Show menu
Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? - Discordia
 

Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje? - Discordia

Online kaartverkoop: €15,00 / €9,00 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket

Discordia speelt Liebe Jelinek, een voorstelling over de liefde en de relatie tussen moeders en dochters, geïnspireerd door leven en werk van Elfriede Jelinek. Welk beeld gaat deze provocerende schrijfster ons geven van de liefde?

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.

Jelinek gebruikt het wankelende beeld van de clichématige man-vrouw verhouding als groteske metafoor voor cruciale maatschappelijke wanverhoudingen. De Nobelprijs-winnares maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen waarin een problematische moeder-dochter verhouding een belangrijke rol speelt. In Liebe Jelinek vragen we ons af: worden sprookjes door ons gemaakt of worden wij door sprookjes gemaakt?

De drie actrices nemen in een zelfgeschreven sprookje hun eigen moeder-dochter verhouding onder de loep en worden daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). In haar taboedoorbrekende analyse van sprookjes laat Von Franz zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen.

Weiblicher Akt
Liebe Jelinek is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief door de actrices van Discordia.

Nagesprek
Na afloop van de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden, geleid door tweedejaars studenten van de ArtEZ Toneelschool.

Recensies
'... zoals dat gaat met een Weiblicher Akt: de makers duiken in het gedachtengoed en komen boven met verrassende observaties, grappige intermezzo’s en poëtische momenten.'  - de Volkskrant (****)

"...een intelligent denkstuk vol relevante paradoxen" - Theaterkrant

"Liebe Jelinek is een van de beste in de serie Weibliche Akt die ik heb gezien. Een aanrader."- RiRo (****)

"Analyses van het werk van Jelinek vloeien over in persoonlijke reflecties en andersom. Het is
een vorm die inmiddels synoniem is geworden met het gezelschap, met als een grote constante de waarde die gehecht wordt aan het naast elkaar laten bestaan van perspectieven." - Het Parool

Credits
Liebe Jelinek is een co-productie met De Roovers en wordt gemaakt en gespeeld door Sara De Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers (Maatschappij Discordia).
  • maandag 30 maart 2020

    20:00 Arnhem Theater a/d Rijn, bovenzaalTickets
 

Scènefoto's door Casper Koster

Scènefoto's door Casper KosterLoading...