Show menu
BLINDEN - Mart van Berckel / De Nieuwe Oost
 

BLINDEN - Mart van Berckel / De Nieuwe Oost

Online kaartverkoop: €13,50 / €7,50 (cjp/student) 
Aan de deur/ telefonisch: € 1,- toeslag per ticket

Een prikkelende spektakelshow waarbij je fantasie op hol slaat

Er is in de wereld steeds meer te zien. Gemiddeld kijk je acht uur per dag naar een beeldscherm waar de wereld aan je voorbij flitst.

Dankzij alle online mogelijkheden voor het delen van afbeeldingen en video’s wordt de wereld elke dag onderworpen aan een lawine van nieuwe beelden. Neem je wel eens de tijd om echt te kijken? Hoe vaak verwonder je je nog over wat je ziet?

In ‘Blinden’ nodigen theatermaker Mart van Berckel, beeldend kunstenares Louise te Poele, componist Warre Simons en acteur Thijs Bloothoofd je uit bij een theatrale ervaring die jouw waarneming op scherp zet en de fantasie prikkelt. Laat al je verwachtingen los en geef je over aan een avond die zowel een tentoonstelling, hoorspel als een spektakelshow is.

De makers laten zich inspireren door het surrealisme in het toneelstuk ‘De Blinden’ van Maeterlinck (1890) en het werk van schilder René Magritte. Liefdevol en met humor nemen zij ons kijkgedrag onder de loep en doen ze een poging om jou met nieuwe ogen naar de wereld te laten kijken.

Credits
Spel: Thijs Bloothoofd | Stemmen: Nadia Amin, Marisa van Eyle, Marit Hooijschuur, Tom Jaspers, Bart Kiene, Arnout Lems | Regie: Mart van Berckel | Beeld: Louise te Poele | Geluid: Warre Simons |  Lichtontwerp: Rob Daanen | Dramaturgisch advies: Florian Hellwig | Regieadvies: Sanne van Rijn | Dramaturgie (stage): Sarah Goorhuis | Regieassistentie: Merit Vessies | Productie: De Nieuwe Oost i.s.m. Kameroperahuis | Met dank aan: Eve Hopkins, Karin Netten, Helma Verhof
Blind date op Valentijnsdag
Op Valentijnsdag zal Blinden van Mart van Berckel voor het eerst te zien zijn in Theater a/d Rijn. En wat is nu leuker dan die voorstelling op Valentijnsdag te bezoeken met een blind date? 

Bij het kopen van je ticket kun je kiezen voor een 'blind date ticket'. Hiermee drink je voorafgaand aan de voorstelling een drankje met je andere blind daters.

Nagesprek 14 februari
Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met Mart van Berckel, geleid door tweedejaars studenten van ArtEZ toneelschool.

Voorprogramma 15 februari (vanaf 19:00)
Ella Jonker en Suzanne Schaaf (studeren beiden Theatermaker-docent aan de Academie voor Theater en Dans Amsterdam) presenteren het resultaat van een zoektocht naar de werking en zeggingskracht van taal.

DE ZIENDE  – een korte film van Ella Jonker
Met: Leroy de Böck

Hoe werkelijk is de werkelijkheid die we zien? Op wat voor manier ga je hierover met elkaar in gesprek? Wanneer ervaren we de wereld om ons heen als werkelijk en wanneer niet? Laat zich de werkelijkheid verifiëren?  De vragen die Ludwig Wittgenstein stelt omtrent taal en zekerheid hebben geleid tot dit onderzoek. De rol van de taal binnen de ervaring komt om de hoek kijken: dat waar we geen woorden voor hebben kunnen we niet ervaren. Hoe maken we onszelf ergens zeker van, en waar gaan we dan van uit?

NEGATIEVEN  – Suzanne Schaaf
Suzanne Schaaf probeert in een persoonlijk onderzoek naar de betekenis van taal het begrip vergankelijkheid te vatten. NEGATIEVEN is een tekstueel onderzoek wat de vorm aan neemt van een theatrale voordracht. In reactie op de uitspraak van filosoof Wittgenstein dat je het niet wezenlijk kunt hebben over zaken als de dood en religie zoekt ze naar een manier om het onbenoembare te verwoorden en een stem te geven aan de stilte en verlies.

Nagesprek 16 februari
Op 16 februari is er na afloop van de voorstelling een nagesprek met regisseur Mart van Berckel en special guest Helma Verhof

Dinerarrangement bij Blinden
zaterdag 17 februari 17:30 - 21:00

De inschrijvingen voor het diner zijn gesloten. 

Collectie de Groen en Theater a/d Rijn bundelen hun krachten en hebben voor jou een speciaal arrangement samengesteld wat je waarneming op scherp zet en je fantasie prikkelt. 

Om 17:30 word je in Bar de Groen ontvangen door Marjolein de Groen en rondgeleid door een aantal kunstwerken uit de privécollectie die we speciaal voor de gelegenheid hebben geselecteerd. Weten we wel wat we zien? Kunnen we onze ogen wel geloven? Wat zien we eigenlijk en zien we wel hetzelfde als we voor een schilderij staan. Zomaar wat vragen die we meenemen als we samen rondlopen.

In café De Groen staan de tafels gedekt en zal chefkok Rens Pörtzgen ons verrassen met gerechten die onze zintuigen prikkelen en wellicht tot het uiterste zal drijven. We eten, delen en proeven samen. Hierna gaan we samen naar Theater aan de Rijn om de voorstelling te bezoeken.
 
Nieuwe Oogst
 • woensdag 14 februari 2018

  20:00 Theater a/d Rijn bovenzaalTickets
 • donderdag 15 februari 2018

  20:00 premiere Theater a/d Rijn bovenzaalTickets
 • vrijdag 16 februari 2018

  20:00 Theater a/d Rijn bovenzaalTickets
 • zaterdag 17 februari 2018

  20:00 Theater a/d Rijn bovenzaalTickets

Loading...