Maker Booi Kluiving stroomt uit bij Theater a/d Rijn

Na vier succesvolle jaren stroomt Theatermaker Booi Kluiving uit bij productiehuis Theater a/d Rijn en zet hiermee de volgende stappen in zijn carrière als theatermaker.
‘Eigenlijk ben ik pas echt gaan doen wat ik wilde doen, toen ik bij Theater a/d Rijn terecht kwam.’ – Booi Kluiving
Van acteren naar maken
Booi studeerde nog aan de Toneelschool Arnhem toen hij in aanraking kwam met Theater a/d Rijn. Tijdens een ‘Uurtje Oost’ kreeg hij de kans zijn zelfgeschreven solo Plastic – een cross-over tussen spoken-word en een klassieke theatertekst – te presenteren. En dat smaakte naar meer. Want ook al volgde hij een opleiding tot uitvoerend acteur, Booi kwam er al snel achter dat zijn hart eerder bij het maken lag. Nog voor zijn afstuderen in 2018 kwam hij dan ook al als jonge maker bij Theater a/d Rijn terecht.
Digitale wereld
In de jaren die volgden, ontwikkelde Booi zijn signatuur onder de vleugels van Theater a/d Rijn. Daar groeide zijn nieuwsgierigheid naar theater over digitale cultuur. Vanuit deze persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze online werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. In zijn projecten creëert Kluiving nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft, zowel in tekst als in beeld.
‘Booi Kluiving (1994) maakt graag theater over digitale cultuur, en is daar terecht succesvol mee.’- Aybala Carlak (Het Parool) over De Memers
‘Kluiving heeft een interessante niche gevonden met zijn voorstellingen, waarin hij internet-werelden vertaalt naar het podium.’ – Iris Spanbroek (Theaterkrant) over SatisFactory
De eerste voorstelling die hij bij het productiehuis maakte, was KEK: een voorstelling over een incel die zich onbegrepen voelt en online radicaliseert. In februari 2020 ging Let’s Play in première, over een YouTuber die in een game geconfronteerd wordt met zijn traumatische verleden. Naar aanleiding van deze twee producties kwam Booi in contact met Feikes Huis, met wie hij samen met Theater a/d Rijn de Nieuwe Makersregeling verkreeg. Dit stelde Kluiving in staat zijn werkwijze te verdiepen en grotere producties te maken. Zo ging in februari 2022 De Memers in première, een voorstelling bestaande uit meer dan 300 geënsceneerde internetmemes en maakte hij een jaar later SatisFactory, over drie ASMR-tists die langzaam kapot gaan aan de ASMR-content die ze zelf creëren.
‘De personages worden met slechts een aantal kneepjes en ingrepen uitgediept tot driedimensionale karakters, waardoor je volledig begrijpt dat stoppen niet zomaar een optie is, dat ze iets te bewijzen hebben, en dat ze uiteindelijk reageren vanuit een soort instinct.’- Theaterkrant over SatisFactory
‘De memedichtheid ligt zo hoog dat je je aan het einde van de voorstelling een beetje verdoofd voelt, zoals je eigenlijk ook hebt na een uurtje scrollen op Instagram/Reddit/TikTok. Chapeau.’ – Aybala Carlak (Het Parool) over De Memers
De toekomst
Met SatisFactory sluit Booi nu een intensieve en succesvolle periode bij Theater a/d Rijn af. Peter Hendrikx, directeur van de ontwikkelinstelling, ziet in Booi een bijzondere maker. ‘Niet alleen heeft hij een neus voor bijzondere fenomenen in het digitale universum. Hij weet die ook steeds weer op een verrassende manier te vertalen naar het podium. Niet door erover te praten, maar door ze de kern te maken van zijn werk. Booi heeft zo in de voorbije jaren een unieke signatuur ontwikkeld.’
De theatermaker heeft zich bij het productiehuis verder ontwikkeld op het vlak van schrijven, spelen, regisseren, digitaal programmeren en aansturen van een (creatief) team. ‘Dit was mijn makersopleiding’, aldus Booi. De komende jaren gaat hij verder als een van de vaste makers bij Feikes Huis. Daarnaast staan er voor het komende seizoen een aantal mooie projecten op de planning, zo gaat hij samenwerken met de Toneelmakerij aan de voorstelling Rabbit Hole, ontwikkelt hij een nieuw project met technologisch kunstenaarsgezelschap CREW en staat hij met Theater Utrecht / Innovation:Lab met de Augmented Reality performance Morf voor de klas.
‘Booi heeft een gedroomd ontwikkeltraject doorlopen. Zijn wilde ideeën stelden zowel hem als ons team voor uitdagingen, die we met veel plezier zijn aangegaan. We wensen Booi het allerbeste toe en blijven hem en zijn werk met veel interesse volgen.’ aldus Hendrikx.
Open call: Laura Daelemans zoekt dansers voor VIER x VIER

In VIER x VIER gaan vier choreografen terug naar de essentie van dans. Met het lichaam als verbeeldingskracht en los van het gebaande pad, brengen ze vier korte performances. Solo, duet en trio. Hiphop, modern en mime. Alles komt voorbij. Neem plaats rondom de dansvloer, voel de energie en ga mee op avontuur met de nieuwste generatie dansmakers. Choreograaf Laura Daelemans zoekt voor haar stuk Tales to disturb twee professionele dansers die uit hun comfortzone willen treden en geïntrigeerd zijn door groteske gezichtsexpressie.
Tales to disturb
In Tales to disturb laat Laura Daelemans twee dansers in dialoog gaan met het publiek en daarbij onderzoeken hoe emoties zo helder mogelijk gecommuniceerd kunnen worden via een combinatie van gezichts- en lichaamsexpressie. Ze is voornamelijk geïntrigeerd door de grijze zone die ontstaat wanneer je bewust of onbewust een andere emotie communiceert dan diegene die je voelt, omdat de authentieke emotie om een bepaalde reden verborgen moet blijven. Wat gebeurt er in deze grijze zone? Kan je waarheidsgetrouw overkomen aan de hand van gespeelde emoties of komt de authentieke emotie altijd bovendrijven?
Praktische informatie
De audities vinden plaats op maandag 18 september tussen 12 en 15 uur. Je kunt je aanmelden door je cv en link naar een dansvideo te mailen naar Laura Daelemans t.a.v. Open Call VIER x VIER. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 14 september. Vrijdag 15 september ontvang je een persoonlijke reactie.
Je bent beschikbaar tijdens de gehele creatieperiode (de hele maand oktober, première op ZA 28 OKT) en tijdens de tourdata.
Eylül Fidan Akıncı nieuwe huisdramaturg bij Theater a/d Rijn

Eylül Fidan Akıncı is benoemd tot huisdramaturg/artistiek ontwikkelaar bij Theater a/d Rijn in Arnhem. Eylül werkt al sinds 2011 als trainer, schrijver, docent en dramaturg in de wereld van de podiumkunsten – onder andere in Turkije, Verenigde Staten en diverse Europese landen – en start bij aanvang van het nieuwe seizoen als huisdramaturg in Arnhem. Met het creëren van deze nieuwe functie bouwt Theater a/d Rijn huis verder aan de artistieke lijn van ons huis.
Bestaande conventies transformeren
Eylül volgde meerdere kunstopleidingen – waaronder Western Languages and Literatures en Critical and Cultural Studies – aan Bogazici University in Istanbul en begon haar carrière in dezelfde stad bij het iDANS Festival. Uiteindelijk verhuisde ze naar New York waar ze in 2022 haar Ph.D. voor Theatre and Performance aan The Graduate Center behaalde. Daar schreef ze het proefschrift A Girl is a Thing, over de paradoxen van autonomie en objectivering in performances, en wat ze ons vertellen over de ecologische en seksuele strijd van onze tijd. Op zoek gaan naar methodes die de bestaande conventies transformeren, is van groot belang voor Eylüls artistieke werkpraktijk. De combinatie van dramaturgisch werk op de vloer en het doen van theoretisch onderzoek geven daarin een extra verdieping. Directeur Peter Hendrikx: ’Ik zie erg uit naar de samenwerking met Eylül. Eylül is een eigenzinnige denker met een scherp oog voor nieuwe ontwikkelingen. Ze brengt een bak ervaring met zich mee, in uiteenlopende rollen en disciplines. Daardoor is ze een uitstekende match voor de hybride makers van Theater a/d Rijn en De Nieuwe Oost. Mede door haar internationale ervaring, is ze een echte aanwinst voor ons team en huis.’
Experimentele Theater a/d Rijn
De nieuwe huisdramaturg van Theater a/d Rijn gaat veel samenwerken met de vaste makers van het productiehuis en ontwikkelt in nauwe samenspraak met Peter de artistieke lijn van het huis. Eylül: ‘Theater a/d Rijn biedt een veilige haven om het experiment aan te gaan, te reflecteren op de betekenis en inhoud van de voorstellingen, en de dialoog aan te gaan met makers én publiek. Er is ruimte om artistiek werk uit te diepen, discipline overstijgend te werken en er wordt prioriteit gegeven aan structurele ontwikkeling. En dat allemaal vanuit de drang om impact te maken met nieuwe vormen op de vloer. Ik kijk ernaar uit om als lid van het team dit unieke karakter van de plek te koesteren.’
Radicaal van betekenis zijn
Meer samenwerking met gelijkgestemde plekken, kunstenaars en opleidingen in Nederland en daarbuiten liggen ook binnen de ambities. Eylül ziet een bijzondere rol weggelegd voor de podiumkunsten in deze tijd. ‘Ik geloof dat de toekomst van ons vakgebied ligt in belichaamde expressie en verbondenheid met het publiek. Vooral in dit post-pandemische tijdperk van digitale communicatie zie ik het potentieel voor sociaal-ecologische genezing. Daarnaast zie ik veel mogelijkheden voor cross-disciplinaire samenwerking met de collega’s van BRUT en Wintertuin binnen De Nieuwe Oost. Uiteindelijk hebben we binnen de kunsten allemaal hetzelfde verlangen: een breed pallet te creëren waarin we met plezier en radicaliteit van betekenis kunnen zijn voor deze wereld.’ – aldus Eylül.
Jefta Tanate benoemd tot nieuwe maker

De Arnhemse danser en choreograaf Jefta Tanate is benoemd tot nieuwe maker bij Theater a/d Rijn. Met deze stap gaan we een langdurig ontwikkeltraject aan met de veelzijdige en expressieve dansmaker die eerder al een residentie bij ons deed. Als succesvol uitvoerend danser – die maar liefst tweemaal werd genomineerd voor de prestigieuze dansprijs de Zwaan – wil hij zich nu verder ontwikkelen als maker. Komend seizoen werkt de choreograaf bij Theater a/d Rijn aan twee producties.
Veelzijdige danser Jefta Tanate
Jefta studeerde af aan de dansopleiding van ArtEZ en kwam door zijn stage bij Scapino Ballet in de Nederlandse danswereld terecht. Daar werkte hij later onder andere met Johannes Wieland, Panama Pictures en SHIFFT. In zijn uitvoerende danscarrière heeft hij meerdere technieken als contactimprovisatie, martial arts en circus toegepast. Vanaf 2022 is de danser terug in geboortestad Arnhem om zijn rol als maker verder te ontwikkelen. Tanate: ‘Voor mij is het een logische stap om terug in de stad te zijn. Ik kijk er naar uit om bij te dragen aan de kunst en cultuur van Arnhem en wil graag een publiek bereiken voor wie de weg naar het theater niet vanzelfsprekend is. Met ondersteuning vanuit Theater a/d Rijn kan ik mijn makersschap verder ontwikkelen.’
Bij Theater a/d Rijn krijgt een nieuwe generatie makers ruimte om te spelen, te onderzoeken en nieuwe verbindingen te leggen, met als uiteindelijke doel een zelfstandige beroepspraktijk op te zetten. Onze directeur Peter Hendrikx: ‘Jefta is een uitzonderlijke danser. Hij voelt zich thuis in uiteenlopende disciplines en stijlen, en weet die naar een volstrekt eigen idioom te transformeren. Die kwaliteit heeft hij ook als maker, waardoor hij een unieke stem toevoegt aan de podiumkunsten. Ik zie heel erg uit naar de samenwerking.’
Projecten seizoen 2023/2024
Doorlopende lijn in Jefta’s werk is het thema ‘thuis’. Hier startte hij in 2022 bij Theater a/d Rijn al mee tijdens een residentie in samenwerking met tattoo-artist en architect Niels Matitawaer. Komend seizoen borduurt hij hierop voort met een voorstelling waarin twee dansers op zoek gaan naar wat er nodig is om een thuis te bouwen en hoe je in verbinding kan blijven als dat huis je ineens scheidt van de rest van de wereld. Voor deze voorstelling wordt een auditie gehouden waar dansers zich voor kunnen aanmelden.
Een korte variant op de voorstelling is te zien zijn binnen een ander, nieuw dansproject van Theater a/d Rijn; VIER x VIER, waarin vier jonge dansmakers vier korte werken presenteren.
Meer informatie over Jefta is te vinden op zijn pagina.
Merel Severs opnieuw genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs

