteit die cultuurspecifieke geloofsovertuigingen, tradities en normen en waarden overstijgt. Qi is na Moving Sounds en Solitude de derde en laatste voorstelling met Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, en de eerste productie voor midden- en grote zaal van zijn eigen Stichting SoulCypher. 

Meer weten over Ruben Chi? Lees hier zijn hele biografie.