Show menu
The exact position of things - Nicole Beutler Projects
 

The exact position of things - Nicole Beutler Projects

Online kaartverkoop: €15,00 / €9,00 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket

“Als je veel hebt, niet alleen één exemplaar, maar veel van hetzelfde, hoe heet dat dan?"
“Een verzameling?"
“Een verzameling? Nee, niet dat precies.”
“Als je zoveel mensen bovenop elkaar ziet, hoe zou je dat dan noemen?"
“Een bijeenkomst?"
“Nee, geen bijeenkomst.”
“Een groep?"
“Dat ook niet.”


Ze is aanwezig, maar kan haar gedachten niet meer scherpstellen. The exact position of things volgt de desoriëntatie van een vrouw die haar eigen naam niet meer weet. Ze overleeft door zich vast te klampen aan bekende rituelen. De voorstelling toont een constant verlies van de grip op de werkelijkheid. Woorden gaan een eigen leven leiden. Naar betekenis wordt tevergeefs gezocht. Handelingen worden gedubbeld en de meest minieme veranderingen blootgelegd.

The exact position of things is donker bewegingstheater zonder middelpunt, dat zich altijd voorwaarts naar het volgende moment beweegt. Het doet denken aan het werk van Beckett, of Bernlefs Hersenschimmen. Existentialistisch, zoekend én bevrijdend. Want, vraagt choreograaf en regisseur Nicole Beutler zich af, kan het verliezen van alle kennis ook een bevrijding zijn? Met subtiele humor neemt ze je mee naar de binnenwereld van iemand met Alzheimer. Een universum waarin het herkenbare vreemd wordt, en het vreemde vertrouwd lijkt. Deze Nicole Beutler-klassieker uit 2005 markeert het ontstaan van de kenmerkende signatuur van deze ‘beeldend kunstenaar in het theater’. De fijnzinnige ontleding, het ‘loopen en scratchen’ van beeld, beweging, taal en licht is met deze voorstelling begonnen. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Theatermakersprijs en door theaterblad TM verkozen tot een van de beste dansstukken van dat seizoen. Ter ere van het tienjarige jubileum van haar gezelschap Nicole Beutler Projects, is de voorstelling terug in de theaters, mét de originele cast.

Na afloop van de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden met twee ArtEZ dansstudenten.

In de media
“In haar ijzersterke "The exact position of things" scheren twee vrouwelijke dansers in het schemerdonker langs realiteitsverlies en desoriëntatie. Soms schuifelend als oude besjes die doorslaan in het plaatsen van een onooglijk karpet, soms extatisch meegevoerd in 'lullige' dansjes die de mentale vervreemding hilarisch maar aangrijpend onderstrepen. Een desolaat universum waarin woorden hun betekenis verliezen en mensen, om niet ten onder te gaan, blijven vasthouden aan stellige vormen.” - Trouw

“De twee vrouwen in the exact position of things trekken je meteen mee in een wereld die zowel herkenbaar als vreemd is.” - Volkskrant

Nicole Beutler over the exact position of things:
“Houden we niet allemaal aan het bekende vast uit angst voor het onbekende? Waarvoor ben jij bang? Wat is jouw logica? Waar de maatschappij niet klopt, vindt kunst haar inspiratie. Juist imperfectie raakt mij. Knulligheid, de kwetsbare mens. Mensen met Alzheimer in een tehuis zitten gevangen in een ruimte zoals in hun eigen brein. Mijn personage stopt nooit met vragen stellen. Ze klampt zich vast en dat vertaalt zich in het lichaam. Het is indrukwekkend. Triest, maar ook heel grappig soms. Lijven vol verhalen, die wil ik zien.”

Credits
Concept/choreografie: Nicole Beutler
Gemaakt in samenwerking met de performers: Hester van Hasselt, Esther Snelder
Muziek: Gary Shepherd, Wouter Snoei
Lichtontwerp: Minna Tiikkainen
Dramaturgie: Robert Steijn, Igor Dobricic
Dramaturgisch advies: Piet Arfeuille
Met dank aan: Uta Eisenreich, Felix Ritter, Paz Rojo, Yriänä Ranka
Productie: Nicole Beutler Projects
Coproductie: Theater Malpertuis
Met steun van: Fonds Podiumkunsten, Amsterdam Fonds voor de Kunst
Acquisitie en tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi
  • maandag 2 december 2019

    20:00 Arnhem Theater a/d Rijn, bovenzaalTickets
 

Trailer The exact position of things

Foto: Anja Beutler

Foto: Anja Beutler

Foto: Anja Beutler

Foto: Anja Beutler

Nicole Beutler: The Exact Position of Things preview

Foto: Anja Beutler

Foto: Anja BeutlerLoading...