Maker Merel Severs is met haar voorstelling Try Not To Know What You Know net als vorig jaar genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. De BNG Bank Theaterprijs 2023 gaat naar de beste voorstelling van seizoen 2022/2023. De winnaar ontvangt een bedrag van 45.000 euro als bijdrage aan een nieuwe voorstelling of de herneming van de winnende voorstelling. De prijs wordt uitgereikt op de BNG Bank Theater Middag op vrijdag 8 september aanstaande tijdens het Nederlands Theater Festival 2023 in Theater Bellevue te Amsterdam.
De jury over: ‘Twee getrainde mixed martial arts vechters warmen zich op in de ring. Het publiek zit om hen heen als in een arena en kijken neer op het canvas van goudglanzend isolatiefolie. Performers Merel Severs en Milou van Duijnhoven gaan de strijd aan. Fysiek, in stem en er wordt een mentaal spel gespeeld waarin de opponent wordt uitgedaagd verder te gaan dan de ander. In deze strijd weten Severs en Van Duijnhoven telkens nuances te leggen in hun spel. Merel Severs bewijst opnieuw zeer kundig transformaties vorm te geven als de lijven aantrekken en afstoten en de krachten van uiteenlopende genders worden getoond. Archetypen worden opgebouwd en met geweld onderuit geramd. De speler tonen liefde in hun fysieke spel, er is humor en er wordt geflirt met het publiek. Zo komen de makers tot een prikkelende fysieke voorstelling die de ‘norm’ voortdurend in twijfel trekt en een nieuw voorstel biedt voor het lijf en voor het hoofd.’
De andere genomineerden zijn:
– Ada Ozdogan, Momo Samwel / Theater Rast | GRACE
– Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen / Likeminds | VECHT
– Gavin-Viano van Frascati Producties | Bloodscent
– Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP i.s.m. De Coproducers | D̶A̶R̶K̶MATTER
– Kim Karssen & Hendrik Kegels / BRONKS & Theater Artemis | Nietes
Nieuwe programma seizoen 23-24 bekend

Het nieuwe programma voor seizoen 2023-2024 van Theater a/d Rijn is bekend. Wij presenteren vanaf september weer een diverse mix aan voorstellingen. Met werk van zowel eigen makers als andere jonge of al meer gevestigde makers, is Theater a/d Rijn een vrijhaven voor ontwikkeling. Een plek waar je je kunt laten verrassen door voorstellingen met universele thema’s als vrees en hoop voor de toekomst (onder de noemer Brave new world?), het omgaan met lichamelijke of psychische uitdagingen (onder de noemer Kopzorgen) en meer.
No human is an island
Theater a/d Rijn vindt het belangrijk de wereld te begrijpen, impact te maken en mensen dichter bij elkaar te brengen. Want; no human is an island. Dit verbindende thema vormt de rode draad in het aanbod van makers met werk binnen de rafelranden van genres, tussen disciplines en op de actualiteit. Zo is Vecht van Likeminds komende herfst te zien. Deze aangrijpende monoloog die Maxine Palit de Jongh op basis van het toeslagenschandaal schreef, is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Actrice Nadia Amin is voor haar rol in deze voorstelling genomineerd voor de Theo d’ Or. Een ander voorbeeld is House of Strength van Roshanak Morrowatian. Zij brengt een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin een oeroud Perzisch ritueel tot hedendaagse inclusieve dans getransformeerd wordt.
Humor en dramatiek, verlangen en uitdaging, duisternis en hoop. Het is allemaal terug te vinden in het nieuwe programma, samengesteld door Peter Hendrikx (directeur van Theater a/d Rijn), met advies van de programmaraad. ‘De selectie bestaat uit heel divers en uitgesproken werk van een nieuwe generatie makers. Stuk voor stuk verrassende voorstellingen die ons perspectief op de wereld doen kantelen. Opvallend veel makers onderzoeken nieuwe mogelijkheden om samen te leven of nieuwe manieren om naar het verleden en de toekomst te kijken.’, aldus Hendrikx. Het seizoen opent op VR 22 SEP met o.a. de voorstelling Rebuilding a Voice van King Sisters, waarin drie zussen de stem deconstrueren en op zoek gaan naar meerstemmigheid.
Pay what you can
Dit seizoen is er weer een korting voor de Early Birds: in de maanden juni en juli koop je een regulier ticket voor € 12,50, in de maand augustus is dat € 15,-. Ook zijn er series samengesteld, waarbij twee of drie voorstellingen binnen eenzelfde thema met korting gekocht kunnen worden. Theater a/d Rijn werkt daarnaast opnieuw met het zogenaamde pay what you can principe waarbij je zelf de prijs voor een ticket bepaalt, afhankelijk van wat je persoonlijke bestedingsruimte op dat moment is. De opties variëren tussen € 6,50 en € 27,50. Bezoekers met een duurder ticket dragen zo bij aan de tickets van bezoekers met een kleiner budget. Op deze manier sluit het theater weer aan bij het verbindende thema en maken we samen theaterbezoek voor meer mensen mogelijk.
Thuis voor makers
Naast presenteren, produceert Theater a/d Rijn – aangesloten bij De Nieuwe Oost – ook voorstellingen in samenwerking met eigen makers die voor of na de zomer in première gaan en door het land toeren.
Bekijk het hele programma hier.
Praat mee over cultuur in Arnhem

Gemeente Arnhem gaat elke vier jaar in samenwerking met culturele instellingen van de stad een breed publieksonderzoek doen onder de bezoekers van deze locaties. Denk aan concertzalen, het filmhuis, de bibliotheek en theaters. Zo ook Theater a/d Rijn.
Dit doen we om een goed beeld te krijgen van het culturele veld. Waarom bezoekt het publiek ons, wat wordt er gewaardeerd aan de culturele instellingen en wat kan er mogelijk beter? De mening van het publiek, van jou, is belangrijk voor ons. Wil je helpen? Praat mee over Theater a/d Rijn en maak kans op één van de vrijkaarten die we beschikbaar stellen voor een van onze voorstellingen.
Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer een kwartiertje van je tijd. Alvast veel dank!
Open call: maak, creëer & leer bij de Ateliers

Ben je tussen de 16 en 24 jaar en wil je je verder ontwikkelen op het podium? Bijvoorbeeld als danser, acteur, muzikant of spoken word-artiest? Meld je dan nu aan voor de Ateliers van Theater a/d Rijn. Vanaf september ga je als co-creator een heel jaar aan de slag met makers om samen een eindproduct te maken. Wat dat wordt, en in welke vorm, daar hebben we jou voor nodig. Theater a/d Rijn geeft jullie een vonk, samen maak je het vuur.
Voor wie?
Het podium roept jou. Je hebt al eens in de schijnwerpers gestaan en weet dat je hierin nog meer kan en wíl leren. Misschien volg je er een opleiding voor, of heb je op een andere manier al je eerste stappen gemaakt. Dat is niet verplicht: motivatie gaat boven ervaring. Je wilt samenwerken met anderen en echt in co-creatie iets opzetten. Je staat open om te leren, van de inspirerende makers, coaches en je mede-creators. Je bent enthousiast, hebt veel ideeën en wilt je talent voor het podium verder laten groeien. Je bent van september 2023 tot april 2024 elke woensdagavond en vier weekenden beschikbaar voor de Ateliers.
Klinkt dit goed? Lees dan verder en meld je aan.
★★★★ voor HubClub'23

Donderdag 25 mei ging HubClub’23 van Introdans in première. Bij deze voorstelling hebben tien choreografen uit binnen- en buitenland nieuw werk gecreëerd en zijn aan de slag gegaan met de klassiek-modern geschoolde Introdansers én een kleurrijke groep gastdansers uit verschillende werelden. Theater a/d Rijn heeft de choreografen – waaronder onze eigen maker Ruben Chi – gecoacht en had een rol als artistiek adviseur.
Introdans viert de kracht van menselijke uniekheid met het eigentijdse HubClub’23. De artiesten van de HubClub’23 zijn onweerstaanbaar, in spectaculaire kostuums en styling van kunstenaar Bas Kosters. De sfeer van de avond is die van een nachtclub: het publiek zit rond een dansvloer en wordt getrakteerd op acts uit de divers/inclusieve profdanskunst. De Volkskrant was erbij en gaf de voorstelling maar liefst vier sterren:
‘Performers met onverwachte en onbekende danskwaliteiten geven perfect op lichaamspotentie afgestemde duetten ten beste.(…) Wat zijn de dansers onweerstaanbaar. Zo heerlijk om naar te kijken, mede dankzij de bonte, asymmetrische kostuums van Bas Kosters, waarin telkens een ondeugend printje, glimmertje en rafeltje valt te ontdekken. (…) Een groep van tien choreografen haalt het beste naar boven uit veertien dansers. Een beperking aan het gehoor, een afwijking in een chromosoom, een weinig voor de hand liggende leeftijd, een overdaad aan virtuositeit: alles klikt naadloos in elkaar tijdens deze reeks van tien korte choreografieën.’ – Annete Embrechts, de Volkskrant, 29 mei 2023
HubClub’23 toert nog t/m 15 juni door het land.
Foto: Hans Gerritsen
Open call: Nieuw Geluid #3

Muziektheaterlab Nieuw Geluid #3 zoekt concepten van componisten, muzikanten en vanuit muziek denkende theatermakers. Theater Sonnevanck, KASKO, Theater a/d Rijn en ArtEZ Muziektheater slaan de handen opnieuw ineen: in dit laboratorium onderzoeken we muziektheater als genre voor een jong publiek. We zoeken spannende theatrale concepten waarin (live)muziek centraal staat. Plannen die vernieuwend zijn, nog niet ‘af’ en onderzoek behoeven. Nieuw Geluid is een plek om hiermee te experimenteren en eerste proeven te toetsen aan het publiek.
We zoeken
Nog niet structureel gesubsidieerde muziektheatermakers met:
– Enige ervaring in het werkveld;
– Intrinsieke interesse in maken voor een jong publiek.
En een plan:
– Waarin muziek centraal staat;
– Dat de grenzen van muziektheater op durft te zoeken en om onderzoek vraagt;
– Dat de inzet van een groep muziektheaterstudenten voluit benut;
– Dat aansluiting kan vinden met een te kiezen leeftijdsgroep tussen de 4 en 16 jaar.
We bieden
– Een tweeweekse residentie van 13 tot en met 24 november 2023 in Theater a/d Rijn in
Arnhem;
– Betaling conform CAO;
– Artistieke begeleiding vanuit Theater Sonnevanck, Theater a/d Rijn en KASKO;
– Een groep studenten van de opleiding ArtEZ Muziektheater als performers. Zij zijn wezenlijk
onderdeel van het maakproces;
– We koppelen je aan makers uit andere disciplines die passen bij jouw idee: in overleg
ontstaat een artistiek team van drie mensen inclusief jijzelf;
– Tijdens de residentie wordt een aantal publieksmomenten met de doelgroep georganiseerd.
Meld je aan
Schrijf ons voor 30 april 2023 een mail waarin je jezelf voorstelt en over je concept en
motivatie vertelt.
Theater a/d Rijn zoekt Huisdramaturg / artistiek ontwikkelaar

Deze vacature is inmiddels gesloten.
Wij zijn Theater a/d Rijn: een podium en productiehuis, met focus op jonge makers en ontwikkeling. Wij geven jong talent volop de ruimte om zich te ontplooien tot autonome podiumkunstenaars. Onze makers zijn meerstemmig, artistiek divers, verbinden zich lokaal en (inter)nationaal en werken dwars door disciplines heen. Samen delen we een liefde voor onvertelde, vernieuwende verhalen. Naast onze twee vlakkevloerzalen in het hart van Arnhem, zijn onze makers veelvuldig te zien op Nederlandse en internationale podia en festivals. Op dit moment zoeken wij een Huisdramaturg / Artistiek ontwikkelaar (0,6 fte) om ons team te versterken.
Als huisdramaturg en artistiek ontwikkelaar draag je zorg voor de kwaliteit van de ontwikkeltrajecten van onze makers. Je scout en selecteert nieuw talent. Daarnaast richt je de artistieke coaching en begeleiding in; dit alles in nauwe samenwerking met de artistiek directeur. Onze makers ontwikkelen jaarlijks ongeveer 15 tot 20 (co)producties, variërend van een korte onderzoeksresidentie met een publiek toonmoment, tot (inter)nationale producties met een stevig artistiek team.
Daarnaast geef je mede sturing aan het artistiek-inhoudelijke beleid van Theater a/d Rijn. Je houdt de lange lijnen van het huis in het oog en zoekt actief naar verbindingen tussen de verschillende projecten, makers, programmering, beleid en context. Je valt onder leiding van de directie en bent lid van het managementteam.
Solliciteren kon t/m 25 april 2023. De eerste ronde gesprekken vindt plaats op 10 mei 2023. Met de geschikt bevonden kandidaten volgt een tweede gesprek op 17 mei 2023. Meer informatie lees je in de hele vacature.
Theater a/d Rijn viert Internationale Vrouwendag

THE FUTURE IS FEMALE! Op woensdag 8 maart viert Theater a/d Rijn Internationale Vrouwendag met D̶A̶R̶K̶MATTER.
In deze dansvoorstelling trekt choreograaf Cherish Menzo samen met Camilo Mejía Cortés ogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneedt deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt.
Naast D̶A̶R̶K̶MATTER staan er in de maand maart nog twee voorstellingen in het thema ‘The Future is Female’. Op maandag 13 maart staat Weiblichter Akt Deel 2: Brief aan Freud van Maatschappij Discordia op de vloer. En op woensdag 29 & donderdag 30 maart brengt Lava Collective la despedida.
Recensie SatisFactory en interview Booi Kluiving

