Show menu

Operatie Oost

Theater a/d Rijn ontwikkelt met maker Amy Croqué Operatie Oost, een nieuwe methode voor culturele instellingen om samen met lokale communities te werken aan een duurzaam beleid rondom inclusieve programmering, marketing, publieks- en talentontwikkeling. Het geeft jonge makers tussen de 16 en 28 jaar, in de breedste zin van het woord, de tools en een plek waar zij de ruimte en middelen krijgen om zichzelf te ontwikkelen.

Operatie Oost helpt een nieuwe generatie om hun stem te ontwikkelen en te laten horen, zowel voor als achter de schermen. In een brave space omringd door veilige kaders, maar met volledige (artistieke) vrijheid, wordt gewerkt aan nieuwe programma’s, manieren van ontmoeten en cultureel ondernemen. Door bottom-up en vanuit de communities te werken met geselecteerde curatoren, ontwikkelen we samen een inhoudelijk programma waarbij fluïde geprogrammeerd wordt en de bekende wegen worden vermeden. Het klassieke podium wordt verbreed en de mainstream ontmoet de underground met al haar subculturen. Deze diversiteit is cruciaal om van elkaars perspectieven, werkwijzen en belevingswereld te kunnen leren.

In het najaar van 2023 voerde Amy Croqué, curator en programmamaker bij Theater a/d Rijn, het eerste project Operation Windows uit, een wandeling langs verschillende windows waar optredens van diverse makers uit de Arnhemse hiphop scene te zien waren.
Daarnaast is ze gestart met de pilot: HOOP (Hiphop Operatie Oost Proefstuk). HOOP zet zich in voor jonge, vrouwelijke hiphopmakers. In de komende drie jaar werkt Amy met dit community traject toe naar een All Female festival in 2026.

Theater a/d Rijn is initiatiefnemer van Operatie Oost. Operatie Oost wordt daarnaast ondersteund door SoulCypher, HipHopHub, Cultuur Oost en Spectrum.

mede mogelijk
gemaakt door