
Netwerk Jeugdpodiumkunsten #4
Voor de vierde residentie van netwerk jeugdpodiumkunsten gaan zij samenwerken met Jiska de Wit. Zeven podiumkunstorganisaties in landsdeel Oost hebben hun krachten gebundeld: Theater Oostpool, Introdans, Theater Sonnevanck, Kwatta, Theater a/d Rijn en Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen vormen samen het Netwerk Jeugdpodiumkunsten. Netwerk Jeugdpodiumkunsten (vervolg op De Kennismakers) biedt post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar.
Voor de residentie heeft Jiska de Wit de rechten bemachtigd van de dichtbundel Hold Your Own van niemand minder dan dichter-rapper-theaterauteur Kae Tempest. Samen met de twee producers Steven Ivo en Mika de Pee heeft ze speciaal voor deze residentie elektronische muziek geproduceerd, geïnspireerd op de gedichten uit de bundel Hold Your Own van Kae Tempest.
De poëtische vertelling vertelt het verhaal van Tiresias:
Het verhaal van een jonge jongen die tijdens een boswandeling twee slangen bruut stoort in hun liefdesspel. Hierdoor wordt Tiresias door de Goden veranderd in een vrouw. Waarna Tiresias een lange periode als vrouw door het leven is gegaan komt die opnieuw in hetzelfde bos terecht en het tafereel herhaalt zich. Deze keer verandert Tiresias terug naar een man.
Tegelijkertijd vindt er een ruzie plaats tussen de Goden Hera en Zeus. Hera stelt dat mannen meer seksueel genot kunnen ervaren terwijl Zeus claimt dat de vrouw meer plezier beleeft aan het seksuele liefdesspel. Ze komen er niet uit en vragen het Tiresias, aangezien die de enige is die voor beide seksen kan spreken. Wanneer Tiresias Zeus zijn gelijk geeft rukt Hera Tiresias de ogen uit diens hoofd en maakt hen blind. Uit schuldgevoel geeft Zeus hen vervolgens een gave; de zienersgave. Vanaf dan zal Tiresias als ‘de blinde ziener’ door het leven gaan. Met de gave de toekomst te kunnen voorspellen.
Middels de combinatie van de elektronische muziek en de rauwe, poëtische teksten van Tempest wil Jiska aan haar publiek overbrengen wat deze vertelling over Tiresias allemaal in zich draagt: Het is stoer, stads, rauw, eerlijk, in contact, dichtbij en verbonden.
Jiska gaat samen met drie acteurs, Emma Vermeulen, Jonathan Brito en Mika de Pee, voor deze residentie werken bij Sonnevanck en ze richten zich op de doelgroep 16+.