Zaterdag 18 februari ging SatisFactory van Booi Kluiving in première in de Schuur in Haarlem. Iris Spanbroek van de Theaterkrant was erbij aanwezig en schreef een mooie recensie. Annemieke Bosman van Radio 4 was ook aanwezig en een paar dagen later schoof Booi daar als gast aan bij het radioprogramma Opium om over de voorstelling te praten.
Theaterkrant: ‘De wereld die Kluiving schept in SatisFactory doet denken aan de dystopische tragikomedies van Black Mirror. De ASMR-opdrachten zijn grappig totdat ze akelig worden, en daarna toch ergens ook weer grappig. Op de juiste momenten slaat het ongemak toe, vaak in combinatie met referenties naar de echte wereld. […] Kluiving heeft een interessante niche gevonden met zijn voorstellingen, waarin hij internet-werelden vertaalt naar het podium. Wat betreft knipogen, verwijzingen en easter eggs kunnen digital natives hun hart ophalen. […] Theater en het internet zijn vaak nog steeds twee gescheiden werelden en Kluiving maakt een dappere vertaalslag tussen de twee in zijn doorgaande onderzoek. […] Goede bonus, tot slot, is dat alle ASMR-content die de actrices live creëren, daadwerkelijk een ASMR-effect hebben. Het geschuur en geritsel tegen de microfoons geeft je de rillingen.’
Lees hier de gehele recensie van Theaterkrant en luister hier het interview op Radio 4 terug.
Meer info & tickets? Bekijk de gehele speellijst van Booi.
Each one teach one

Wat is jouw unieke verhaal? En hoe vertolk je, als artiest, je verhaal aan een publiek? Met deze vragen zijn vier makers van De Nieuwe Oost in 2022 aan de slag gegaan tijdens het project Each One Teach One, onder leiding van initiatiefnemer Typhoon.
Coaching bij het vertellen van je persoonlijke verhaal
Typhoon is naast rapper en muzikant ook motivational speaker. Hij deelt zijn verhaal niet alleen op het podium, maar ook binnen organisaties, het bedrijfsleven en de overheid. Met het Each One Teach One-traject wil hij deze kwaliteiten meegeven aan een nieuwe generatie urban artiesten, zodat zij zich op hun beurt als coach en spreker kunnen ontwikkelen. De Nieuwe Oost is partner van dit project, in 2022 waren vier makers betrokken: Xillan Macrooy, Amy Croque, Ruben Chi en Vanity Roxane. Ze kwamen tijdens talloze sessies, Deep Dives genaamd, bij elkaar en gingen met verschillende coaches aan de slag. Tijdens het Rhythm of Life evenement in oktober deelden de makers hun verhaal voor het eerst op het podium.
Lees hier meer over het project of lees het artikel van Merel Slobbe op het digitale podium Notulen van het Onzichtbare. Zij nam een kijkje achter de schermen en ging in gesprek met de initiatiefnemers en de makers.
De Generator van start

De nieuwe deelnemers van De Generator 2023 zijn gestart.
De Generator is een ontwikkeltraject van Cultuur Academy en verschillende culturele instellingen uit Oost-Nederland voor zakelijke talenten in de sector. Eind 2022 begonnen 10 nieuwe deelnemers aan het traject. De deelnemers krijgen een jaar lang de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching zichzelf te ontwikkelen tot zakelijk leider of creatief producent. Bij Theater a/d Rijn gaat Hedwig Sinnema dit jaar aan de slag. Hedwig (1995) werkt in de culturele sector van Nijmegen en Arnhem. Op dit moment is ze zakelijk leider van Danscollectief Arnhemse Meisjes en per februari van LAVA Collective in Arnhem. Ze heeft een bachelor in communicatie en een master in kunstbeleid. Onze maker Amy Croqué gaat aan de slag bij Theater Orpheus.
Bekijk hier de matchingsdag met alle deelnemers en instellingen terug.

★★★★ voor onze maker Merel Severs

Donderdag 20 oktober ging de voorstelling Try Not To Know What You Know van Merel Severs in première. Theaterkant en Volkskrant kwamen langs en schreven over deze nieuwste performance van onze maker.
Volkskrant ★★★★
‘…Tussen de ratelende kettingen weten de performers onze blik uit vastgeroeste boeien te bevrijden. Na haar nominatie voor de BNG Bank Theater Prijs 2022 voor haar sterke solo Let Me Tell You Something You Already Know, over stalkgedrag, neemt Severs nu met Duijnhoven wederom een belangrijk onderwerp stevig in de houdgreep.’
Lees hier de hele recensie.
Theaterkrant
‘… Try not to know what you know biedt een uitdagende mozaïek van identiteiten en werkelijkheden die continu kruisverbanden met elkaar aangaan, die drijft op de chemie tussen twee ijzersterke performers.’
Lees hier de hele recensie.
Tour
Na vier voorstellingen in Theater a/d Rijn in Arnhem gaan Merel en Milou vanaf 10 februari 2023 op tour langs verschillende theaters in Nederland. De hele speellijst bekijk je hier.
Foto: Liza Kollau
Pay what you can

Bij Theater a/d Rijn vinden we het belangrijk de wereld te begrijpen, impact te maken en mensen dichterbij elkaar te brengen. Het liefst zoveel mogelijk mensen.
Om dit te realiseren en theater zo toegankelijk mogelijk te maken, kun je bij alle voorstellingen in ons theater altijd kiezen voor een pay what you can ticket. Hiermee kies je zelf welke ticketprijs het beste bij jouw financiële situatie op dat moment past. Afhankelijk van je huidige bestedingsruimte dus. Even krap bij kas? Kies dan voor het lage tarief. Meer ruimte deze maand? Kies dan voor een hoger tarief. Op deze manier helpen we elkaar en maken we samen theaterbezoek voor meer mensen mogelijk.
Want: no human is an island.
Residentie: It's not just on the skin

Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team. In december zijn Jefta Tanate en Niels Matitawaer te gast in ons huis. Hoe de-construeer je een huis dat al voor je is gebouwd?
Twee weken lang verkennen Niels en Jefta – architect & tattooartist respectievelijk danser & performer – de grenzen van hun disciplines om te onderzoeken waar ze elkaar raken. Wat delen ze en waar liggen de verschillen? Wat te bewaren, weg te gooien of te negeren? Het gemeenschappelijke onderwerp is hun doorlopende gesprek over het thema ’thuis’. In deze residentie gaan ze op onderzoek uit om te kijken hoe dit gesprek kan worden gevisualiseerd. De resultaten van het onderzoek delen Jefta en Niels in een performance tijdens Uurtje Oost op donderdag 22 december.
Residentie Anna Nijenhuis: Blauwe Golven

Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team. Van 21 november t/m 1 december 2022 is maker Anna Nijenhuis te gast bij Theater a/d Rijn.
Over de residentie
Vanaf maart 2023 maakt Anna Nijenhuis de voorstelling Blauwe Golven, geïnspireerd op de documentaire Tussen blauwe golven en groene corridor van Hans van Houwelingen. In de voorstelling stelt ze de vraag: Wie en wat bepaalt de waarde van kunst? De voorstelling gaat in mei 2023 in première in beeldend kunsthuis Omstand Arnhem. Daarna tourt hij langs verschillende musea door het land, waaronder museum Arnhem.

Anna Nijenhuis: ‘Deze residentie ga ik gebruiken voor een vormonderzoek. Zowel in speelstijl als de vormgeving. De hoofdlijn in het stuk is fictief en zal gedragen worden door het verhaal van twee zussen die een familiaire strijd voeren. Daarnaast zullen we ook de personen die betrokken waren bij de besluitvorming een gezicht geven. Om zo de verschillende belangen zichtbaar te maken en het pijnlijke proces tussen politiek en samenleving te gebruiken als bron voor de persoonlijke strijd van de twee zussen in het stuk. Onze hoop is dat zo’n grote kunstvraag tastbaarder wordt, via de persoonlijke en menselijke worsteling van de personages uit het stuk. Een museum is voor een groot gedeelte al het decor, maar het lijkt me heel mooi in samenwerking met de vormgever een eigen kunstobject of vormelijk element te maken dat esthetisch veel impact heeft. Wat zou dat kunnen zijn? Tijdens de residentie zal ik samen met mijn team door de documentaire heen spitten, correspondentie tussen partijen en krantenartikelen doorlezen en op de blauwe golven staan. Dit ter inspiratie voor het schrijven van een scene en die scene vorm te geven op de vloer.‘
Aan het einde van residentie zal Anna tijdens het gratis en openbaar Uurtje Oost haar persoonlijke drijfveer, het spannende verhaal achter de strijd van het behoud, haar ideeën voor de voorstelling en het residentieproces delen. Daarnaast zal zij een scène laten zien die wellicht de aanzet zou kunnen zijn voor de stijl van de voorstelling.
Anna Nijenhuis:
‘De onderwerpen die ik kies, vinden hun bron in mijn persoonlijke leven. Uiteindelijk zoek ik naar een vorm waarbij het niet meer enkel over mij gaat. Vanuit een persoonlijke vraag, die in de realiteit ontstaat, mag de fictie/de theatrale vertelling het overnemen. Ik zoek, zowel als maker als acteur, vaak de grenzen op tussen het echte en hyper-oprechte, tot het punt dat je gaat twijfelen of het nog gespeeld is, om vervolgens over te gaan tot totale absurditeit, fantasie en abstractie. Dit onderzoek wil ik voor deze voorstelling doorzetten: ik wil zoeken naar spannende vormen die de waarachtigheid van het verhaal kracht bij zetten. De locatie, het museum, speelt hier een erg belangrijke rol in. Dat je binnenloopt in een expositieruimte, daar een bepaalde verwachting bij hebt, en dat je volledig ontregeld raakt.
De vraag die bij mij als maker steeds terug komt is: Hoe kan ik op een poëtische manier een ervaring creëren voor het publiek, waarbij de toeschouwers het gevoel krijgen per toeval deelgenoot te zijn geworden van een echt absurd, sensationeel, dramatisch of liefdevol moment? Hoe kan ik het publiek zoveel mogelijk doen laten vergeten dat ze een kaartje hebben gekocht?’
Meer over Anna weten? Lees hier haar biografie.
Nieuw Geluid #2

In november gaat editie #2 van muziektheaterlab Nieuw Geluid van start. Uit de open call dit voorjaar is het concept van Joeri Heegstra gekozen.
Nieuw Geluid is een plek om te experimenteren met muziektheater en dat is wat Joeri gaat doen! Heavy metal in een jeugdtheatervoorstelling? Dit combineren met doomscrolling*? En dat voor 14+? Wij kunnen niet wachten!
Joeri Heegstra is theatermaker, geluidsontwerper en lid van de artistieke kern van theatercollectief Opening Statement. Hij houdt zich bezig met gezellige thema’s als de klimaatcrisis, sociaaleconomische klassenstrijd en extreemrechtse radicalisering. Zijn voorstellingen proberen met minimale, scherpe en toegankelijke middelen een grote impact te maken. Naast studenten van ArtEZ Muziekthater werkt Joeri samen met een componist en trombonist.
*Doomscrolling is het mechanisme waarbij je van app naar app springend, maar blijft scrollen door het verschrikkelijke wat de wereld te bieden heeft.
Nieuw Geluid is een samenwerking van Theater Sonnevanck, Theater a/d Rijn, KASKO en ArtEZ Muziektheater. Meer weten over de residenties van Nieuw Geluid? Lees hier verder.
Join de WijkJury van Arnhem!

