Show menu
Keti Koti
 

Keti Koti

Dit jaar wordt Keti Koti voor het eerst gevierd in Arnhem! Keti Koti, ofwel ‘Verbroken Ketenen’ symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. 

>> Gratis bij te wonen via Livestream.

Barbara Esseboom, initiatiefnemer van Comité 30 juni-1 juli Arnhem heeft in samenwerking met Rozet en Theater a/d Rijn, een divers livestream programma opgesteld. Dit jaar vieren we samen Keti Koti en staan we stil bij de vraag: Wat betekent Keti Koti voor jou?

30 juni: De Herdenking
Op woensdag 30 juni zal de afschaffing van de Nederlandse trans-Atlantische slavernij in besloten kring herdacht worden. Dit is de eerste keer dat Keti Koti Arnhem een regionale herdenking organiseert. Met ingang van 2021 zal deze herdenking jaarlijks plaatsvinden, gevolgd door de viering van Keti Koti op 1 juli. 

1 juli: Keti Koti, live vanuit Theater a/d Rijn
Het vieren van Keti Koti in Theater a/d Rijn is een initiatief vanuit Wensley Piqué, lid van de Programmaraad van Theater a/d Rijn en maker bij De Nieuwe Oost. Deze dag draait om de vraag: “Wat betekent Keti Koti voor Arnhem? En wat betekent het voor jou? De voorzitter van het Comité gaat hierover in gesprek met Wethouder inclusie, Martien Louwers. Verschillende Arnhemse makers zullen bijdragen aan de viering van Keti Koti door middel van spoken word, performance en zang.

Wensley Piqué
Wensley Piqué is performer, theatermaker, poppenspeler, choreograaf en bewegingsdocent. Wensley zoekt in zijn werk naar verbindingen tussen mensen, maar ook de natuur.
 

"Keti koti gaat over loslaten. De ketens zijn gebroken en verbroken, maar nog niet vergeten. Als iemand je vastzet aan een ketting bezit die persoon de sleutel om jou te verlossen. Maar wat als jij jezelf kunt bevrijden? Je bezit zelf de sleutel waarmee jij de ketting kunt verbreken. Keti Koti herinnert mij eraan dat deze ketting nog in ons allen zit, maar dat wij ook de sleutel bezitten om hem te verbreken."

-Wensley Piqué
Farida Nabibaks
Farida Nabibaks is bekend van haar werk als performer, choreograaf, beeldend kunstenaar en filosoof. Farida is initiator en artistiek leider van Reframing HERstory Art Foundation te Arnhem. In haar werk staat de bewustwording van onbewuste sporen van het koloniaal- en slavernijverleden in de hedendaagse maatschappij centraal in haar werk. 

Ishfarah Esseboom
Ishfarah is schrijver van een niet bestaand genre, zoals ze zelf zegt. Ze laat zich inspireren door teksten en muziek in verschillende talen en dialecten. Slingerend over de grenzen tussen songtekst, gedicht en spoken word probeert Ishfarah vooral zich vooral niet te houden aan één taal, stijl of discipline. In de hoop dat het voor haar publiek een nieuw licht schijnt op iets wat ze nog niet zo goed kende.

Margaretha Rosalina Piqué
Zangeres Margaretha Rosalina Piqué gelooft dat muziek ons allen samen brengt. Muziek dringt door tot de diepste delen van onze ziel, helpt bij onze expressie en de liefde voor God.

Xiara Esseboom 
Geboren en getogen Arnhemmer Xiara Esseboom is actief binnen vele verschillende verenigen en organisaties. In september start ze aan haar bestuursjaar bij Surinamese Students Abroad. Als kind bezocht ze altijd Keti Koti in Amsterdam, dit jaar zal ze alle Keti Koti festiviteiten in onze stad hosten. 

De viering van Keti Koti in Arnhem wordt mede mogelijk gemaakt door Comité 30 juni - 1 juli Arnhem, het Mondriaan Fonds en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.
  • woensdag 30 juni

    15:00 Arnhem Herdenking in besloten kring
  • donderdag 1 juli

    16:00 Arnhem Online via Theater a/d RijnTickets
 Loading...