Show menu
De Verschrikkelijke Wittgenstein - Bellevue Producties / Roeland Hofman
 

De Verschrikkelijke Wittgenstein - Bellevue Producties / Roeland Hofman

Online kaartverkoop: €15,00 / €9,00 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket

Landelijke première
De thriller-komedie De Verschrikkelijke Wittgenstein speelde vorg jaar een maand lang in Theater Bellevue in Amsterdam. Nu is het tijd voor de landelijke tournee, met de première in Theater a/d Rijn!

De Verschrikkelijke Wittgenstein
Paul Wittgenstein is een tiran. De eenarmige concertpianist* gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld…

Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige pianotiran dat ze - tijdens de zoveelste pianoles - besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie. 

Wat volgt is een spel vol vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel. 

Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft een komische titanenstrijd tussen twee generaties. Paul Wittgenstein is een onbeholpen vertegenwoordiger van een verloren beschaving, het oude Habsburgse Europa. Hij weet wat schoonheid is, en is er van doordrongen dat je daar moeite voor moet doen. Zijn pupillen zijn echter kinderen van De Nieuwe Wereld en het Amerikaanse kapitalisme. Zij moeten daar niets van hebben.

*Pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein, verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm, en liet componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand schrijven.

Over Roeland Hofman
Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij. 

Interview en podcast
Goed beslagen ten ijs komen? Luister hier naar een podcast-inleiding van Theater Bellevue: schrijver en regisseur Roeland Hofman gaat in gesprek met dramaturg Tom Helmer, over Paul Wittgenstein en de komedie geïnspireerd op het laatste deel van diens leven.

Ook kun je een interview van Atelier Amsterdam beluisteren, waarin regisseur Roeland Hofman je meeneemt in de wereld van De Verschrikkelijke Wittgenstein. 

Recensies
"Intelligente en komische thriller" **** Scènes

"De humoristische tekst van Hofman slingert van de ene komische scène naar de volgende." NRC

"Een fijne rol van Martijn Nieuwerf." Trouw

"Hofman heeft een prettige lunchvoorstelling gemaakt, waarbij het publiek zich kan laten verrassen door de doortraptheid van de personages en de gekke wendingen van het plot zonder dat het op een enkel moment lastig te volgen is." Theaterkrant

Credits
Tekst, regie: Roeland Hofman
Spel: Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎, Billy de Walle
Kostuum: Daphne de Winkel
Decor: Sascha van Riel
Publiciteit: Casper Koster
  • maandag 16 maart

    20:00 Arnhem Theater a/d Rijn, bovenzaalTickets
 

Trailer De Verschrikkelijke Wittgenstein

Scènefoto's door Bas de Brouwer

Scènefoto's door Bas de BrouwerLoading...