Wil jij van oktober tot en met april gratis naar verschillende voorstellingen in Arnhem? Geef je dan nu op voor de WijkJury en bepaal samen met 12 anderen welke voorstelling in de prijzen valt.
De WijkJury is een groep van diverse jongvolwassenen tussen 18 en 28 jaar uit alle wijken van Arnhem en de dorpen eromheen. Samen bezoek je een aantal theatervoorstellingen in Theater a/d Rijn en Musis & Stadstheater Arnhem. Je gaat in gesprek met de theatermakers over de thema’s van de voorstelling en de keuzes die zij maken. Je deelt met elkaar hoe je de voorstelling hebt ervaren en kiest aan het einde van het seizoen een favoriet: “De keuze van de WijkJury”. Deze gekozen voorstelling wordt vervolgens bekroond.
DATA THEATERVOORSTELLINGEN
– Woensdag 26 oktober
– Vrijdag 11 november
– Woensdag 7 december
– Donderdag 26 januari
– Vrijdag 10 februari
– Woensdag 1 maart
– Vrijdag 14 april
DATA JURY MEETINGS
– Dinsdag 22 november
– Dinsdag 17 februari
– Dinsdag 21 februari
– Donderdag 25 april.
Meedoen aan de WijkJury is gratis. Ben je tussen de 18 en 28 jaar, kan je alle data en zou je wel wat vaker naar het theater willen? Dan is het echt tijd om de WijkJury te joinen.
Aanmelden kan door uiterlijk 25 oktober te mailen naar Crystal Hassel (crystal@theateraanderijn.nl). Teamaanvoerder Crystal, ook wel roedelchef genoemd, voert met jou een kort kennismakingsgesprek en daarna kun je deelnemen aan de jury.
Ken je nog iemand die een goed jurylid zou zijn, stuur deze oproep dan vooral door!
RESIDENTIE MEREL SEVERS VAN START IN THEATER A/D RIJN

Vanaf deze week werkt onze maker Merel Severs in Theater a/d Rijn aan haar nieuwe voorstelling Try Not To Know What You Know.
In deze voorstelling brengt Merel, samen met Milou van Duijnhoven, een ode aan een nieuwe, zoekende en falende vorm van heldendom in een indrukwekkende fysieke theaterperformance.
Inspiratie voorstelling
De volgende quote gebruikt Merel als startpunt voor haar residentie deze komende zes weken:
The heroic narrative that we grew up with gives us a narrative to follow, teaches us which roles we are supposed to play in life. It is directive because it is repetitive telling the same story of this white male figure who is saving the world. It sets the structure or the base of how we’re supposed to behave, how we’re supposed to look and move through life. To become fully inclusive in society -there is a lot of diversity work and a lot of conversation but the way the world is structured is white imperialist, colonialist patriarchy-. We’ve been fed with this as the sole and most valid perspective on life. Based on keeping the power with those who have built a world for themselves to stay in power.
We need to change the narrative. Repeatedly tell other stories from a variety of perspectives.’
Sarah Ahmed
Over Merel Severs
Theatermaker en performer Merel Severs (1991) studeerde in 2013 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte met verschillende artiesten en gezelschappen waaronder Khadija El Kharraz Alami, Mart van Berckel en Sander Breure & Witte van Hulst. Sinds 2021 is Severs een van de makers bij het productiehuis van Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost.
Ben jij ook zo benieuwd geworden naar het resultaat van deze residentie? Try not to know what you know gaat op donderdag 20 oktober in première. Meer informatie over de voorstelling lees je hier.
Meld je aan voor de Nieuwe-Makersmeetings

Ben jij theater- of dansmaker? Theater a/d Rijn helpt je graag om jouw artistieke plannen aan te scherpen en tips te geven voor het realiseren hiervan. Tijdens onze Nieuwe-Makersmeetings krijg jij als maker de kans om je idee te pitchen, vragen te stellen en kennis te maken met het team van Theater a/d Rijn.
De volgende meetings staan gepland op:
30-09: 10.00 – 12.00 uur | Theater a/d Rijn
25-10: 15.30 – 17.30 uur | Theater a/d Rijn
23-11: 14.00 – 16.00 uur | Theater a/d Rijn
21-12: 14.00 – 16.00 uur | Theater a/d Rijn
19-01: 15.00 – 17.00 uur | Theater a/d Rijn
Wil jij maker worden? Kom dan langs bij onze meetings. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Deborah de Sousa Tijssen. Vermeld in je mail wat je wil maken, waarom je het wil maken, hoe je jouw plan wil realiseren, voor wie je het wil maken en wat jouw plan relevant maakt.
Meer informatie over makerstrajecten bij Theater a/d Rijn lees je hier.
De Generator zoekt nieuw zakelijk talent

Ontwikkeltraject voor zakelijke helden en talenten in de culturele sector van Oost-Nederland.
Ben jij altijd degene die alle touwtjes in handen heeft, de begrotingen maakt en zorgt dat het project goed is voorbereid? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen in jouw zakelijk leiderschap of creatief producentschap binnen de podiumkunsten? Heb je al relevante werkervaring op dit gebied? Kan je op (bijna) alle vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan zoeken wij jou!
De Generator is een ontwikkeltraject van een jaar voor zakelijke helden en talenten uit Oost Nederland die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector.
De Generator is een initiatief van podiumkunstinstellingen en ondersteunende organisaties in Oost Nederland. Instellingen die meedoen zijn: Introdans, Theater Oostpool, Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Phion, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, Zwolse Theaters en Hedon. De programmaleiding is in handen van Cultuur Academy en Schakel025.
Programma 2022/2023
Als deelnemer krijg je een jaar lang de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching een nieuw netwerk te creëren en jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider of creatief producent die in jou schuilt.
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:
1. Gedurende een jaar doe je ervaring op bij een meerjarig gesubsidieerde podiumkunstinstelling in Oost-Nederland. Minimaal 20 dagen verspreid over het jaar maak je je allerlei aspecten van een zakelijk leider/creatief producent eigen. Je wordt hierbij begeleid door een mentor van de instelling.
2. Daarnaast kom je een dag per twee weken bij elkaar met je mede Generatoren: je krijgt dan een workshop of training over onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van de groep. Je krijgt les van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers. Het programma wordt bepaald op basis van de vraag van de deelnemers. Zo krijg je zelf de mogelijkheid om mede te bepalen wat je gaat leren.
3. Je deelt je ervaringen met de andere deelnemers d.m.v. intervisie bijeenkomsten.
4. Je krijgt individuele begeleiding met een (loopbaan)coach.
5. Je verbreedt je netwerk in Oost-Nederland.
Na dit traject van een jaar:
1. Heb je relevante werkervaring opgedaan in een middelgrote tot grote podiumkunstinstelling.
2. Heb je samen met je mede deelnemers meer inzicht in allerlei onderwerpen die spelen in de culturele sector (denk aan: governance, inclusie en diversiteit, personeelsmanagement, financiering).
3. Heb je meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl.
4. Ben je gecoacht door een gecertificeerde (loopbaan)coach en begeleid door een mentor van je werkplek.
5. Heb je een nieuw netwerk dat je kunt inzetten voor je toekomstige werkzaamheden. 6. Kun je met deze extra werkervaring en kennis een volgende stap in je carrière zetten.
Voor wie?
De Generator is een traject voor alle mensen uit Oost-Nederland met de ambitie om te shinen als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector. Je bent al (op kleine schaal) werkzaam in de sector, wil een nieuwe stap maken in je carrière en wil je vooral verdiepen in de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector. Wij zijn op zoek naar jouw unieke talent. Onze voorkeur gaat uit naar een groep die divers is in werkervaring, afkomst, leeftijd, discipline, seksualiteit en gender om dit traject mee te starten. Je opleidingsniveau speelt geen rol, als je maar gedreven bent en groot kan dromen. Iedereen is welkom om te solliciteren.
Praktische informatie
Je kunt tot en met zaterdag 29 oktober 2022 solliciteren door een korte motivatiebrief te schrijven waarin je vertelt waar je goed in bent en wat je graag wil ontwikkelen gedurende het jaar. Je kunt i.p.v. een brief ook een filmpje of spraakbericht sturen. Stuur je motivatie samen met je cv naar: info@cultuuracademy.nl
Je kunt tot uiterlijk donderdag 20 oktober telefonisch nadere informatie inwinnen. Begin november hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. De selectiegesprekken vinden plaats op woensdag 16 november. Donderdag 1 december is er een matchingsdag waar alle geselecteerde kandidaten en instellingen samen komen om elkaar te leren kennen en matches worden gemaakt tussen deelnemer en instelling. De opleiding start op vrijdag 9 december en loopt tot en met november 2023.
Tijdsinvestering, kosten en vergoeding
– Je bent in 2023 gemiddeld een dag per week bezig met De Generator (verdeeld over traineeship, colleges, intervisie, netwerk en coaching).
– Je betaalt € 1.500,- + reiskosten voor de colleges. Voor een deel van de kosten kun je een aanvraag indienen bij “Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling”.
– Je ontvangt een vergoeding van € 3.000,- + reiskosten voor de traineeship bij een van de instellingen.
Nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, bel of mail dan vooral! Je kunt tot en met 20 oktober bellen met Lille Witsen Elias, programmaleider van De Generator op 06-25270362 of mailen naar: lille@cultuuracademy.nl. Solliciteren kan tot en met 29 oktober door je motivatie en cv te sturen naar: info@cultuuracademy.nl.
Genomineerde Merel Severs op Nederlands Theater Festival

Nadat ze het publiek en de jury in 2020 al omver blies tijdens Amsterdam Fringe Festival is Merel Severs twee jaar later met Let me tell you something you already know genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Haar eerste solovoorstelling speelt ze daarom nogmaals op 5 en 6 september tijdens het Nederlands Theater Festival in Theater Bellevue in Amsterdam. Vrijdag 2 september vindt de prijsuitreiking plaats.
Absurditeit van heersende rollenpatronen
‘Krachtige archetypes op het toneel met minimale theatrale middelen. Beelden die raken aan clichés, maar ongelooflijk sterk.’ Deze woorden gebruikte de jury van de BNG Bank Theaterprijs over de talige, fysieke en persoonlijke performance van Severs. In Let me tell you something you already know legt de jonge maker van Theater a/d Rijn de absurditeit van de ongelijkheid tussen man en vrouw bloot. Ze bevraagt alles wat ze tot nu toe als ‘normaal’ beschouwde, rebelleert tegen hokjes en kantelt het mainstream, mannelijke, heteroseksuele narratief. ‘Severs is een begenadigd fysiek performer die gemakkelijk tussen slapstick en ernst switcht, waardoor ze zowel de pijnlijkheid als de absurditeit van de heersende rollenpatronen belicht’, aldus Marijn Lems in de Theaterkrant.
Over Merel Severs
Theatermaker en performer Merel Severs (1991) studeerde in 2013 af als actrice aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte met verschillende artiesten en gezelschappen waaronder Khadija El Kharraz Alami, Mart van Berckel en Sander Breure & Witte van Hulst. Sinds 2021 is Severs een van de makers bij het productiehuis van Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost.
Over Nederlands Theater Festival
Het Nederlands Theater Festival is er om het theater én het publiek te vieren. Elf dagen lang kun je als bezoeker het allermooiste op theatergebied zien. Van geselecteerde en genomineerde voorstellingen door diverse jury’s, tot prijswinnende performances en werk van onorthodoxe, jonge theatermakers uit binnen- en buitenland bij het eigenzinnige zusje van het festival; Amsterdam Fringe Festival.
Meer informatie en ticketverkoop via Theater a/d Rijn en Nederlands Theater Festival.
Nieuwe programma seizoen 22-23 bekend

Het nieuwe programma van Theater a/d Rijn voor seizoen 2022-2023 is bekend. Het Arnhemse podium en productiehuis presenteert vanaf september weer diverse avontuurlijke, kwalitatieve en schurende voorstellingen van de nieuwste generatie beloftevolle makers. Met werk van zowel eigen als andere jonge makers, is Theater a/d Rijn een vrijhaven voor ontwikkeling waar je je als bezoeker laat verrassen door het experiment. No human is an island vormt de rode draad door het programma.
No human is an island
Theater a/d Rijn vindt het belangrijk de wereld te begrijpen, impact te maken en mensen dichter bij elkaar te brengen. Want; no human is an island. Dit verbindende thema vormt de rode draad in het aanbod van makers met werk binnen de rafelranden van genres, tussen disciplines en op de actualiteit. Zo is Lady Chatterley’s Lover van toneelgroep Amsterdam (geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury als een van de 12 meest indrukwekkende theaterproducties van het moment) komende winter te zien, legt Wensley Piqué in Granm’ma de verbinding met zijn oma en roots, verbinden nieuwe jeugdvoorstellingen zich met de jongere generaties en zie je bij de seizoensopening op 15 september onder andere het multidisciplinaire kunstproject Keturunan van Cheroney Pelupessy. Peter Hendrikx, directeur van Theater a/d Rijn: ‘De nieuwste generatie makers staat te popelen. Jonge makers met uitgesproken ideeën, die vragen opwerpen over de wereld om ons heen, over vrijheid en identiteit. In ons theater kom je als publiek heel dichtbij de performers en deze onderwerpen. Je maakt de groei van nieuwe carrières mee. Wij kunnen niet wachten om deze na de zomer te delen.’
Thuis voor makers
Naast presenteren, produceert Theater a/d Rijn – aangesloten bij De Nieuwe Oost – ook voorstellingen in samenwerking met eigen makers. Zo is komend seizoen nieuw werk van Merel Severs (winnaar Fringe Festival 2020 en genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2022), Alioune Diagne en Booi Kluiving te zien en gaat het met lovende recensies en sterren bekroonde Patroon van Ludwig Bindervoet in reprise. Publiek kan met de serie Rondje van ‘t huis met korting naar alle voorstellingen van deze huismakers. Oud-makers komen ook weer terug, zoals de Arnhemse Meisjes met een nieuwe reeks Dance Flavours Performance Nights.
Pay what you can
Nieuw dit seizoen is een korting voor de Early Birds: in de maanden juni, juli en augustus kost een regulier ticket voor een voorstelling € 10,00 in plaats van € 17,00. Daarnaast gaat het theater werken met het zogenaamde pay what you can principe waarbij de bezoeker zelf de prijs voor een ticket bepaalt (opties variërend tussen € 3,00 en € 20,00). ‘Als theater willen we voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn. De verhalen die op ons podium verteld worden, zouden door iedereen gehoord moeten worden. Als we onder andere hiermee drempels weg kunnen halen, doen we dat.’ – aldus Hendrikx.
Bekijk het hele programma hier.
Merel Severs genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs 2022

