Show menu
Past Present Future - Vrouwendag
 

Past Present Future - Vrouwendag

Online kaartverkoop: €5,00
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket


De uitdaging van vrijheid voor vrouwen door de jaren heen. We kijken samen terug op één eeuw vrouwenemancipatie.

Zondag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag in Theater aan de Rijn. 
Deze dag staat in het teken van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen in de wereld. De aanleiding voor de eerste Internationale Vrouwendag was een massale staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie in de Verenigde Staten, op 8 maart 1908. 

De Arnhemse vrouwen presenteren op 8 maart PAST, PRESENT, FUTURE: we staan stil bij de positie, emancipatie en vrijheid van vrouwen door de jaren heen. Een rijk programma met muziek, dans en dialoog.

Organisatie
Initiatiefnemer Nesrin Cingöz organiseert de Vrouwendag in samenwerking met Theater a.d. Rijn, Arnhemse Wereldvrouwen, Wereldvrouwenkoor en Soroptimisten Arnhem.

PROGRAMMA

14.00: Zaal open

14.20: Opening
Welkomswoord Nesrin Cingöz.

14.25: Wereldvrouwenkoor (deel 1)
"Al onze wortels liggen in zoveel verre landen, nu brengen ze ons samen en wij zingen en bloeien." Het Wereldvrouwenkoor bestaat uit vrouwen uit 19 landen, onder leiding van dirigente Monique Verhoeven. Dit jaar hebben ze hun vijfjarig jubileum gevierd. Voor deze Vrouwendag hebben ze een speciaal programma samengesteld: ze nemen ons mee met hun liederen door de wereld heen, met belangrijke boodschappen uit alle windstreken.

14.50: Lezing Brigitte Theeuwen
Brigitte Theeuwen is sinds de jaren tachtig nauw betrokken bij de vrouwenemancipatie in Gelderland. In haar lezing licht Brigitte op hoofdlijnen enkele verworvenheden van vrouwen toe in de loop van de geschiedenis. Ook vertelt ze waar de uitdagingen in de toekomst liggen voor de jongere generatie. 

15.05: Voordracht Nikki Dekker
Schrijver en radiomaker Nikki Dekker verzorgt een voordracht over het feminisme anno nu. Nikki is o.a. bekend van radiodocumentaire De oppas en ik, haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? en het chapbook een voorwerp dat nog leeft.

15.20: Interviews & panel vrouwenemancipatie
Vrouwen van verschillende generaties zijn te gast bij gespreksleider Nesrin Cingöz, om te spreken over empowerment, solidariteit en vrouwenemancipatie: hoe ver zijn we? In het panel nemen Brigitte Theeuwen, Nikki Dekker en Fatima El Mourabit (vakbondsvrouw en voorzitter van Platform Nieuwe Vrijdenkers) plaats. 

15.45: Koffiepauze

16.00: Arnhemse Meisjes
Danscollectief Arnhemse Meisjes, die net de Arnhemse Cultuurprijs 2020 heeft gewonnen, presenteert een work-in-progress van hun voorstelling Verlaten Vrouwen. Al dansend onderzoeken ze alle uithoeken en verschillende verschijningsvormen van het spectrum van ‘vrouw-zijn’: van kracht tot kwetsbaarheid en weer terug.

16.25: Wereldvrouwenkoor (deel 2)
Het koor neemt ons mee naar andere landen en andere verhalen van vrouwen door de geschiedenis heen.

16.50: Afsluiting
Interactieve afsluiting door Nesrin Cingöz

17.00-19.00: Naborrel
Tot slot is er de gelegenheid om elkaar te ontmoeten, elkaar te versterken en om samen in dialoog te gaan. Bij de borrel zijn er gratis hapjes. De drankjes zijn voor eigen rekening en alleen met PIN te betalen.
  • zondag 8 maart 2020

    14:00 Arnhem Theater a/d Rijn, bovenzaalTickets
 

Arnhemse Meisjes - Verlaten Vrouwen

Arnhemse Meisjes - Verlaten Vrouwen

Wereldvrouwenkoor

WereldvrouwenkoorLoading...