Show menu

Nieuw Geluid

Theater Sonnevanck,Theater a/d Rijn, KASKO en ArtEZ Muziektheater hebben de handen ineengeslagen in het muziektheaterlaboratorium Nieuw Geluid. Binnen dit lab wordt ruimte gecreëerd om muziektheater als genre te onderzoeken voor een jong publiek. Het biedt plek aan spannende muzikale concepten. Concepten die nog niet van A tot Z zijn uitgewerkt, maar vernieuwend zijn en onderzoek behoeven. Een safe space om te experimenteren en eerste proeves te toetsen aan publiek. Nieuw Geluid is een jaarlijks terugkerend project, Nieuw Geluid #1 vond plaats in november 2021.

Nieuw Geluid is gericht op niet structureel gesubsidieerde muziektheatermakers met enige ervaring in het werkveld; regisseurs, schrijvers, componisten, muzikanten of anderszins. Makers binnen verschillende disciplines worden aan elkaar gekoppeld tot een artistiek team van drie mensen. In een tweeweekse (betaalde) residentie krijgen zij artistieke begeleiding vanuit Theater a/d Rijn, KASKO en Theater Sonnevanck. Derdejaars studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater staan tot de beschikking als performers en zijn onderdeel van het maakproces; als zangers, acteurs, muzikanten, of welke manier dan ook. Daardoor is het mogelijk om iets te maken met een grotere groep performers.

Maker Nieuw Geluid #2: Joeri Heegstra

Residentie Nieuw Geluid #2

In november gaat editie #2 van muziektheaterlab Nieuw Geluid van start. Uit de open call dit voorjaar is het concept van Joeri Heegstra gekozen.

Nieuw Geluid is een plek om te experimenteren met muziektheater en dat is wat Joeri gaat doen! Heavy metal in een jeugdtheatervoorstelling? Dit combineren met doomscrolling*? En dat voor 14+? Wij kunnen niet wachten!

Joeri Heegstra is theatermaker, geluidsontwerper en lid van de artistieke kern van theatercollectief Opening Statement. Hij houdt zich bezig met gezellige thema’s als de klimaatcrisis, sociaaleconomische klassenstrijd en extreemrechtse radicalisering. Zijn voorstellingen proberen met minimale, scherpe en toegankelijke middelen een grote impact te maken. Naast studenten van ArtEZ Muziekthater werkt Joeri samen met een componist en trombonist.

*Doomscrolling is het mechanisme waarbij je van app naar app springend, maar blijft scrollen door het verschrikkelijke wat de wereld te bieden heeft.

Foto: Bo Verhoef

Residentie Nieuw Geluid #1

Van 15 t/m 26 november 2021 waren regisseur Noufri Bachdim, componist Setareh Nafisi, poppenmaker Matt Jackson en negen derdejaars studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater in residentie bij Theater Sonnevanck.

Tijdens deze eerste editie van Nieuw Geluid onderzochten ze muziektheater voor een 2+ doelgroep. Daarbij lag de focus op de vraag waar de grens ligt tussen een levenloos object en een levend wezen en de rol van geluid, muziek en ademhaling hierin. Op vrijdag 26 november werd een mooie proeve gespeeld voor het jonge publiek!