Maker Merel Severs is met haar voorstelling 𝘓𝘦𝘵 𝘮𝘦 𝘵𝘦𝘭𝘭 𝘺𝘰𝘶 𝘴𝘰𝘮𝘦𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘺𝘰𝘶 𝘢𝘭𝘳𝘦𝘢𝘥𝘺 𝘬𝘯𝘰𝘸 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Deze prijs gaat naar de beste voorstelling van seizoen 2021/2022 en de genomineerden maken kans op een bedrag van € 45.000 als bijdrage aan een nieuwe voorstelling of herneming van de winnende voorstelling.
Andere nominaties zijn voorstellingen van: Sheralynn Adriaansz / Likeminds, Performance collectief ROTOR / Veem House for Performance / Schweigman&., Ritzah Statia/ RIGHTABOUTNOW INC., Timo Tembuyser / Muziektheater Transparant & Festival Cement / Productiehuis Theater Rotterdam en Mathieu Wijdeven / Productiehuis Theater Rotterdam. Gefeliciteerd!
De genomineerde voorstellingen zijn te zien tijdens het Nederlands Theater Festival van 1 t/m 11 september 2022. De winnaar wordt tijdens het festival – op 2 september – bekend gemaakt in Theater Bellevue.
Meer info & tickets: nederlandstheaterfestival.nl
Leer Peter Hendrikx kennen


Leer Peter Hendrikx kennen
Vanaf 1 mei 2022 start Peter Hendrikx als nieuwe directeur-bestuurder Performing van De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn. Hij volgt daarmee Eve Hopkins op, die na ruim tien jaar de Arnhemse plek verruilt voor Theater Bellevue in Amsterdam. Wij spraken met Hendrikx over zijn werk en invloeden, zijn plannen voor De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn, én zijn visie op de noodzaak van kunst.
Al vroeg in zijn jeugd kwam Hendrikx in aanraking met kunst. Op zijn 14e las hij werk van de Portugese dichter Fernando Pessoa en dat opende voor hem een nieuwe wereld.
‘Als kind had ik het idee dat alles natuurlijk in elkaar viel. Maar vanaf het moment dat je vragen gaat stellen merk je: er is niets om de wereld mee te stutten. Ik vond die troost en rijkdom wel in poëzie. Ik leerde werelden kennen die ik zelf niet kon verzinnen. En die mij iets vertelden over mijzelf en mijn plek in de wereld. Ik had daar zoveel aan dat ik wilde dat veel meer mensen dit kunnen beleven. Ik ben daarin heel rijk opgegroeid, met een moeder die veel las en dat aanreikte. Die nabijheid van kunst gun ik iedereen.’
Hendrikx studeerde Nederlands en Engels in Brussel, Leuven en de Verenigde Staten en raakte betrokken bij verschillende theaterprojecten. Hij studeerde door aan de docent-regisseursopleiding op de Toneelacademie Maastricht en maakte carrière als regisseur, producent en projectleider binnen de culturele sector. In al zijn werk staat één ding centraal: open luisteren en van daaruit verbindingen creëren.
Peter Hendrikx nieuwe directeur Performing De Nieuwe Oost

Netwerkorganisatie De Nieuwe Oost heeft Peter Hendrikx benoemd als nieuwe
directeur-bestuurder Performing. Hendrikx volgt daarmee Eve Hopkins op, die na ruim
tien jaar de Arnhemse plek verruilt voor Theater Bellevue in Amsterdam. De nieuwe
directeur start per 1 mei 2022 en vormt een tandem met directeur-bestuurder
Publishing Frank Tazelaar.
Actualiteit, urgentie en verbinding
Met het aanstellen van Peter Hendrikx bouwt De Nieuwe Oost verder aan een stevige
toekomst binnen het kunstenveld. De Raad van Toezicht koos voor Peter vanwege zijn
scherpe visie op talentontwikkeling en het begeleiden van jonge makers. Hendrikx heeft een
brede achtergrond als regisseur, coach en producent in de culturele sector, onder andere bij
Fonds Podiumkunsten, DOX en Stichting Amare. Vanaf 1 mei staat hij als mede directeur
van De Nieuwe Oost tevens aan het hoofd van Theater a/d Rijn. Met de makers in Arnhem
wil hij inspelen op actualiteit, urgentie en verbinding. ‘Als we de kunsten levendig en
toekomstbestendig willen houden, is een sterke talentontwikkelingspraktijk in mijn ogen
onmisbaar – en Covid-19 heeft die urgentie alleen maar op scherp gesteld.’
Nieuwsgierigheid en creatie vanuit vragen
Hendrikx voelt een natuurlijk verwantschap met De Nieuwe Oost. ‘Ik zie dat een nieuwe
generatie makers niet begint met maken om een bepaalde discipline te leren beheersen,
maar omdat ze bewogen worden door vragen die ze hebben over de wereld, over identiteit,
over vrijheid. Mijn expertise in de begeleiding daarin zit in het stellen van de juiste vragen. Ik
neem veel ervaring mee, maar ik wil vooral niet zeggen: “ik heb het ervaren dus ik weet hoe
het moet”. Ik wil juist zeggen: “ik heb het ervaren, dus ik weet niet hoe het moet”. Misschien
is nieuwsgierigheid wel mijn sterkste kracht.’
Uit de eigen bubbel
Hendrikx vervolgt: ‘Uiteindelijk wil ik dat Theater a/d Rijn een plek is waar verschillende
verhalen verteld worden, waar verschillende mensen zich in herkennen. Waar ontmoetingen
ontstaan en kunstenaars en publiek uit de eigen bubbel stappen, naar buiten kijken en het
gesprek aangaan. Dit faciliteren, samen met makers onderzoeken en deze verhalen naar
boven halen, is wat ik wil doen.’
Nieuwe kansen op internationaal gebied en jeugdpodiumkunsten
Binnen de ambities van de nieuwe directeur ligt ook het uitbreiden en verdiepen van het
netwerk en verbindingen binnen het (internationale) werkveld. Als Vlaming ziet hij dat de
samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van de kunsten de laatste jaren
meer naar de achtergrond is geraakt. Daarin liggen volgens hem kansen voor de toekomst.
‘De wereld is veranderd en kunst geeft ons een plek waar we nieuwe werelden kunnen
bedenken en ontdekken. Een nieuwe generatie jongeren moet daarin een grotere rol krijgen,
zij zijn onze toekomstige makers én publiek. Door vroeg in aanraking te komen met kunst
leerde ik veel over mezelf en mijn plek in de wereld. Dat gun ik de nieuwe generatie ook: dat
zij zelf een centrale rol krijgen in het verbeelden van onze toekomst.’
Theater a/d Rijn x Galerie-Gang

Een nieuwe kunstsamenwerking in de stad! galerie-gang exposeert op maandag 21 maart werk van de Arnhemse kunstenaar John Ebben in Theater a/d Rijn. De installatie WHO IS WHY is te bekijken na afloop van de voorstelling Nader tot U, van Lars Brinkman.
Lars Brinkman is een jonge maker die in zijn nieuwste werk Nader tot U zijn weg in seksualiteit en religie onderzoekt. Het startpunt hiervan was een bezoek aan het katholieke epicenter; het Vaticaan in Rome.
John Ebben is een beeldend kunstenaar in wiens nieuwste werk, WHO IS WHY, zijn katholieke achtergrond zichtbaar is. In 16 verschillende beelden van de installatie borduurt hij voort op het thema (Heilige) Moeder & Kind. Maar zijn het wel een moeder en zoon? Kijk wat jij ziet en kies degene die bij jou hoort.
Raakvlakken in verhaal en beeld. Bezoek WHO IS WHY na afloop van de voorstelling Nader tot U.
Over Lars Brinkman
Lars Brinkman (1993) is theatermaker en acteur. Hij vertrekt altijd vanuit een persoonlijke fascinatie: zo onderzocht hij in zijn in zijn eigen voorstellingen The Bitchboy Project (2018) zijn eigen genderfluïditeit en in Männerbund (2019) scheen hij een nieuw licht op de Tweede Wereldoorlog vanuit een homoseksueel perspectief.
Over John Ebben
John Ebben (*1959) werd opgeleid als docent tekenen aan het Moller-instituut en studeerde aansluitend aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, afdeling schilderen en tekenen. Als docent werkte hij op middelbare scholen en gaf daarnaast gastlessen op o.a. de lerarenopleiding Tehatex. Hij gaf diverse teken- en schildercursussen. Binnen de podiumkunsten initieerde hij themaprojecten en kunstmanifestaties waaraan hij zowel de artistieke inhoud als de organisatie vorm gaf.
Over galerie-gang
In oktober 2020 opende er een nieuwe galerie in het Modekwartier. galerie-gang is een verkoopruimte voor hedendaagse kunst uit privécollecties. Er is werk te bezichtigen en te koop van onder anderen Hiske Dooper, John Ebben, Ad Gerritsen, Hans Gerritsen, René Korten, Marc Mulders, Grayson Perry, Leon Tebbe, Robert Terwindt en Marc Verdoes. De collectie wordt wekelijks aangevuld en bestaat uit acryl, cyanotype, fotografie, giclee, houtsnede, linosnede, litho, mixed media, monotype, olieverf, porselein, sjabloondruk en zeefdruk. www.galerie-gang.nl
Nieuwe coronamaatregelen — 15 februari 2022

Met ingang van woensdag 18 februari 2022 gelden er vanuit de landelijke overheid nieuwe coronamaatregelen waarin Nederland versoepelt in drie fases. Lees hier meer over de versoepelingen, en wat dit betekend voor jouw bezoek aan Theater a/d Rijn.
Vanaf 18 februari:
Theater a/d Rijn kijkt er enorm naar uit om weer publiek te mogen ontvangen bij onze voorstellingen. Je bent welkom in ons theater op vertoning van je Coronatoegangsbewijs. Je hoeft in het theater geen 1,5 meter afstand te houden, onze horeca is geopend en je kunt zelf een zitplaats uitkiezen in onze zaal.
Vanaf 25 februari:
Het Coronatoegangsbewijs komt te vervallen voor voorstellingen in Theater a/d Rijn.
Meer informatie lees je hier. We hopen je snel weer te ontvangen in ons theater!
Komende voorjaarsvakantie opnieuw familievoorstellingen in Theater a/d Rijn!
Naast de reguliere programmering van Theater a/d Rijn presenteert het theater dit seizoen voor het eerst voorstellingen voor de jeugd. Na het succes van de voorstellingen in de herfstvakantie, kunnen kinderen vanaf 6 jaar opnieuw hun hart ophalen in het theater aan het Bartokplein. Van dinsdag 1 tot en met woensdag 3 maart staan er twee bijzondere voorstellingen gepland: Op ‘t Randje (6+) van Danscollectief Arnhemse Meisjes en Chef KAnin / LAAt zich niet kisten (8+) van de zAAk A.
Binnen Theater a/d Rijn krijgen nieuwe en gevestigde makers de ruimte zich verder te ontwikkelen en voorstellingen te presenteren die helpen onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen. Het theater trekt deze lijnen nu ook door naar jeugdprogrammering, want (juist) ook binnen de ontwikkeling van kinderen speelt kunst en cultuur een belangrijke rol. Betoverende, herkenbare, grappige en soms troostende verhalen spreken deze herfstvakantie in Theater a/d Rijn dan ook de belevingswereld van de jongere doelgroep aan.
Op ‘t Randje (6+) – Danscollectief Arnhemse Meisjes
Dinsdag 1 & woensdag 2 maart, 13:00 uur
Danscollectief Arnhemse Meisjes neemt je in de familievoorstelling Op ‘t Randje (6+) al dansend mee door de speeltuin van het bestaan. Klim met hen op het randje en spring in de diepte van je fantasie! Deze speelse dansvoorstelling is een ode aan de onbevangenheid en ontdekkingsdrang voor jong én oud.
De Arnhemse Meisjes stimuleren kinderen tussen de 6-10 jaar om verbonden te blijven met hun innerlijke stem en ongerepte kern. Ze onderzoeken hoe je intuïtie te volgen en tonen de ontdekkingstocht door een eindeloze verscheidenheid aan emoties en gevoelens. Waar brengt het ons als we die de vrije loop laten?
Chef KAnin / LAAT zich niet kisten (8+) – de zAAk A
Donderdag 3 maart, 13.00 uur
De zAAk A onderzoekt de mysterieuze verdwijning van Astrid Andersson, schrijver van de succesvolle Zweedse kinderboekenreeks Chef Kanin. De boeken zijn vertaald in meerdere talen, er was een film en Astrid heeft verschillende prijzen voor haar werk ontvangen. Na negen boeken vond Astrid het welletjes met Chef, maar ze is spoorloos verdwenen sinds ze dat bekend maakte.
Theater van de zAAk A neemt kinderen en volwassenen met humor mee in de wereld van de filosofie. Klassieke filosofische vragen en thema’s worden op toegankelijke wijze vertaald in een ontregelende theaterervaring. Echt en nep lopen op verrassende wijze door elkaar en de kijker wordt uitgedaagd om z’n denken aan te zetten.
Praktische informatie
Tickets voor de voorstellingen zijn vanaf nu verkrijgbaar. In verband met de landelijke coronamaatregelen is een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht bij een bezoek aan het theater. Meer informatie hierover is hier te lezen.
Maak kennis met onze programmaraad! - Daniëlla Middelhof

