Show menu

Merel Severs & Milou van Duijnhoven

Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team.

Van 13 t/m 24 maart gaat onze vaste maker Merel Severs samen met Milou van Duijnhoven in residentie. Ze sluiten zichzelf twee weken op, samen met een bokszak, springtouwen, bokshandschoenen, hun stemmen en lijven.

‘I want to feel empowered but I’m also a vehicle of violence’

Over de residentie

Merel en Milou onderzoeken met minimale middelen hoe de materialen hun lichamen bewegen, en hoe hun lichamen de materialen bewegen. Welke choreografische keuzes komen voort uit deze ontmoeting? Verder onderzoeken ze het werken met stem, klank en taal en hoe ze dit omzetten naar een sensationele beleving op het podium. Hoe zorg je ervoor dat de toeschouwer gesproken taal lichamelijk voelt?

Vanuit het startpunt kracht en kwetsbaarheid in combinatie met discipline en plezier, breiden Merel en Milou het Try Not To Know What You Know universum verder uit. Sounddesigner Mauro Casarini gaat aan de slag met het componeren van bijbehorende muziek, opgebouwd vanuit geluiden van de vloer: stoten op bokszakken, een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling in combinatie met ritmische slagen van springtouwen.

Over Merel Severs

Theatermaker en performer Merel Severs (1991) studeerde in 2013 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte met verschillende artiesten en gezelschappen waaronder Khadija El Kharraz Alami, Mart van Berckel en Sander Breure & Witte van Hulst. Momenteel is ze op tour met haar nieuwste voorstelling Try Not To Know What You Know.

Haar werk is persoonlijk, confronterend en bloedeerlijk. Ze is niet geïnteresseerd in definiëren, vastleggen en benoemen maar zoekt naar een theatertaal die eerder voorstelt, aanreikt en opgooit, die fluide is en het onbenoembare invoelbaar maakt. En tegelijkertijd woorden zoekt om pijnlijke realiteiten/ervaringen zichtbaar te maken. Ze heeft een groot vermogen ongemakkelijke thema’s met humor voor het voetlicht te krijgen. En maakt met een grote voorliefde voor het ontmaskeren van datgene wat eenieder graag verborgen probeert te houden. Ze zoekt naar radicale schaamteloosheid en het vieren van kwetsbaarheid. Samenwerking en uitwisseling staat centraal in haar praktijk. 

Lees meer over Merel op haar makerspagina.