Show menu

Residentie Ludwig Bindervoet

Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team. Van 27 mei tot en met 7 juni Ludwig Bindervoet te gast.

Aan het einde van de residenties laten ze het publiek graag hun work in progress zien. Na afloop is er een nagesprek. Dit korte toonmoment is gratis toegankelijk. Een ticket reserveren is wel noodzakelijk.

Over de residentie

In zijn residentie gaat Ludwig samen met Ellen Goemans op zoek naar de lijfelijkheid van het dadaïsme en de dada-taal. Hiervoor vertrekken ze vanuit de biografie en het werk van Elsa von Freytag-Loringhoven (1874-1927) aka de ‘dada-barones’. Zij is de aller, allereerste performancekunstenaar. Een vrouw die rondliep met een gipsen fallus als accessoire, en die en passant een urinoir tot kunstwerk verhief. Ze verzette zich met haar provocatieve poëzie en haar liederlijke présence tegen de idee-fixe van het mannelijke genie. Ludwig: ‘De residentie zorgt er voor dat ik de enorme rijkdom en reikwijdte van het leven en werk van Elsa laag voor laag kan onderzoeken. In dialoog met Ellen wil ik de stem van Elsa ontdekken, en voor mij als maker is het de eerste stap in het ontwikkelen van mijn stem. Ik wil onderzoeken met hoe weinig middelen ik een theatrale wervelstorm kan laten plaatsvinden.’’

Over de maker

Theatermaker Ludwig Bindervoet (1988) heeft een voorliefde voor taal, vervreemding en het onbekende. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht, vormde hij als mede-oprichter en co-artistiek leider performancecollectief URLAND, waarmee hij bejubelde voorstellingen maakte zoals UR, De Internet Trilogie, De Gabber Opera (winnaar Mime en Performance Prijs 2022) en recentelijk De Eindtijd Revue

Als acteur speelde hij de afgelopen jaren in verschillende producties van o.a. Theater Oostpool, Wunderbaum en De Warme Winkel en werkte daarin samen met onder meer Marcus Azzini, Eric de Vroedt en Jan Hulst en Kasper Tarenskeen. Hij was te zien in producties als They are just kids, On the Road, De Ilias, Allemaal Mensen en All Over -Acts of Love.

Bij Theater a/d Rijn maakte hij eerder in coproductie met URLAND de voorstelling Patroon. Een persoonlijke solo, geschreven door zijn vader Erik Bindervoet, geïnspireerd op Brief an den Vater (1924) van Franz Kafka. Patroon ontving lovende recensies (Theaterkant, Volkskrant en NRC ****), speelde in uitverkochte zalen in o.a. Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam en ging later in reprise. In 2023 besloot Ludwig zijn vleugels als maker uit te slaan en zich volledig te richten op zijn individuele artistieke ambities. In seizoen 2024-2025 maakt hij dan ook in ons huis zijn regiedebuut als solomaker met de vulkanische performance MAMA DADA, een onvoorspelbare onewoman-happening over geniale waanzin, het ware kunstenaarschap en absolute vrijheid. Meer info hierover volgt binnenkort.

Meer weten over Ludwig Bindervoet? Lees zijn complete biografie.