Show menu

De Arnhemse danser en choreograaf Jefta Tanate is benoemd tot nieuwe maker bij Theater a/d Rijn. Met deze stap gaan we een langdurig ontwikkeltraject aan met de veelzijdige en expressieve dansmaker die eerder al een residentie bij ons deed. Als succesvol uitvoerend danser – die maar liefst tweemaal werd genomineerd voor de prestigieuze dansprijs de Zwaan – wil hij zich nu verder ontwikkelen als maker. Komend seizoen werkt de choreograaf bij Theater a/d Rijn aan twee producties. 

Veelzijdige danser Jefta Tanate

Jefta studeerde af aan de dansopleiding van ArtEZ en kwam door zijn stage bij Scapino Ballet in de Nederlandse danswereld terecht. Daar werkte hij later onder andere met Johannes Wieland, Panama Pictures en SHIFFT. In zijn uitvoerende danscarrière heeft hij meerdere technieken als contactimprovisatie, martial arts en circus toegepast. Vanaf 2022 is de danser terug in geboortestad Arnhem om zijn rol als maker verder te ontwikkelen. Tanate: ‘Voor mij is het een logische stap om terug in de stad te zijn. Ik kijk er naar uit om bij te dragen aan de kunst en cultuur van Arnhem en wil graag een publiek bereiken voor wie de weg naar het theater niet vanzelfsprekend is. Met ondersteuning vanuit Theater a/d Rijn kan ik mijn makersschap verder ontwikkelen.’

Bij Theater a/d Rijn krijgt een nieuwe generatie makers ruimte om te spelen, te onderzoeken en nieuwe verbindingen te leggen, met als uiteindelijke doel een zelfstandige beroepspraktijk op te zetten. Onze directeur Peter Hendrikx: ‘Jefta is een uitzonderlijke danser. Hij voelt zich thuis in uiteenlopende disciplines en stijlen, en weet die naar een volstrekt eigen idioom te transformeren. Die kwaliteit heeft hij ook als maker, waardoor hij een unieke stem toevoegt aan de podiumkunsten. Ik zie heel erg uit naar de samenwerking.’

Projecten seizoen 2023/2024

Doorlopende lijn in Jefta’s werk is het thema ‘thuis’. Hier startte hij in 2022 bij Theater a/d Rijn al mee tijdens een residentie in samenwerking met tattoo-artist en architect Niels Matitawaer. Komend seizoen borduurt hij hierop voort met een voorstelling waarin twee dansers op zoek gaan naar wat er nodig is om een thuis te bouwen en hoe je in verbinding kan blijven als dat huis je ineens scheidt van de rest van de wereld. Voor deze voorstelling wordt een auditie gehouden waar dansers zich voor kunnen aanmelden.
Een korte variant op de voorstelling is te zien zijn binnen een ander, nieuw dansproject van Theater a/d Rijn; VIER x VIER, waarin vier jonge dansmakers vier korte werken presenteren.

Meer informatie over Jefta is te vinden op zijn pagina.