Schrijver, dramaturg en curator Selm Wenselaers ging afgelopen najaar in gesprek met onze programmaraad. In de knusse backstage van ons theater sprak hen de raadsleden over hun levens, ambities en motivaties. Uit deze gesprekken heeft Selm vier mooie portretten gemaakt. Ben jij benieuwd wat onze programmaraad drijft? Waar zij hun inspiratie vandaan halen en wat hun blik is op Arnhem en het culturele veld? Komende weken lees je elke zondag een diepte interview met een van onze raadsleden. Deze week lees je het interview met Daniëlla Middelhof, die je misschien kent van de Poëzie Nachtclub.
Kunst is mijn grote liefde, in alle vormen
Daniella Middelhof: Ik beweeg mij op het snijvlak van tekst, beeld en geluid: ik beeldhouw, schilder, schrijf gedichten, maak beelden met woorden. Op de kunstacademie leerde ik dat je gewoon aan de slag moet gaan en gaandeweg erachter komt wat het is. Je hebt een idee en je gaat het gewoon doen. Je geeft vorm aan wat er in je hoofd zit, zonder meteen te weten wat het is en er een oordeel over te vellen. De vorm verandert vaak nog terwijl je bezig bent. Op die manier leer je jezelf nieuwe dingen en blijf je je verder ontwikkelen. Kunst gaat voor mij over het laten zien van emoties, van wat er in en om je heen gebeurt. Als kunstenaar wil je met mensen delen wat je vanbinnen voelt, wat je ziet of wat je meemaakt. Je creëert daarvoor een vorm en dat kan voor mij een gedicht, een beeld of een theatervoorstelling zijn.
Mijn ouders wilden niet dat ik naar de kunstacademie ging. Ze dachten aan een respectabele, degelijke baan voor mij, iets waarmee je meer zekerheid hebt. Dat was niet aan mij besteed. Ik vind dat je je moet kunnen ontwikkelen en zijn wie je vanbinnen bent. Ik heb zelf drie kinderen die ik zoveel mogelijk ruimte en kansen wil bieden, zodat ze hun eigen leven vorm kunnen geven. Het is simpel: je moet gewoon goed kijken naar wie je kind is, hoe diens karakter ontwikkelt en indien nodig bijsturen op bepaalde karaktereigenschappen of trekken, zodat het een leuk mens wordt. Ik zeg niet dat dat altijd lukt, ouderschap is ook maar proberen, trial-and-error.
Niet van jezelf uitgaan, maar kijken naar de persoon die tegenover je zit, wat die nodig heeft. Zo denk ik ook als hulpverlener. Ik studeerde orthopedagogiek en werkte zeven jaar met jongeren die aan de rand van de samenleving leven. Heel creatief werk, want je moet steeds weer oplossingen bedenken en de methodieken vormen naar de persoon. Toch was ik onrustig. Ik had geen tijd voor kunst en miste het echte maken. Tot een collega me vroeg me of ik haar wilde helpen bij het organiseren van een hiphopavond met jongeren. Voor ik het goed en wel besefte presenteerde ik de avond en rolde ik daarna in allerlei dingen. Ik ben een lefkikker. Schrik in de benen, maar het toch gewoon doen. Ik denk vaak: als dit maar goed gaat.
Ik heb een balans gevonden in de combinatie tussen mijn baan als hulpverlener en mijn eigen dingen. Zo maakte ik een kunstprogramma voor RTV-Arnhem (Arnhemse Meesters en Arnhemse Meesters op zoek naar een plek), werkte ik voor het Arnhems Muziek Platform, schrijf ik teksten voor onder andere de Eusebiuskerk en ben ik dichter bij Kunstcollectief Rauw. Ik ben lid van de Programmaraad van Theater a/d Rijn geworden, omdat ik een meer inclusief theater wil. Samen met directeur Eve Hopkins kijken we naar de programmering en hoe die diverser kan. We geven input met voorstellingen die we zien of waarover we horen via onze netwerken. Ik organiseer zelf ook een poëzienacht bij Theater a/d Rijn en haal daarvoor dichters uit de hele wereld naar Arnhem. De wereld is nog steeds een grote ontdekkingsplaats voor mij. Ik vind het belangrijk om nieuwsgierig en verwonderd te blijven. Het lukt me door steeds te blijven kijken en te denken: hé, dat kan dus ook. Ik denk dat kunst daarbij helpt.
Maak kennis met onze programmaraad! - Wensley Piqué

Schrijver, dramaturg en curator Selm Wenselaers ging afgelopen najaar in gesprek met onze programmaraad. In de knusse backstage van ons theater sprak hen de raadsleden over hun levens, ambities en motivaties. Uit deze gesprekken heeft Selm vier mooie portretten gemaakt. Ben jij benieuwd wat onze programmaraad drijft? Waar zij hun inspiratie vandaan halen en wat hun blik is op Arnhem en het culturele veld? Komende weken lees je elke zondag een diepte interview met een van onze raadsleden. Deze week leest je het interview met performer, theatermaker, choreograaf en poppenspeler Wensley Piqué, die je onder andere kent van #radicaallokaal, HUMANS en Granm’ma.
Theater is mijn middel om mensen samen te brengen
Wensley Piqué: Ik heb mijn plek en mijn taal gevonden in het theater, waar ik werk als performer, theatermaker, choreograaf en poppenspeler. Theater is over het algemeen wit en een beetje oubollig. Daar komt stilaan verandering in en die verandering wil ik ook brengen. Als maker, maar ook als lid van de Programmaraad van Theater aan de Rijn. Met dit diverse clubje weerspiegelen we de meerstemmigheid van onze maatschappij.
In het Sranantongo bestaat er een mooi gezegde dat ik van mijn moeder leerde: weet waar je roots liggen, maar weet ook waar je navelstreng begraven ligt. Arnhem is mijn geboorteplek, mijn navelstreng. Ik adem Arnhem, ik ken het op mijn duimpje. Ik ben opgegroeid in Klarendal, een van de getto’s van Arnhem. Ik ben een rasechte Klarendaller. Er is veel diversiteit in Arnhem, maar dat wordt naar de randen van de stad geduwd. Ik heb mijn oude buurt zien veranderen door de gezinnen die er van buitenaf kwamen wonen. Anders dan in steden als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag hebben de urban people geen eigen plek in Arnhem. Er is een verschuiving bezig, onder meer door SoulCypher van Ruben, die een hiphopgemeenschap creëert. Ik ben benieuwd hoe dat zijn weg gaat vinden. Ik vind Arnhem een stugge, conservatieve stad, maar er is tegelijk ook veel bedrijvigheid, veel kunstzinnigheid, Het begint nu allemaal samen te komen. Kunst heeft de kracht om te verbinden.
Ik heb een aantal keuzes gemaakt in mijn leven. In mijn jongere jaren was ik van de straat, ik was echt een bad boy. Overal tegenaan trappen, overal schijt aan hebben, ruzie met de politie maken. Ik was kwaad omdat ik nergens binnenkwam en enkel kakbaantjes kreeg. Ik wilde snappen waarom ik werd buitengesloten en probeerde zo dicht mogelijk op de huid van de witte Nederlander te komen. Ik deed een experiment: mijn dreads gingen eraf, ik haalde mijn gouden tand eruit en kocht een oversized pak bij de C&A. Zo ging ik naar het uitzendbureau waar ik al jaren kwam. De vrouw achter de balie stuurde me steeds naar de afdeling productie, maar nu herkende ze me niet en kreeg ik een kantoorbaan aangeboden.
Hoe kijken we naar elkaar? Die vraag houdt me bezig. Bij Theater a/d Rijn maakte ik tijdens #Radicaallokaal de performance HUMANS over de psychologie van de eerste indruk. Het is een ontmoeting van mens tot mens, zonder prikkels, zonder projectie van buitenaf, het is gewoon jij en ik. We are the same, want we hebben de ziel van dezelfde bron. Als ik naar jou kijk, dan kijk ik naar mezelf. En jij hebt een heel ander leven gehad, dat snap ik. Opgevoed door deze maatschappij, dat snap ik. Je bent de norm, dat snap ik, maar nu staan we één op één. En dan is het een heel ander verhaal.
Het is belangrijk dat we elkaar blijven ontmoeten, dat we het aandurven om vanuit empathie naar elkaar te luisteren. Hoe maken we ruimte voor een tweede, een derde, een vierde of een vijfde indruk? Ik kwam erachter dat je in het theater legaal activist kan zijn, dat je niet wordt opgepakt wanneer je je uitspreekt. Op het podium kan je zeggen dat je het ergens niet mee eens bent, in een mooie theatrale setting. Ik wil ergens voor staan. Ik wil mensen helpen, verbinden, in contact brengen met nature, met spirits en met de Grote Creator. Theater is mijn middel om mensen samen te brengen. Door verhalen te delen kan ik me verbinden met mensen en verbind ik mensen met elkaar.
Licht uit, spot aan | heropening van de sector

Wij zijn De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn. We zijn er voor zowel makers als publiek. Maar een echte ontmoeting is er al te lang niet meer. Rampzalig voor publiek, want kunst is waar je thuiskomt, bevraagd en getroost wordt, je kan duiden en de wereld kan bezien.
Heropening van de culturele sector is urgent en noodzakelijk voor performers en hun publiek. Zeker voor de nieuwe makers met wie wij werken. Zij hebben nog geen vast publiek opgebouwd of zich in de kijker gespeeld, en dreigen nu de eerste stappen in hun carrière niet of nauwelijks te kunnen zetten.
In Theater a/d Rijn hebben we al eerder getoond hoe veilig en fijn heropening kan zijn: #radicaallokaal in de zomer 2020, toen we op een nieuwe manier makers en publiek aan elkaar koppelden. Maar ook voorstellingen op 1,5 meter, voorstellingen met vaste zitplaatsen, voorstellingen met mondkapje, voorstellingen zonder mondkapje, voorstellingen met qr-codes, voorstellingen met mondkapje én qr-codes, voorstellingen met mondkapje, qr-codes én een vaste zitplaats. De besmettingen in de culturele sector zijn verwaarloosbaar, de rijkdom en troost die kunst biedt onschatbaar.
Met onze collega’s in Arnhem, het Oosten en Nederland pleiten we voor een heropening van onze noodzakelijke sector: Voeding voor de geest, op een toegankelijke en verrijkende manier. Licht uit, spot aan.

Bijlagen:
Brief van Cultuur Netwerk Arnhem aan de Minister van Volksgezondheid
Maak kennis met onze programmaraad! - Amy Croqué

Schrijver, dramaturg en curator Selm Wenselaers ging afgelopen najaar in gesprek met onze programmaraad. In de knusse backstage van ons theater sprak hen de raadsleden over hun levens, ambities en motivaties. Uit deze gesprekken heeft Selm vier mooie portretten gemaakt. Ben jij benieuwd wat onze programmaraad drijft? Waar zij hun inspiratie vandaan halen en wat hun blik is op Arnhem en het culturele veld? Komende weken lees je elke zondag een diepte interview met een van onze raadsleden. Deze week kun je het interview lezen met Amy Croqué, onder andere bekend van haar werk bij deHipHopHub en Operation Beats.
Stilstaan is doodgaan voor mij
Amy Croqué: Ik heb Algemene Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gestudeerd en me gespecialiseerd in cultureel ondernemerschap, branding, citymarketing en erfgoed. Mijn eindonderzoek bracht me terug naar Arnhem. Ik merkte dat niemand Arnhem kende en dat het heel erg onderschat werd. Waarom staat het zo slecht op de kaart? Er is natuurlijk het Modekwartier, een creatief cluster waarin veel geld is geïnvesteerd. Maar is het ook beter voor de ondernemers? Uit mijn onderzoek bleek dat het een mooi idee was om te clusteren, maar dat er in de praktijk niet zo veel werd samengewerkt. Ik denk dat er te top-down gedacht wordt: van creatieve mensen wordt verwacht dat ze al gelijk ondernemerschap skills hebben terwijl je deze niet op je opleiding meekrijgt. Ze zijn druk zat met het openhouden en organiseren van hun eigen winkel en kunnen moeilijk verantwoordelijkheid opnemen voor de wijk, voor het geheel. Dat is zo jammer, want je wilt leren van elkaar. Ik zie niemand als concurrentie, want ik geloof dat als anderen beter worden, je zelf ook beter wordt en vice versa. We moeten het samen doen, toch?
Na mijn studie bleef ik in het Modekwartier hangen en begon ik bij Recordshop Arnhemse Meisjes te werken, een platenzaak die een podium bood aan beginnende en opkomende artiesten. Zo kwamen muziek en mode voor mij samen. Ik word kwaad als hiphop wordt geassocieerd met enkel rap en dans, want het is zoveel meer. Voor mij gaat het om rap, dans, muziek, beeldende kunst, de knowledge, de community, maar ook hoe we met elkaar werken en omgaan. Hiphop omarmt het verschil. Binnen de scene heerst gelijkheid. Natuurlijk zijn er altijd wel beefs en issues, maar we gaan de confrontatie aan met elkaar in een battle of in wat voor vorm ook, en komen er sterker uit. En daarbij, hiphop is binnen vijftig jaar een billion dollar industry geworden.
Customizing is een onderdeel van de hiphopcultuur. In het Modekwartier begon ik met het beschilderen van textiel, vooral vintage textiel, met daarop de artiesten die mij geholpen hebben in mijn ways. De mode-industrie is een van de meest vervuilende, we hebben genoeg kleding geproduceerd voor de komende 600 jaar. Je moet niet zomaar iets weggooien omdat het beschadigd is, je kan het ook pimpen en dan kan het weer verder. Zo is het ook met mensen. Ik ben zelf beschadigd door een niet-aangeboren hersenletsel. Ik heb in een rolstoel gezeten, heb eindeloos veel revalidaties gehad. Stilstaan is doodgaan voor mij. Either way, er is een weg. Het heeft mij gewoon heel erg gemotiveerd om steeds door te blijven gaan. Het kan gewoon.
Ik was heel erg zenuwachtig om mee te doen met de maatschappij omdat ik weet dat ik issues heb. Gaan mensen daar rekening mee houden? Ik kom heel chaotisch over, want ik ben all over the place met m’n hoofd, maar ik denk dat het ook mijn kracht is. Ik heb lang gezwegen en toegekeken en op een gegeven moment dacht ik: nee, sommige dingen moeten gewoon anders. Iemand moet het zeggen, desnoods zeg ik het nog honderd keer, dan verandert er een keer iets. Niet lullen maar poetsen, dat heb ik uit Rotterdam meegenomen.
Kunst is zo belangrijk, dat merkte ik tijdens mijn herstelperiode: ik ging tekenen, schilderen, leerde piano spelen. Kunst opent kamertjes in je hoofd, het is de beste therapie ever. Ik vind het jammer dat de kracht van kunst en cultuur zo onderschat wordt. Het is steeds het eerste dat wegbezuinigd wordt, terwijl het zoveel kan betekenen voor mensen. Met de Programmaraad van Theater a/d Rijn wil ik kunst zo toegankelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Dat doe ik ook met mijn eigen programma’s en initiatieven, zoals Operation Beats en workshops bij de Heldringstichting. Hiphop is voor mij een middel om mensen te laten groeien. In Rotterdam heb je het HipHopHuis, hier in Arnhem hebben we nu de HipHopHub. We hebben onze eigen plek, onze eigen programmering, in het centrum van de stad. Het is gewoon super dope, daar ben ik echt heel trots op. Dat.
Maak kennis met onze programmaraad! - Ruben Chi

