Show menu

Netwerk Jeugdpodiumkunsten

Zeven podiumkunstorganisaties in landsdeel Oost hebben hun krachten gebundeld: Theater Oostpool, Introdans, Theater Sonnevanck, Kwatta, Theater a/d Rijn en Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen vormen samen het Netwerk Jeugdpodiumkunsten. Netwerk Jeugdpodiumkunsten (vervolg op De Kennismakers) biedt post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar.

Aanleiding hiervoor was de groeiende behoefte aan meer diversiteit in het aanbod van jeugdtheater en -dans en aan connectie tussen de nieuwe generatie makers en de bestaande infrastructuur. Ook bestaat er binnen jeugdtheater en -dans geen productiehuis en is er weinig doorstroom. Verbreding en vernieuwing van de jeugdpodiumkunsten zijn noodzakelijk om ook in de toekomst relevant te zijn voor kinderen en jongeren: om aansluiting te blijven houden met nieuwe doelgroepen én nieuwe invloeden. Nu de zeven oostelijke BIS-partners de handen ineen hebben geslagen om ontwikkeltrajecten mogelijk te maken, hebben de makers een nieuwe plek waar ze terecht kunnen.

Uniek productienetwerk

Het netwerk biedt post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar. Zij krijgen de kans om zich te verbreden en te ontwikkelen door aanbod te creëren in jeugdtheater en -dans. De zeven partijen werken samen en begeleiden en faciliteren de makers binnen het netwerk. Daardoor is een nieuw, uniek productienetwerk ontstaan voor makers, schrijvers en choreografen, die werk creëren voor kinderen en jongeren.

Succesvolle residenties

Sinds 2020 werken de partijen intensief samen en hebben er drie residenties plaatsgevonden waarbij steeds meerdere partners betrokken waren.

Residentie #1: Ruben Chi

Tijdens de eerste residentie maakte hiphop-choreograaf Ruben Chi vanuit Theater a/d Rijn met klassieke dansers van Introdans een project voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Lees hier het artikel in de Gelderlander.

Residentie #2: Mart van Berckel

De tweede residentie vond plaats bij Theater Sonnevanck. Daar werkte oud-theatermaker van Theater a/d Rijn Mart van Berckel aan een muziektheaterproject voor jongeren vanaf 14 jaar.

Residentie #3: Patricia van Deutekom

De derde residentie vond in 2022 plaats met Patricia van Deutekom: ‘Mijn danstaal wordt omgeschreven als krachtig, gedurfd, explosief en tegelijkertijd kwetsbaar, poëtisch en fragiel. Ik ben nieuwsgierig hoe kinderen van 10-12 jaar reageren op deze taal. Mijn streven met deze residentie is hetzelfde als wat ik van mijn dansers verlang; om de grenzen op te zoeken, er open in te gaan en te luisteren naar je buikgevoel. Als maker geloof ik er sterk in dat hedendaagse dans verrassend en verrijkend kan zijn. Dat het de kijker, hoe jong ook, naar een andere wereld kan brengen. Hopelijk zal dat ook zo zijn voor deze specifieke doelgroep en ervaren zij dans én dit stuk dat speciaal voor hen gemaakt is, als iets wat direct naar hun hart zal gaan!

Alle residenties zijn succesvol verlopen en vanuit hier zijn zelfs nieuwe producties ontstaan. In september 2023 start de vierde residentie met Jiska de Wit.