Show menu
Herman Centraal
 

Herman Centraal

Online kaartverkoop: €7,50 / €5,00 (cjp/student) 
Aan de deur/ telefonisch: € 1,- toeslag per ticket

DE TALKSHOW VOOR, VAN EN OVER ARNHEMMERS

Herman Centraal is een talkshow waarin we licht schijnen op alle bijzondere en interessante ontwikkelingen in Arnhem.

We praten maandelijks over kunst, cultuur, politiek, maatschappij, wetenschap, sport, zaken en religie.

Interviewer Basti Baroncini geeft twee uur lang vrij baan aan zijn grenzeloze nieuwsgierigheid naar wat er groeit, bloeit en broeit onder de oppervlakte van Arnhem. Kritisch, maar met open vizier gaat Basti het gesprek aan met bijzondere Arnhemmers: of het nu om een politicus gaat, of een prostituee, een vluchteling of een uitvinder.

Basti’s warme en humoristische interviewstijl staat daarbij garant voor het blootleggen van dat wat je altijd al wilde weten van je eigen stad en stadsgenoten.

De onderwerpen van komende editie zijn:

Nieuwe stadsbeiaardier
De trouwe bezoeker van de zaterdagmarkt in Arnhem heeft ongetwijfeld al met hem kennisgemaakt: de nieuwste én jongste betaalde beiaardier van Nederland, Bob van der Linden. Sinds begin dit jaar speelt hij elke week een uur op de beiaard, het carillon (klokkenspel) in de Eusebiuskerk. Van André Hazes en Elvis Presley tot Mozart en Bach. Hoe voelt het om live te spelen voor zo’n omvangrijk ‘publiek’ en tegelijkertijd onzichtbaar te zijn? En wat bezielt deze jongeman van 22 om zo’n ouderwets en zeldzaam beroep uit te oefenen?

Watermanagement
Steeds vaker kun je je na een flinke hoosbui op sociale media vermaken met filmpjes van overstromingen in Arnhem. Zo trotseerde een dappere buschauffeur een zwaar overstroomde bussluis in Presikhaaf en haalde daarmee de Telegraaf. Door de klimaatverandering komt er steeds meer regenwater uit de hemel vallen. En het ziet er niet naar uit dat dit minder wordt. Gelukkig zijn er allerlei projecten in Arnhem die hierop inspelen en zoeken naar manieren om dat water de grond in te krijgen. Daphne van der Wal van landschapsarchitectenbureau Le Far West en mede-initiatiefnemer van Platform Arnhem Klimaatbestendig, komt er over vertellen.
Recycling in de kunst
Door termen als ‘cradle to cradle’ en ‘circulaire economie’ kan het lijken alsof recycling pas deze eeuw is uitgevonden. Maar niets is minder waar: het hergebruik van materialen is van alle tijden. Niet alleen als het gaat om gebruiksvoorwerpen, zoals petflessen en papier, maar ook binnen de wereld van design en mode. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, komt ons graag vertellen over voorbeelden van recycling in de kunst. Van de bijzondere materialen die modeontwerper Jan Taminiau gebruikt tot de Klassieke Kast in Sloophout van Piet Hein Eek.
 
Jonge weduwen

Wanneer je als jonge vrouw weduwe wordt, betreed je tegelijkertijd een wereld van taboes en lastige vragen: “Ik heb zin in seks, maar mijn man is net dood. Is dat niet raar? Mag je troost ontlenen aan de zachte handjes van je kind?” Sandra van Kolfschoten heeft het aan den lijve ondervonden. Samen met twee lotgenoten, vrouwen die op jonge leeftijd hun partner verloren, schreef zij het boek ‘Rouwlust. Ik heb honger, mijn hele lichaam schreeuwt’.  Om seksualiteit, rouw en verlangen uit de taboesfeer te halen. En om jonge weduwen te laten voelen dat ze niet alleen staan in hun verdriet en verlangens.

Sandra is zo dapper om aan te schuiven bij Basti en haar verhaal te doen. Daarnaast verzorgt het Arnhemse theatergezelschap De Kunst van het Rouwen een korte performance.

David Harpe van Bricks of Arnhem
'BRICKING' NEWS! Eindelijk kun je in levende lijve kennismaken met de man achter Bricks of Arnhem: David Harpe. Hij fotografeert de stad Arnhem vanuit het perspectief van LEGO-poppetjes en doet dat zoveel mogelijk vanuit de actualiteit. Regelmatig zijn deze LEGO-reporters dan ook sneller op de hoogte dan de krant! David komt een aantal beelden laten zien, en vertellen waarom hij uitgerekend op deze manier de wereld mooier wil maken. Be there or be square..?€?   

www.hermancentraal.nl
  • dinsdag 5 juni 2018

    19:30 Arnhem Theater a/d RijnTickets
 

 


Loading...