Show menu
Limbo - Frascati Producties / Jouman Fattal
 

Limbo - Frascati Producties / Jouman Fattal

Online kaartverkoop: €13,50 / €7,50 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 1,- toeslag per ticket

In haar zoektocht naar universele vrouwelijke kracht stort Jouman Fattal zich in een achtbaan: samen met schrijver Marijke Schermer, actrice Tine Cartuyve en eindregisseur Casper Vandeputte creëert zij een wervelend stuk over hoe vrouwen leven en sterven. Groots lijden en smartelijk huilen worden afgewisseld met trivialiteiten. Een klaagzang gaat over in een redevoering. Grappen, spraakverwarringen en misverstanden blazen lucht in dit niemandsland tussen dood en leven, in een stuk dat laveert tussen absurdisme en activisme. 

Mary en Mary stierven in 1850 en 2018, op dezelfde datum, op de dag af even oud, op dezelfde plek en onder dezelfde gruwelijke omstandigheden: zij werden verkracht, gewurgd en in een greppel achtergelaten. En nu zijn ze hier, waar dat dan ook is. Het lijkt op geen enkele andere plek die ze kennen, maar zijzelf lijken wel vertrouwd veel op zichzelf. Uit een luidsprekertje klinkt een stem: er is sprake van een administratieve fout. Dezelfde dood is per abuis tweemaal uitgereikt. De stem spoort Mary en Mary aan hun tweelingschap nader uit te pluizen. 
Ergens in de ruimte staat een boom die het verstrijken van de tijd aangeeft. En hoewel het erop lijkt dat ze hier niet weg kunnen, melden zich wel voortdurend andere dolende zielen: ook zij vragen zich af of hun dood niet per ongeluk te vaak is toegediend. Zelfmoordenaressen, kraambeddoden en geëxecuteerden treden aan, maar ook eendimensionale personages uit het toneelrepertoire komen verhaal halen uit onvrede met hun oppervlakkige, weinig geestrijke bestaan. Wat is een uniek leven? Neutraliseert de dood ons allemaal tot slechts lid van eenzelfde familie? En wie is die stem eigenlijk? Wordt het niet eens tijd om in opstand te komen? Limbo is een dramatische komedie over hoe vrouwen sterven: zoals het leven zelf.
 
credits
concept Jouman Fattal 
spel
 Jouman Fattal en Tine Cartuyvels 
stem Dic van Duin 
tekst Marijke Schermer 
eindregie Casper Vandeputte 
fotografie & toneelbeeld Julian Maiwald 
kostuumontwerp Bibi Trompetter 
techniek 
Peter Goudswaard
Over Jouman Fattal
Jouman Fattal (Syrië, 1992) studeerde in 2015 af aan de acteursopleiding in Utrecht en ontwikkelt zich als theatermaker bij Frascati Producties. Ze kiest daarbij onderwerpen uit de dagelijkse realiteit: haar eerste Frascati voorstelling Terug (2017) was een persoonlijke verhaal over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. De solo werd door pers en publiek goed ontvangen. Jouman Fattal is een echte verhalenverteller en spreekt zich regelmatig politiek uit, bijvoorbeeld als columniste voor o.m. vileine en?€?joop.nl. Ook houdt ze zich bezig met maatschappelijke projecten zoals haar benefietvoorstelling Bye Bye Birdie i.s.m. het Rode Kruis voor slachtoffers in Syrië. Inmiddels speelde ze een flink aantal rollen in het theater (o.a. bij Maas, Toneelmakerij en volgend seizoen bij Toneelgroep Maastricht), films (Gelukszoekers) en televisieseries (o.a. Moordvrouw, Project Orpheus en Zuidas).

Voor Limbo werkt Jouman Fattal samen met roman- en toneelschrijver Marijke Schermer. Zij schreef stukken voor haar eigen gezelschap Alaska, maar ook voor o.m. Jakop Ahlbom, Het Zuidelijk Toneel, Sonnevanck en Oostpool. In 2009 kreeg ze de Charlotte Köhlerprijs voor haar toneelwerk. Ze schreef de romans Mensen in de zon (2013) en Noodweer (2016), die op de shortlist voor de ECI-literatuurprijs stond. Als eindregisseur is Casper Vandeputte aangetrokken. Met zijn ruime ervaring (o.a. bij Toneelschuur, Oostpool en het Nationale Toneel) is hij de ideale ‘outside eye’. Hij werkt graag op basis van nieuwe theaterteksten die dicht op de actualiteit liggen en regisseert met een grote liefde voor menselijk gestuntel en emotionaliteit.
  • vrijdag 23 november 2018

    20:00 Theater a/d Rijn bovenzaalTickets
 Loading...