Schrijver, dramaturg en curator Selm Wenselaers ging afgelopen najaar in gesprek met onze programmaraad. In de knusse backstage van ons theater sprak hen de raadsleden over hun levens, ambities en motivaties. Uit deze gesprekken heeft Selm vier mooie portretten gemaakt. Ben jij benieuwd wat onze programmaraad drijft? Waar zij hun inspiratie vandaan halen en wat hun blik is op Arnhem en het culturele veld? Komende weken lees je elke zondag een diepte interview met een van onze raadsleden. We starten met bewegingskunstenaar en choreograaf Ruben Chi, bekend van zijn werk als maker bij De Nieuwe Oost, Soul Cypher en de HipHopHub.
Creëren, dat is het liefste wat ik doe
Ruben Chi: Ik zie mezelf in de eerste plaats als kunstenaar, maar doe veel meer dan dat: naast een praktijk als choreograaf, dansmaker en danser bouw ik met stichting SoulCypher en de HipHopHub aan een hiphopgemeenschap in Arnhem. Als lid van de programmaraad wil ik binnen Theater a/dRijn meer ruimte maken voor kunstvormen die minder vaak getoond worden, zoals hiphop. Ik ben verbonden met hiphop, het is één van de culturen waarin ik me beweeg. Hiphop is een globaal cultureel phenomeno dat niet meer weg te denken is. Het heeft alles waar het huidige kunstklimaat om vraagt: diversiteit, inclusie, kleur, maar ook dat stukje self empowerment en verbinding. Hiphop conformeert alleen niet en dat is waarom ik er van houd, en ik denk dat het daarom nog tijd kost om een gezonde balans te vinden in de Nederlandse kunstwereld, het zal er vast wel komen met enige tijd en begrip. Peace, love and unity under the oneness of god, no matter what god you pray to. Ik vind dat een mooie filosofie en heel erg toepasselijk voor hoe we in hiphop met elkaar omgaan.
Ik ben opgegroeid in Zeeland, een boerendorp in Brabant, als zoon van een Nederlandse vader en een Chinese moeder. Door op te groeien in twee verschillende werelden wist ik lang niet waar ik thuis hoorde, tot hiphop op mijn weg kwam. Ik leerde van hiphop dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wie je bent, maar dat het gaat om wat je te vertellen hebt. Die verschillende achtergronden hebben me alleen maar versterkt. Ik ben zeg maar, een hybride human, iemand die van het Oosten en van het Westen leert, die daartussenin staat en die daardoor een open blik heeft op de wereld. Ik denk dat ik daarom ook iemand ben die graag wil overstijgen, die niet van hokjes houdt, die het goede in alles kan zien. Ik vind vrijheid heel belangrijk en koppel dat aan discipline: steeds het uiterste halen uit wat je doet door daar volledig voor te durven gaan.
Kunst maken helpt me om mezelf beter te begrijpen en uiteindelijk te overstijgen. Muziek is vaak het vertrekpunt voor het creëren in streetdance en hiphop. Muziek geeft me energie, het is vaak ook de reden waarom ik dingen maak. Ik heb een constante drang om naar het onbekende te gaan, om barrières te doorbreken en mezelf te blijven ontwikkelen. Zoals Miles Davis, dat is iemand die mij inspireert. Hij had een drive om zichzelf steeds weer te vernieuwen, waardoor zijn muziek nooit hetzelfde is gebleven. Hij conformeerde zich aan niemand en wist steeds een stukje rauwheid te behouden. Dat spreekt mij heel erg aan in hem. Ik jaag ook steeds verandering achterna, maar doe dat wel altijd in verbinding met anderen, want ik wil het graag samen doen. Ik help graag mee, laat anderen graag groeien en wil doorgeven aan een volgende generatie. Daarom geef ik les op de dansopleiding in Arnhem en bij Dox Club in Utrecht. Each one teach one.
Ik kwam naar Arnhem voor de mbo urban dansopleiding en ben er nooit meer weggegaan. Arnhem is een plek die mij de ruimte bood om mezelf te leren kennen. Het is een plek die bij mij past: de natuur, de kunst, maar ook het introverte. Ik vind Arnhem wel een introvert karakter hebben. Ik wil hier mee hiphop op de kaart zetten, omdat ik weet welke kracht het heeft.
De Nieuwe Oost zoekt een Directeur-bestuurder Performing (M/V/X)

Je geeft leiding aan het team De Nieuwe Oost | theater & dans in Theater a/d Rijn Arnhem, en samen met de directeur- bestuurder Publishing bestuur je De Nieuwe Oost.
De Nieuwe Oost is een landelijk en internationaal opererende ontwikkelinstelling voor Performing en Publishing. Makers en kunstenaars – zoals muzikanten, theatermakers, choreografen en schrijvers – vinden bij De Nieuwe Oost een plek waar mag worden geëxperimenteerd en een platform voor samenwerking. De Nieuwe Oost maakt deel uit van de landelijke Basisinfrastructuur (BIS) en is een netwerkorganisatie van vier stichtingen gevestigd in drie steden: Arnhem, Deventer en Nijmegen.
Als directeur-bestuurder Performing ben je een inspirator en een gepassioneerde professional in de podiumkunsten. Je bent een gedreven persoonlijkheid die de lijnen uitzet: toekomstgericht, inhoudelijk, samenwerkend, inspirerend en daadkrachtig. Je kunt leidinggeven en je functioneert goed in een dynamische omgeving. Je hebt artistiek én zakelijk inzicht. En boven alles wil je bijdragen aan de kansen voor talentvolle makers.
Bekijk de hele vacature en het functieprofiel hier.
Voor meer informatie over de functie en de organisatie van De Nieuwe Oost kun je contact opnemen met directeur bestuurder Publishing: Frank Tazelaar frank@denieuweoost.nl.
Procedure
Stuur je motivatie en cv vóór 20 januari 2022 naar onze Raad van Toezicht via sollicitatie@denieuweoost.nl. De gesprekken vinden plaats op 3 februari en 9 februari in Arnhem.
Nieuwe coronamaatregelen - update 17 januari december 2021

Met ingang van zondag 28 november gelden vanuit de landelijke overheid nieuwe coronamaatregelen waarbij de theaters vanaf 17.00 uur gesloten zijn. Deze maatregelen gelden tot 25 januari.
Als theater nemen we hierin onze verantwoordelijkheid en met pijn in ons hart moeten we dan ook besluiten dat ook onze deuren tot 25 januari gesloten blijven voor publiek. Alle geplande voorstellingen en evenementen tot die datum worden geannuleerd of verplaatst, mogelijk naar online. Kaartkopers worden hierover zo snel mogelijk per mail geïnformeerd.
Houd je mail, onze website en socials in de gaten voor tussentijdse updates. Wij hopen je gauw weer te ontvangen in ons theater.
Eve Hopkins verlaat De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn

Vanaf 1 april 2022 verlaat directeur Eve Hopkins ontwikkelingsinstelling De Nieuwe Oost en Theater a/d Rijn. Zij gaat dan aan de slag als artistiek directeur van Theater Bellevue. We kijken terug op 10 mooie jaren waarin ze onder andere aan het roer stond van de verbouwing van Theater a/d Rijn, met De Nieuwe Oost als ontwikkelinstelling tot twee keer toe in de BIS kwam en ze talloze samenwerkingen aanging zoals Moving Futures Festival en zeer recent De Generator.
Programmaraad bij Theater a/d Rijn
Ze zette meerstemmigheid, andere kunstvormen en culturele diversiteit stevig op de agenda van Theater aan de Rijn en De Nieuwe Oost. Samenwerken gaat voor Hopkins ook over het verzamelen van mensen met andere blikvelden, ervaringen en meningen. Bij Theater a/d Rijn stelde ze een programmaraad samen met mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en genderexpressies, bestaande uit Ruben Chi, Amy Croqué, Nesrin Cingoz, Amjad Dwaer, Daniella Middelhof en Wensley Piqué.
#radicaallokaal tijdens coronaperiode
In de periode dat theaters hun zalen moesten inrichten met de 1,5 meter maatregel in 2020 initieerde Hopkins in Arnhem het project #radicaallokaal. Binnen #radicaallokaal vroeg De Nieuwe Oost makers zichzelf en hun werk opnieuw uit te vinden binnen het ‘nieuwe normaal’ van de anderhalvemetersamenleving. Volledig lokaal – mét en vóór de stad.
Wervingsprocedure artistiek directeur
Conform het organisatiemodel heeft De Nieuwe Oost een directie/bestuur bestaande uit een directeur/bestuurder publishing en een directeur/bestuurder performing, wat zich in de praktijk vertaalde tot een zakelijk directeur/bestuurder (Frank Tazelaar) en een artistiek directeur (Eve Hopkins). Half december start de wervingsprocedure van een nieuwe collega artistiek directeur/bestuurder performing, belast met de dagelijkse leiding in Arnhem, en het collegiaal besturen van De Nieuwe Oost als geheel in samenwerking met de zakelijk directeur. De sollicitatiegesprekken vinden plaats eind januari en begin februari. We hopen per 1 april een opvolger te kunnen benoemen.
Voor meer informatie over de nieuwe plannen van Eve Hopkins lees ook het interview in Parool.
Schenk de Verbeelding bij Theater a/d Rijn

