Schrijver, dramaturg en curator Selm Wenselaers ging afgelopen najaar in gesprek met onze programmaraad. In de knusse backstage van ons theater sprak hen de raadsleden over hun levens, ambities en motivaties. Uit deze gesprekken heeft Selm vier mooie portretten gemaakt. Ben jij benieuwd wat onze programmaraad drijft? Waar zij hun inspiratie vandaan halen en wat hun blik is op Arnhem en het culturele veld? Komende weken lees je elke zondag een diepte interview met een van onze raadsleden. We starten met bewegingskunstenaar en choreograaf Ruben Chi, bekend van zijn werk als maker bij De Nieuwe Oost, Soul Cypher en de HipHopHub.
Creëren, dat is het liefste wat ik doe
Ruben Chi: Ik zie mezelf in de eerste plaats als kunstenaar, maar doe veel meer dan dat: naast een praktijk als choreograaf, dansmaker en danser bouw ik met stichting SoulCypher en de HipHopHub aan een hiphopgemeenschap in Arnhem. Als lid van de programmaraad wil ik binnen Theater a/dRijn meer ruimte maken voor kunstvormen die minder vaak getoond worden, zoals hiphop. Ik ben verbonden met hiphop, het is één van de culturen waarin ik me beweeg. Hiphop is een globaal cultureel phenomeno dat niet meer weg te denken is. Het heeft alles waar het huidige kunstklimaat om vraagt: diversiteit, inclusie, kleur, maar ook dat stukje self empowerment en verbinding. Hiphop conformeert alleen niet en dat is waarom ik er van houd, en ik denk dat het daarom nog tijd kost om een gezonde balans te vinden in de Nederlandse kunstwereld, het zal er vast wel komen met enige tijd en begrip. Peace, love and unity under the oneness of god, no matter what god you pray to. Ik vind dat een mooie filosofie en heel erg toepasselijk voor hoe we in hiphop met elkaar omgaan.
Ik ben opgegroeid in Zeeland, een boerendorp in Brabant, als zoon van een Nederlandse vader en een Chinese moeder. Door op te groeien in twee verschillende werelden wist ik lang niet waar ik thuis hoorde, tot hiphop op mijn weg kwam. Ik leerde van hiphop dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt of wie je bent, maar dat het gaat om wat je te vertellen hebt. Die verschillende achtergronden hebben me alleen maar versterkt. Ik ben zeg maar, een hybride human, iemand die van het Oosten en van het Westen leert, die daartussenin staat en die daardoor een open blik heeft op de wereld. Ik denk dat ik daarom ook iemand ben die graag wil overstijgen, die niet van hokjes houdt, die het goede in alles kan zien. Ik vind vrijheid heel belangrijk en koppel dat aan discipline: steeds het uiterste halen uit wat je doet door daar volledig voor te durven gaan.
Kunst maken helpt me om mezelf beter te begrijpen en uiteindelijk te overstijgen. Muziek is vaak het vertrekpunt voor het creëren in streetdance en hiphop. Muziek geeft me energie, het is vaak ook de reden waarom ik dingen maak. Ik heb een constante drang om naar het onbekende te gaan, om barrières te doorbreken en mezelf te blijven ontwikkelen. Zoals Miles Davis, dat is iemand die mij inspireert. Hij had een drive om zichzelf steeds weer te vernieuwen, waardoor zijn muziek nooit hetzelfde is gebleven. Hij conformeerde zich aan niemand en wist steeds een stukje rauwheid te behouden. Dat spreekt mij heel erg aan in hem. Ik jaag ook steeds verandering achterna, maar doe dat wel altijd in verbinding met anderen, want ik wil het graag samen doen. Ik help graag mee, laat anderen graag groeien en wil doorgeven aan een volgende generatie. Daarom geef ik les op de dansopleiding in Arnhem en bij Dox Club in Utrecht. Each one teach one.
Ik kwam naar Arnhem voor de mbo urban dansopleiding en ben er nooit meer weggegaan. Arnhem is een plek die mij de ruimte bood om mezelf te leren kennen. Het is een plek die bij mij past: de natuur, de kunst, maar ook het introverte. Ik vind Arnhem wel een introvert karakter hebben. Ik wil hier mee hiphop op de kaart zetten, omdat ik weet welke kracht het heeft.