Show menu

Danser en choreograaf Jefta Tanate brengt eind februari zijn eerste avondvullende voorstelling onder de vleugels van Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost. Domeless gaat over de zoektocht naar een thuis en heeft op donderdag 29 februari zijn première voor een uitverkochte zaal. Een dag eerder speelt de try-out en op 1 en 2 maart zijn er extra voorstellingen in het theater in Arnhem. Daarna volgt een landelijke tour langs theaters en Huis en Haard locaties van het Leger des Heils.

Impact van verlies en vinden van een thuis

In Domeless duiken twee dansers in een zoektocht naar het vinden van een nieuw (t)huis wanneer de grond onder hun voeten verdwenen is. Wanneer een gevoel van verbondenheid en geborgenheid niet meer vanzelfsprekend is. De kern van het stuk draait om de levenscyclus van een vader, van zijn kindertijd tot ouderdom, gezien vanuit het perspectief van zijn zoon. De zoon wordt zich bewust van de groeiende afstand en tegelijkertijd het verlangen naar geborgenheid. Het vertrekpunt voor deze voorstelling was de persoonlijke relatie van Tanate met zijn vader, die tijdelijk op een Huis en Haard locatie van het Leger des Heils zat. Tanate: ‘De noodzaak om verbinding, erkenning en geborgenheid te voelen zit in elk mens. Maar soms verliest iemand vanwege persoonlijke omstandigheden deze houvast, of zelfs zijn huis. Domeless gaat over de impact van dit verlies, het vinden van je identiteit en een nieuwe plek in de wereld.’ De voorstelling daagt de kijker uit om na te denken over de essentie van ‘thuis’ en de verbinding met de maatschappij om zich heen.

Over Jefta Tanate

Tanate studeerde aan de dansacademie van ArtEZ en werkte onder andere met Johannes Wieland, Scapino Ballet, Panama Pictures en SHIFFT. Als succesvol uitvoerend danser – die maar liefst tweemaal werd genomineerd voor de prestigieuze dansprijs De Zwaan – ontwikkelt hij zich de komende tijd verder als maker. Dat doet hij sinds de zomer van 2023 onder andere bij Theater a/d Rijn, waar hij een langdurig ontwikkeltraject volgt. Samen met de huizen BRUT (muziek) in Deventer en Wintertuin (literatuur) in Nijmegen valt Theater a/d Rijn onder de vleugels van netwerkorganisatie De Nieuwe Oost.

Praktische informatie

Na de voorstellingen in Arnhem speelt Domeless op Moving Futures Festival in Nijmegen, Tilburg en Rotterdam. Daarnaast is een preview van de performance op een aantal Haard en Huis locaties te zien. De landelijke tour van de avondvullende voorstelling volgt in november en december.