Jaarlijks nodigt Theater a/d Rijn enkele opkomende theater- en dansmakers uit voor een residentie in ons huis. In deze periode kunnen de makers onderzoeken, experimenteren en uitproberen onder begeleiding van het Theater a/d Rijn team. Van 21 november t/m 1 december 2022 is maker Anna Nijenhuis te gast bij Theater a/d Rijn.
Over de residentie
Vanaf maart 2023 maakt Anna Nijenhuis de voorstelling Blauwe Golven, geïnspireerd op de documentaire Tussen blauwe golven en groene corridor van Hans van Houwelingen. In de voorstelling stelt ze de vraag: Wie en wat bepaalt de waarde van kunst? De voorstelling gaat in mei 2023 in première in beeldend kunsthuis Omstand Arnhem. Daarna tourt hij langs verschillende musea door het land, waaronder museum Arnhem.

Anna Nijenhuis: ‘Deze residentie ga ik gebruiken voor een vormonderzoek. Zowel in speelstijl als de vormgeving. De hoofdlijn in het stuk is fictief en zal gedragen worden door het verhaal van twee zussen die een familiaire strijd voeren. Daarnaast zullen we ook de personen die betrokken waren bij de besluitvorming een gezicht geven. Om zo de verschillende belangen zichtbaar te maken en het pijnlijke proces tussen politiek en samenleving te gebruiken als bron voor de persoonlijke strijd van de twee zussen in het stuk. Onze hoop is dat zo’n grote kunstvraag tastbaarder wordt, via de persoonlijke en menselijke worsteling van de personages uit het stuk. Een museum is voor een groot gedeelte al het decor, maar het lijkt me heel mooi in samenwerking met de vormgever een eigen kunstobject of vormelijk element te maken dat esthetisch veel impact heeft. Wat zou dat kunnen zijn? Tijdens de residentie zal ik samen met mijn team door de documentaire heen spitten, correspondentie tussen partijen en krantenartikelen doorlezen en op de blauwe golven staan. Dit ter inspiratie voor het schrijven van een scene en die scene vorm te geven op de vloer.‘
Aan het einde van residentie zal Anna tijdens het gratis en openbaar Uurtje Oost haar persoonlijke drijfveer, het spannende verhaal achter de strijd van het behoud, haar ideeën voor de voorstelling en het residentieproces delen. Daarnaast zal zij een scène laten zien die wellicht de aanzet zou kunnen zijn voor de stijl van de voorstelling.
Anna Nijenhuis:
‘De onderwerpen die ik kies, vinden hun bron in mijn persoonlijke leven. Uiteindelijk zoek ik naar een vorm waarbij het niet meer enkel over mij gaat. Vanuit een persoonlijke vraag, die in de realiteit ontstaat, mag de fictie/de theatrale vertelling het overnemen. Ik zoek, zowel als maker als acteur, vaak de grenzen op tussen het echte en hyper-oprechte, tot het punt dat je gaat twijfelen of het nog gespeeld is, om vervolgens over te gaan tot totale absurditeit, fantasie en abstractie. Dit onderzoek wil ik voor deze voorstelling doorzetten: ik wil zoeken naar spannende vormen die de waarachtigheid van het verhaal kracht bij zetten. De locatie, het museum, speelt hier een erg belangrijke rol in. Dat je binnenloopt in een expositieruimte, daar een bepaalde verwachting bij hebt, en dat je volledig ontregeld raakt.
De vraag die bij mij als maker steeds terug komt is: Hoe kan ik op een poëtische manier een ervaring creëren voor het publiek, waarbij de toeschouwers het gevoel krijgen per toeval deelgenoot te zijn geworden van een echt absurd, sensationeel, dramatisch of liefdevol moment? Hoe kan ik het publiek zoveel mogelijk doen laten vergeten dat ze een kaartje hebben gekocht?’
Meer over Anna weten? Lees hier haar biografie.