Show menu
Opgediept - De Theatertroep
 

Opgediept - De Theatertroep

Online kaartverkoop: €15,00 / €9,00 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018). De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.
Over Opgediept: Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.

Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien. 

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Over Mephisto: Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren '20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

"Herzberg toont zich wederom fenomenaal in het tussen de regels door schrijven, het verstoppen van grote thema’s en gevoelens in alledaagse zinnen." **** de Theaterkrant

"Gaandeweg wordt Opgediept beklemmend, vooral door het ingetogen spel." Hein Janssen - de Volkskrant

"De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed."
Kester Freriks - NRC

"Een avond die gaandeweg in het juiste ritme valt. Wanneer het dat doet, krijgt Opgediept hier en daar de glinstering van een diamant, maar het is een wat ruwe diamant."
Elise van Dam - de Theaterkrant

Credits
Rosa Asbreuk | Patrick Duijtshoff | Kyrian Esser | Elisabeth ten Have | Timo Huijzendveld | Nicoline Raatgever | Roos Visser | Judith Herzberg | Jan Joris Lamers | Afbeelding: Roos Visser
 
  • donderdag 7 maart

    20:00 Theater a/d Rijn bovenzaalTickets
 Loading...