Show menu
Achttien - Het Zuidelijk Toneel & New Dutch Connections
 

Achttien - Het Zuidelijk Toneel & New Dutch Connections

Online kaartverkoop: €15,00 / €9,00 (cjp/student)
Aan de deur/ telefonisch: € 2,- toeslag per ticket


Je wordt achttien. Vanaf nu mag je alcohol drinken, autorijden, stemmen én je ouders hebben niets meer over je te zeggen. Tenminste, zo ziet het er ongeveer uit voor een verse achttienjarige die in Nederland is geboren. Maar als je hier als vluchteling in je eentje naartoe bent gekomen is de feestvreugde beperkter. Dan zijn er grofweg drie opties: een verblijfsvergunning, vertrekken of illegaliteit. 

Regisseur Bram Jansen en zijn team doen een poging om het systeem achter het migratievraagstuk in kaart te brengen. Ze spraken hiervoor met achttien mensen uit de ‘vluchtelingenketen’: van hulpverleners tot rechters, van maatjes tot sceptici en van statushouders tot jongeren die in illegaliteit leven. 

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken Bram Jansen en acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk de grenzen van empathie. Een cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn. Geen links of rechts betoog. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld. 

Recensie
"Achttien toont niet alleen de bizarre wetgeving en subsidieregels, maar ook de hypocrisie, ook bij economische vluchtelingen, en de keerzij daar weer van. Zo ontvouwt Achttien zich als een uitnodiging om begrippen te herdefiniëren en eigen motivaties te bevragen. Antwoorden biedt de voorstelling opzettelijk niet." - Theaterkrant


Credits
concept en regie: Bram Jansen
van en met: Serin Utlu, Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans en Zineb Fallouk
regie-assistentie en tekstbijdragen: Quinten-Terry Langes
dramaturgisch advies: Piet Menu
geluidsontwerp: Lucas Kramer
techniek: Emile van Gils 
illustratie: HeyHeydeHaas x Mari Kanstad Johnsen
 
  • maandag 10 februari

    20:00 Arnhem Theater aan de Rijn, bovenzaalTickets
 

Trailer Achttien

Scénefoto's door Bart Grietens

Scénefoto's door Bart Grietens

Regisseur Bram Jansen over AchttienLoading...