Show menu
If the apocalypse comes, beep me
 

If the apocalypse comes, beep me

Een avond over Buffy The Vampire Slayer, het einde der tijden en feminisme

Het voelt de laatste tijd een beetje als het einde der tijden. Het rommelt en dondert aan alle kanten, elke dag slaan we de krant angstvallig open. Tijd om versterking in te roepen. En wie beter dan iemand die meerdere keren voor het einde der tijden heeft gestaan and punched that motherfuckah in the face? Haar telefoonnummer hebben we niet, dus daarom roepen we het hardop, hear us roar: tijd voor Buffy!
 
In een uniek avondprogramma gaan een bijzondere verzameling van academici, schrijvers en bovenal fans met elkaar in gesprek over de legendarische televisieserie Buffy The Vampire Slayer.
 
Linda Duits (mediawetenschapper aan de UU en UvA) geeft een inleiding over populaire cultuur, waarom deze het bestuderen waard is en wat Buffy betekende voor de ontwikkeling van televisieseries. Liselore van der Zweth, (columniste bij Vileine) vertelt ons hoe Buffy haar onomkeerbaar inwijdde tot het feminisme. Vrouwkje Tuinman (dichter, schrijver en journalist) bespreekt de invloed van Buffy op haar werk (en waarom er een foto van Spike op haar wc hangt). Marc van der Holst (striptekenaar, schrijver en muzikant) heeft de serie nooit gezien en heeft daar een soort van spijt van. Hoe dat in elkaar steekt, legt hij uit in een speciale voordracht. Dan Hassler-Forest (mediawetenschapper, Universiteit Utrecht) sluit de avond af met een lezing over het idee van de apocalyps in populaire cultuur.

Na deze voordrachten volgt een tafelgesprek waarin de sprekers hun favoriete Buffy-momenten laten zien. Hiervoor zetten we chips en M&M’s op tafel en zwengelen we YouTube aan.
 
Voor Buffy-fans, een avond waarin je je beste Buffy-quotes mag afstoffen. Voor Buffy-beginners; don’t be scared. Deze avond is een viering van populaire cultuur, van televisieseries, van vertelstructuur en van vrouwen die hun eigen boontjes doppen met een flinke rechterhoek. Kom op, what’s not to like?
 
De gespreksleiding is in handen van Jan Gipman.
 
Over Buffy The Vampire Slayer
Op 10 maart is het maar liefst twintig jaar geleden dat de allereerste aflevering van Buffy the Vampire Slayer werd uitgezonden. Inmiddels hebben de zeven seizoenen niet alleen meerdere reruns gehad, maar heeft de serie ook een blijvende voetafdruk (of tandafdruk?) achtergelaten in het collectieve geheugen. De serie is nog altijd zeer geliefd, wordt door critici geprezen als baanbrekend en toonaangevend en is zelfs onderwerp van verschillende collegereeksen. Buffy heeft, samen met bijvoorbeeld Twin Peaks, de weg vrijgemaakt voor de zogenaamde Golden Age of Television waarin series als The Sopranos en The Wire werden gezien als heuse works of art, die net als grote literaire werken het bestuderen waard zijn. 

 If The Apocalypse Comes, Beep Me is een programma van WALTER BOOKS in samenwerking met Theater aan de Rijn.

duur: 2 uur incl pauze
  • vrijdag 10 maart 2017

    20:00 Theater a/d Rijn ArnhemTickets
 

 


Loading...