Show menu

Netwerk Jeugdpodiumkunsten #4: Jiska de Wit

Jiska de Wit is de vierde maker binnen de residenties van het Netwerk Jeugdpodiumkunsten. Ze studeerde aan de Toneelschool ArtEZ en werkt daar nu als mentor/speldocent. Ook is ze regisseur/speldocent op de MBO Theaterschool Rotterdam en een ervaren (jeugdtheater)actrice.

Jiska en haar team werkten onder begeleiding van Theater Sonnevanck voor de doelgroep 16-23 jaar, met teksten van Kae Tempest. ‘Een dichter voor mensen die geen poëzie lezen en een rapper voor mensen die niet naar hiphop luisteren’, noemde The Guardian Kae ooit. Kae Tempest is een fenomeen: midden dertig, en al vijf studioalbums, vier theaterteksten, vijf dichtbundels en verschillende boeken waaronder een bestseller-roman uitgebracht.

Na de eerste presentaties afgelopen september in Enschede, is dit project nu ook in Theater a/d Rijn te zien op WO 13 DEC om 16.00 en 20.00 uur.


Jiska: ‘Tijdens de residentie doe ik onderzoek naar de samenwerking tussen taal en (elektronische) muziek. De muziek resoneert en beweegt mee met de inhoudelijke vertelling, het zal elkaar beïnvloeden. De acteurs staan in direct contact met het publiek. De vertellende tekst is aan hen en voor hen. Middels dat contact, in combinatie met de elektronische muziek en de rauwe maar poëtische teksten van Tempest hoop ik over te brengen wat de vertelling allemaal in zich draagt: het is stoer, stads, rauw, eerlijk, in contact, dichtbij en verbonden.’

Beeld het je in:
Een knul van vijftien
De gangbare dromen
De doorsnee routine.
Op weg naar school, doffe leegte van binnen
Te veel verlangens, te vaak onvervuld.
Wordt hij verstikt of is hij gewoon
Een kind van zijn tijd?
Geef hem armen, slungelig lang
Maar tot klimmen bereid.
Geef hem een typische loop.
Geef hem hoop.
Zijn dagen slepen zich voort,
Maar hij slaat zich erdoor.

Opening van de vertelling Tiresias uit de dichtbundel Hold Your Own van Kae Tempest.

Credits

Tekst
Kae Tempest

Concept en regie
Jiska de Wit

Compositie
Steven Ivo en Mika de Pee

Spel, muziek en zang
Jonathan Eduardo Brito, Mika de Pee en Emma Vermeulen

Artistieke begeleiding
Daniël van Klaveren

Techniek
Christan Toonk

Productie
Betsy Postma

Video
Bart Majoor

Projectleiding
Judith van der Velden