Show menu

Netwerk Jeugdpodiumkunsten

In 2021 werd in Gelderland het Netwerk Jeugdpodiumkunsten opgericht met als doel om ieder kind kennis te laten maken kwalitatief hoogwaardige jeugdpodiumkunsten. Alle structureel gesubsidieerde producenten (BIS) werken hierin samen: Theater a/d Rijn (aangesloten bij De Nieuwe Oost), Oostpool, Introdans, Phion en Sonnevanck, met andere ketenpartners zoals Theatergroep Maanlanders (Ede), De Horde (Nijmegen), Nationale Jeugdorkesten Nederland (Apeldoorn), Het Theaterschip (Deventer) én met de Gelderse VSCD podia.

Het Netwerk Jeugdpodiumkunsten wisselt kennis uit en brengt aanbod en afname samen voor zowel podia als scholen. Het stimuleert samenwerking, bijvoorbeeld in coproducties en zorgt voor talentontwikkeling via onder andere residenties. Verbreding en vernieuwing van de jeugdpodiumkunsten zijn noodzakelijk om ook in de toekomst relevant te zijn voor kinderen en jongeren: om aansluiting te blijven houden met nieuwe doelgroepen én nieuwe invloeden.

Succesvolle residenties

Sinds 2020 werken de partijen intensief samen en hebben er drie residenties plaatsgevonden waarbij steeds meerdere partners betrokken waren.

Residentie #1: Ruben Chi

Tijdens de eerste residentie maakte hiphop-choreograaf Ruben Chi vanuit Theater a/d Rijn met klassieke dansers van Introdans een project voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Lees hier het artikel in de Gelderlander.

Residentie #2: Mart van Berckel

De tweede residentie vond plaats bij Theater Sonnevanck. Daar werkte oud-theatermaker van Theater a/d Rijn Mart van Berckel aan een muziektheaterproject voor jongeren vanaf 14 jaar.

Residentie #3: Patricia van Deutekom

De derde residentie vond in 2022 plaats met Patricia van Deutekom: ‘Mijn danstaal wordt omgeschreven als krachtig, gedurfd, explosief en tegelijkertijd kwetsbaar, poëtisch en fragiel. Ik ben nieuwsgierig hoe kinderen van 10-12 jaar reageren op deze taal. Mijn streven met deze residentie is hetzelfde als wat ik van mijn dansers verlang; om de grenzen op te zoeken, er open in te gaan en te luisteren naar je buikgevoel. Als maker geloof ik er sterk in dat hedendaagse dans verrassend en verrijkend kan zijn. Dat het de kijker, hoe jong ook, naar een andere wereld kan brengen. Hopelijk zal dat ook zo zijn voor deze specifieke doelgroep en ervaren zij dans én dit stuk dat speciaal voor hen gemaakt is, als iets wat direct naar hun hart zal gaan!

Residentie #4: Jiska de Wit

In 2023 werkte theatermaker en docent Jiska de Wit onder begeleiding van Theater Sonnevanck voor de
doelgroep 16-23 jaar, met teksten van Kae Tempest. Jiska over haar residentie: ‘Tijdens de residentie doe ik onderzoek naar de samenwerking tussen taal en (elektronische) muziek. De muziek resoneert en beweegt mee met de inhoudelijke vertelling, het zal elkaar beïnvloeden. De acteurs staan in direct contact met het publiek. De vertellende tekst is aan hen en voor hen. Middels dat contact, in combinatie met de elektronische muziek en de rauwe maar poëtische teksten van Tempest hoop ik over te brengen wat de vertelling allemaal in zich draagt: het is stoer, stads, rauw, eerlijk, in contact, dichtbij en verbonden.’

Uniek productienetwerk

Theater a/d Rijn is één van de initiatiefnemers van dit netwerk, dat voortkomt uit de Proeftuin Jeugdtheater en -dans (2019-2021). Ook zijn we lid van het kernteam dat het netwerk aanstuurt. Dit kernteam bestaat -naast onze directeur Peter Hendrikx- uit de directeuren van Theater Sonnevanck (Enschede), Theater Orpheus (Apeldoorn) en Theater De Storm (Winterswijk) plus een adviseur van Cultuur Oost.

Projectleider van het netwerk is Judith van der Velden. Heb je vragen over het netwerk, de activiteiten die worden georganiseerd of zou je er graag onderdeel van worden? Neem contact op met Judith per mail of bel naar 06-24594749.