Show menu

Theater a/d Rijn

No human is an island

Wij zijn Theater a/d Rijn: een podium en productiehuis, met focus op jonge makers en ontwikkeling. Vanuit onze thuishaven in het hart van de stad Arnhem trekken we de wereld in, om die te begrijpen, impact te maken en mensen dichter bij elkaar te brengen.

Bij Theater a/d Rijn wordt geprogrammeerd én geproduceerd. We tonen de beste voorstellingen van experimentele theatermakers en beginnende gezelschappen, en organiseren spraakmakende events en festivals. Ook zijn we een huis voor een nieuwe generatie makers. Theater a/d Rijn geeft hen persoonlijke begeleiding om hun werk verder te onderzoeken in residenties, hun eigen verhaal te vertellen en een zelfstandige beroepspraktijk op te zetten. Onze makers brengen avontuurlijke voorstellingen die schuren, die zichzelf én het publiek bevragen, en die nieuwe verbindingen leggen. Dans, theater, hiphop, jeugdvoorstelling, work in progress of performance installatie – vanuit verschillende disciplines, met een open blik naar de wereld en met een grote diversiteit aan stemmen. Niet alleen op ons eigen vlakke vloer podium in Arnhem, maar ook op landelijke tours en internationale festivals.

We werken samen met andere kunstenaars en maatschappelijke organisaties. Onder de vleugels van De Nieuwe Oost bundelen we onze krachten met muzikaal productiehuis BRUT in Deventer en literatuurorganisatie Wintertuin in Nijmegen. Zo vormen we een belangrijke schakel in een groot netwerk van makers en professionals.

Bij Theater a/d Rijn zie je de beloftes van de toekomst op het podium. Afwijkend van de mainstream, vol op de actualiteit en samen op zoek naar dat wat ons verbindt. Want: no human is an island.

Foto: Sophie Vermeulen

De Nieuwe Oost en verder

Met Wintertuin (literatuur) in Nijmegen en BRUT (muziek) in Deventer bundelen we onze krachten onder de vleugels van De Nieuwe Oost en vormen daarmee een belangrijke schakel in een groot netwerk van makers en professionals binnen de culturele sector.

Dat netwerk breiden we uit door in de sector samenwerking te zoeken op lokaal, nationaal en internationaal niveau en tevens in te spelen op behoeftes in de regio. Succesvolle voorbeelden zijn het Each one teach one project dat we vanuit De Nieuwe Oost in samenwerking met Typhoon hebben gedaan, het Netwerk Jeugdpodiumkunsten en de Hiphophub. Andere voorbeelden zijn De Generator, VIER x VIER, schoolvoorstelling Koekoeksnest (10+), Moving Futures Festival, Keti Koti Arnhem, Nieuw Geluid, Uitnacht Arnhem en Nijmeegse Kunstnacht. Voor de gastvoorstellingen in huis werken we samen met de Programmaraad.

Daarnaast zoeken we verbinding met diverse andere partijen in de stad en het land om zo kennisdeling tussen makers, creatievelingen en publiek te stimuleren. We werken samen binnen bestaande verbanden, creëren ruimte voor initiatieven en bouwen aan nieuwe netwerken. Door onze positie als brug tussen nieuwkomers en het culturele topsegment is Theater a/d Rijn een vitaal onderdeel van de regionale culturele keten.

Samenwerkingpartners zijn bijvoorbeeld ArtEZ, Theater Oostpool, Theater SonnevanckIntrodans, Rozet, Musis & Stadstheater ArnhemAmsterdam Fringe FestivalBellevue ProductiesPopArts en Kempenaer Advocaten.