Ondanks dat we de komende weken helaas nog gesloten zijn, willen we graag een lichtpuntje creëren in deze donkere decemberavonden. Schenk tijdens de feestdagen de verbeelding, in plaats van weer een paar sokken of parfum, aan je dierbaren of juist aan iemand die het nu extra goed kan gebruiken.
Wij geloven dat je de mooiste momenten met elkaar beleeft. Een voorstelling prikkelt zintuigen, maakt impact, kan verwarren en verwonderen. Wie wel eens in de theaterzaal heeft gezeten weet dat de magie in de zaal mensen samenbrengt en verbindt, iets waar juist nu zo hard naar zoeken. Wat is er nou mooier dan deze ervaring te delen met iemand om wie je geeft? In 2022 staan er meer dan genoeg voorstellingen bij ons op de planken om elkaar mee te verrassen. Bekijk het hele programma in onze agenda.
Wil jij de verbeelding schenken? Gebruik dan bij het afrekenen van je tickets de promotiecode schenkdeverbeelding en scoor twee tickets voor een reguliere voorstelling in Theater a/d Rijn voor €28,-.
Zorg goed voor elkaar en tot snel!❤️
Theater a/d Rijn programmeert language no problem in december
Komende maand vrijwel alleen maar voorstellingen zonder een taalbarrière
Ben je een internationale student? Een expat? Of misschien een Nederlander met een voorliefde voor buitenlands theater? Dan hebben we goed nieuws voor je! Midden in het centrum van Arnhem programmeert Theater a/d Rijn in december voorstellingen die language no problem zijn. Dit zijn voorstellingen waarvoor je geen Nederlands voor hoeft te spreken.
Zo kun je meedansen bij Pilot PC van Stichting ARK of kijk vanuit de theaterstoel naar Seven Last Songs van Mart van Berckel, een oud maker van De Nieuwe Oost. Er staan vaker language no problem voorstellingen in de programmering. Zo staat a.s. zaterdag 27 november de dansvoorstelling In two minds van Kalpanarts in Theater a/d Rijn.
Al onze language no problem voorstellingen zijn te vinden in onze agenda via het genre language no problem.
JEZEBEL – Cherish Menzo in coproductie met Frascati Producties
Ma 6 dec 2021 20:00
JEZEBEL is een dansvoorstelling geïnspireerd op de Video Vixen: een vrouwelijk model dat eind jaren 90 en begin 2000 verschijnt in hiphop-videoclips. In de afgelopen twintig jaar heeft de Video Vixen zowel veel tegenwind als wind mee ervaren. Ze staat inmiddels voor veel meer dan het tot object gedegradeerde “ride or die” model in een cultuur gedomineerd door mannen. Cherish Menzo won met JEZEBEL de Best of Fringe Award, de International Bursary en de nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.
Pilot PC: A rave session – It’s nothing without you! – Stichting ARK | Connor Schumacher
Wo 8 & do 9 dec 2021 20:00
Pilot PC is een rave space. De ruimte gaat bewegen. En wij gaan dansen. Je mag je eigen keuzes maken. Tegelijkertijd kan je bijna niet anders dan in beweging komen. Hoe kunnen we oefenen om actief te bewegen binnen onze cultuur? Hoe veranderen we gedrag in onze samenleving? Doe mee tijdens de immersive experience Pilot PC, een sci-(non)-fictie onderzoek over wat we nodig hebben om in 2021 op veilige afstand te reflecteren en te bewegen.
Seven Last Songs – Mart van Berckel
Ma 13 dec 2021 20:00
Met de beeldende voorstelling Seven Last Songs gaat regisseur Mart van Berckel (oud maker bij De Nieuwe Oost) op zoek naar de schoonheid van het einde. Zeven tableaus, die door één acteur uitgevoerd worden, tonen samen een scala van mogelijke eindes: van een kleinmenselijk afscheid tot een allesverwoestende klimaatcatastrofe. Seven Last Songs is een melancholische, menselijke, troostrijke en absurdistische verkenning van einde en begin.
Praktische informatie
Tickets voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.theateraanderijn.nl. In verband met de landelijke coronamaatregelen is een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht bij een bezoek aan het theater. Meer informatie hierover is te vinden op deze pagina.
Verkoop voorstellingen bij Theater a/d Rijn gestart
Het programma van januari t/m juni bij Theater a/d Rijn is bekend en de ticketverkoop is gestart. Met thema’s als Echt Ernems, The Future is Female, Roots en Language no problem brengt het Arnhemse theater weer een reeks avontuurlijke voorstellingen die het experiment niet schuwen. Opkomend talent, gevestigde artiesten en eigen makers van De Nieuwe Oost laten het publiek vanuit vernieuwende perspectieven, verschillende denkwijzen en met een open blik naar de wereld om zich heen kijken.
Betekenisvolle verhalen
In het vlakkevloertheater aan het Bartokplein in Arnhem word je door acteurs, dansers en performers ondergedompeld in betekenisvolle verhalen over identiteit, historie, liefde, maatschappij en spiritualiteit. Zo neemt theatermaker Nastaran Razawi Khorasani je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Deze voorstelling won in 2020 de BNG Bank Theaterprijs.
Daarnaast komt Sadettin Kirmiziyüz terug naar Theater a/d Rijn met zijn nieuwe voorstelling SHOW ME THE MONEY over zijn obsessie met geld en welke rol dit speelt in zijn leven. Deze voorstelling is door Musis & Stadstheater geprogrammeerd in Theater a/d Rijn.
Echt Ernems
Theater a/d Rijn vindt het belangrijk gevestigde makers en opkomende talenten uit eigen stad het podium te bieden. Zo kom je onder andere maker Patricia van Deutekom tegen die met de voorstelling Furia een eerbetoon brengt aan het artistieke erfgoed van haar grote liefde en inspirator Jens van Daele, die in 2020 plotseling overleed. Furia is een energiek, theatraal en poëtisch dansconcert met indringende live muziek en is een ode aan de kracht van de vrouw.
Rikkert van Huisstede brengt op 14 april de succesvolle voorstelling Boys won’t be boys naar Arnhem, met een volledig nieuwe lokale cast. Boys won’t be boys is een wervelende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren en vertellen over hun persoonlijke levens rondom het thema mannelijkheid.
Praktische informatie
Tickets voor de voorstellingen zijn vanaf nu verkrijgbaar via www.theateraanderijn.nl. In verband met de landelijke coronamaatregelen is momenteel nog een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht bij een bezoek aan het theater. Meer informatie hierover is te vinden op onze website.
SoulCypher Festival 2021

Dit weekend beleef je de kracht van de Arnhemse hiphopculture tijdens het SoulCypher Festival! Aanstormend en gevestigd danstalent neemt het tegen elkaar op in energieke dansbattles. Zo showcasen zij de kracht en essentie van de hiphopcultuur in het hart van onze stad.
Studio26 takeover: Theater a/d Rijn
Vrijdag 5 november, 18.00 uur
Tijdens de Studio26 takeover in Theater a/d Rijn zie je een hiphopminded filmprogramma met shorts van diverse dansmakers zoals Ruben Chi, Bastian Benjamin, Jinko Josu en meer! Op deze avond wordt ook A NEW ERA vertoond: de eindvoorstelling film door studenten van RijnIJssel Urban Dans. Jij kunt meewerken aan deze film! Kijk op onze website voor meer informatie.
Meer informatie.
Operation Windows: startpunt Theater a/d Rijn
Vrijdag 5 november, 20.00 uur
Operation Windows was één van de highlights tijdens de Arnhemse Uitnacht. Heb je het gemist? Tijdens SoulCypher neemt Amy Croqué je opnieuw mee langs verschillende windows en zie je optredens van diverse makers uit de Arnhemse hiphopscene.
Meer informatie.
ILLMATIC Pre-Party: Willemeen
Vrijdag 5 november, 20.00 uur
Illmatic blockparty viert samen met SoulCypher de golden era van de hiphop in Willemeen! Geniet van hiphop, funk en soul door DJ Quest, DJ SMOOTH CEE en DJ DNS.
Meer informatie.
SoulCypher x Operation Beats: Theater a/d Rijn
Zaterdag 6 november, 17.30 uur
Operation Beats geeft het podium aan ruwe, ongeziene diamanten én (internationaal) bekende makers uit de hiphopscene— om te laten zien wat er in ons hart klopt. Verwacht performances van de Arnhemse rappers Ginovation en Sidney Shane, freestyle legende Dani Apeldoorn en de dansvoorstelling Exceeding Digital Infoxication van Hassani Le Couvreur en Argil Randon.
Meer informatie.
stuk van 155: Stadstheater Arnhem
Zaterdag 6 november, 20.30 uur
stuk is een unieke mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor— precies zoals je van 155 gewend bent. stuk is een stuk van 60 minuten met vier stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt.
Meer informatie.
SoulCypher Kidsprogramma: Musis Arnhem
Zondag 7 november, 10.30 uur
Zondagochtend staat SoulCypher in het teken van de allerjongsten. In de Muzenzaal kunnen kids meedoen aan een Allstyle kids battle.
Meer informatie.
SoulCypher Main event: Musis Arnhem
Zondag 7 november, 18.00 uur
Zondagavond zie je in Musis één van de grootste hiphop-battles van Nederland. Naast energieke dansbattles tussen aanstormende en gevestigde talenten zie je optredens van verschillende danscrews. De jury wordt vertegenwoordigd door de internationaal gerenommeerde John Agesilas, Shay Latukolan, Roche Apinsa en Tawatha Steendam.
Meer informatie.
SoulCypher Festival is een samenwerking tussen choreograaf Ruben Chi en zijn Stichting SoulCypher, Stadstheater & Musis Arnhem, Studio26, Theater a/d Rijn en Willemeen. SoulCypher is inmiddels al 10 jaar actief en staat in de scene bekend als een van de grootste hiphop-battles in Nederland – waar ook internationale uitwisseling een grote rol speelt.
The Future Is Female!

The Future Is Female! In november staat Theater a/d Rijn in het teken van de de nieuwste generatie vrouwelijke makers. Tussen 11 en 18 november zie je drie uiteenlopende theatervoorstellingen over thema’s als seksualiteit, stereotypen en familiebanden.
Odette, Kater en de Lul | La Isla Bonita
Donderdag 11 november brengt performance-collectief La Isla Bonita hun futuristische kostuumdrama Odette, Kater en de Lul naar Arnhem. La Isla Bonita onderzoekt de toekomst van seksualiteit en voortplanting in relatie met technologische ontwikkelingen.
Wat betekenen genderrollen binnen het voortplantingsritueel? Is ectogenese, waarbij nieuw leven groeit in met vloeistof gevulde biozakken, de oplossing voor de ongelijkwaardigheid? Je ziet het in dit duistere, erotische en dystopische sprookje over de toekomst van de mensheid.
Let Me Tell You Something You Already Know | Merel Severs
Merel Severs is nieuw als maker bij De Nieuwe Oost. Op maandag 15 november staat zij met haar voorstelling Let me tell you something you already know voor het eerst in Theater a/d Rijn. In deze talige en fysieke performance maakt Merel de diepgewortelde stereotypen van het man- en vrouw zijn zichtbaar.
Let me tell you something you already know is een persoonlijke performance over een wereld waarin nuance en empathie ondergesneeuwd raken en machtsmisbruik en geweld aan de orde van de dag zijn. Invoelbaar, humoristisch en pijnlijk herkenbaar.
Jury Fringe Festival: “Severs is een game changer. Ze kantelt het mainstream, mannelijke, heteroseksuele narratief. Dat doet ze op een waanzinnige, performatieve manier. Haar performance is persoonlijk en tegelijkertijd pijnlijk herkenbaar voor iedereen in de zaal.”
Talking Songs: A Dreamlike Performance | King Sisters
In 2018 wonnen de King Sisters de Best of Fringe Award op het Amsterdam Fringe Festival. Op donderdag 18 november zijn de zussen te zien in Theater a/d Rijn met hun voorstelling Talking Songs: A Dreamlike Performance Concert.
De zussen staan op een kaal, zwart vlak. Met hun stem en een schoolbordkrijtje als instrument leggen ze de zenuw van hun collectief bloot. De zussen-dynamiek en muzikale chemie vallen naadloos samen in een onvoorspelbare, associatieve muzikale wereld.
Praktische informatie
Tickets voor de voorstellingen zijn vanaf nu verkrijgbaar. In verband met de landelijke coronamaatregelen is een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht bij een bezoek aan het theater. Meer informatie hierover is hier te lezen.
Komende herfstvakantie voor het eerst familievoorstellingen in Theater a/d Rijn!
Naast de reguliere programmering van Theater a/d Rijn presenteert het theater dit seizoen voor het eerst voorstellingen voor de jeugd. In de komende herfstvakantie kunnen ouders met kinderen vanaf 4 jaar hun hart ophalen in het theater aan het Bartokplein. Op maandag 25 oktober en in het weekend van 30 en 31 oktober staan twee wel heel bijzondere voorstellingen gepland: Een feest om te janken (4+) met de Arnhemse Nina Fokker en Het Prinsensprookje: Het hele verhaal (6+).
Binnen Theater a/d Rijn krijgen nieuwe en gevestigde makers de ruimte zich verder te ontwikkelen en voorstellingen te presenteren die helpen onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen. Het theater trekt deze lijnen nu ook door naar jeugdprogrammering, want (juist) ook binnen de ontwikkeling van kinderen speelt kunst en cultuur een belangrijke rol. Betoverende, herkenbare, grappige en soms troostende verhalen spreken deze herfstvakantie in Theater a/d Rijn dan ook de belevingswereld van de jongere doelgroep aan.
Een feest om te janken (4+) – House of Nouws
Ma 25 okt 2021 13:00
Veel kinderen moeten op hun eigen kinderfeestjes ongewild de hele dag door huilen. De feestmaand december is al helemaal een garantie voor tranen. Een feest om te janken is een voorstelling met een hoog tempo en fysiek spel over de ellende die verlanglijstjes veroorzaken. In deze familievoorstelling – voorafgaand aan de feestmaanden – dompelt House of Nouws kleuters en hun verzorgers onder in een lenige mimestudie over verwachtingen.
Het Prinsensprookje: Het hele verhaal (6+) – Dear T,
Za 30 & zo 31 okt 13:00
Dit is het sprookje van Harrie. Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen. Met Rosa welteverstaan. Maar Rosa ruikt niet lekker, bovendien houdt zij alleen van meisjesdingen. Dat kan anders, denkt Harrie. Dus start hij zijn zoektocht naar De Liefde.*
*Inclusief zwaardgevecht en kus.
Praktische informatie
Tickets voor de voorstellingen zijn vanaf nu verkrijgbaar. In verband met de landelijke coronamaatregelen is een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht bij een bezoek aan het theater. Meer informatie hierover is hier te lezen.
Start kaartverkoop Seizoen 21-22

Het wachten is voorbij: We zijn gestart met de kaartverkoop van het komende seizoen! In verband met de steeds wijzigende coronamaatregelen hebben we ervoor gekozen om te starten met het verkopen van de voorstellingen in september en oktober. De rest van het seizoen zal in de loop van het najaar te koop zijn.
Het is dit jaar weer een mooi programma geworden voor ieder wat wils. Zoals je van ons gewent bent zie je experimenteel werk van jonge theatermakers, zoals De Grap van Kim Karssen en De Wereld Heeft Ons Failliet Verklaard van St. Radicale Gezelligheid. Verder zie je de komende maanden de nieuwe voorstellingen van De Nieuwe Oost makers Igor Vrebac en Ruben Chi. Oude bekenden, zoals George en Eran zullen wederom te zien zijn.
Ben jij benieuwd naar het hele programma? Check het hier. De kaartverkoop is direct gestart.