Show menu
Practice-led seminar: The significance of the body in performance
 

Practice-led seminar: The significance of the body in performance

Tijdens hedendaags dansfestival Moving Futures organiseren De Nieuwe Oost, ArtEZ Theater en Dans en NCPA een praktijkgericht symposium over de positie van het lichaam en lichamelijkheid in dans en performance. Het symposium heeft ten doel een multidisciplinaire kennisdeling tot stand te brengen, vanuit theorie én praktijk, gericht op podiumkunstenaars en makers.

Welke lichamen worden op het podium (niet) gerepresenteerd? Hoe gaan makers om met lichamelijkheid? Wat is de betekenis en het belang van het lichaam in performance? De dialoog tussen theatermaker en choreograaf Igor Vrebac en Hoogleraar Cultuur & Inclusiviteit Liedeke Plate (Radboud Universiteit) vormt het uitgangspunt van de middag. In het praktijkgedeelte gaat een deel van de groep de vloer op en ervaren, delen en reflecteren we gezamenlijk op deze thematiek.

Moving Futures
Stadstheater Arnhem en Theater aan de Rijn staan van 7 t/m 9 februari in het teken van dansfestival Moving Futures. Met voorstellingen, pop-up performances, films, workshops en (after)talks krijg je wederom de kans om kennis te maken met de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en performancekunst. De makers komen vanuit vijf Nederlandse danshuizen: Dansmakers (Amsterdam), Dansateliers (Rotterdam), De Nieuwe Oost (Arnhem), DansBrabant (Tilburg) and Random Collision (Groningen). Lees meer en bekijk het programma op movingfutures.nl

Aanmelden
Studenten van ArtEZ, de Radboud Universiteit en de HAN: gratis toegang (ticket reserveren met actiecode die je van de opleiding hebt gekregen is verplicht)
Professionals, makers en performers: €5,00 incl. drankje

Let op: je registreert je als deelnemer OF kijker bij het praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte is geschikt voor alle niveau’s.

Liedeke Plate
Liedeke Plate (1963, Rotterdam) groeide op in Frankrijk en was aldaar tot 1984 werkzaam als balletdanseres. Plate is met ingang van 1 januari 2018 benoemd hoogleraar Cultuur en Inclusiviteit aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt de relatie tussen literatuur, gender en cultureel geheugen.

Haar focus ligt op artistieke en culturele praktijken die inclusief denken in de samenleving bevorderen dan wel belemmeren. Plate: “Ik wil aandacht genereren voor de rol van kunst en cultuur in processen van normalisering, bevraging en ontregeling van genderrollen en gendersymboliek, alsook in het in- en uitsluiten van mensen, zo niet letterlijk, dan wel symbolisch en in het imaginaire. Door aandacht voor mechanismen van in- en uitsluiting in kunst en cultuur en artistieke en culturele praktijken die inclusief denken in de samenleving bevorderen of tegenwerken, wil ik richting geven aan het maatschappelijk debat.”

Igor Vrebac
De in Bosnië-Herzegovina geboren en in Nederland opgegroeide Igor Vrebac (1986) studeert in 2012 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar hij zijn diploma in acteren en theatermaken behaalt. Vanaf dan speelt hij bij groepen zoals DOX en Toneelgroep Oostpool en tussen 2012 en 2015 werkt hij nauw samen met de Noorse regisseur Øystein Johansen aan vier voorstellingen.

In 2016 maakte hij de stap om alleen te maken en zijn regiedebuut Macho Macho ging in september van dat jaar in première en ontving de ‘Dioraphte Best of Amsterdam Fringe’ award. Na de succesvolle tournee in Nederland was de voorstelling ook te zien in Engeland en Zuid-Afrika. In 2017 maakte hij TRÆNS, een sexy ritueel om het mannelijke en vrouwelijke bloot te leggen. Daarnaast werd hij genomineerd voor de prijs van beste choreograaf door De Nederlandse Dansdagen. In 2018 maakte hij HEROES: het sluitstuk van een drieluik waarin hij zijn persoonlijke verhouding tot, en perceptie op het mannelijke en het vrouwelijke gedrag onderzoekt, en is te zien tijdens het Moving Futures Festival.
Nieuwe Oogst
  • donderdag 7 februari

    14:00 Tickets

Loading...