Show menu

Over
Ruben Chi

Ruben Chi is een Arnhemse bewegingskunstenaar en choreograaf met zijn herkomst en wezen in de hiphopcultuur. Die herkomst is altijd het beginpunt van waaruit hij constant op zoek is om grenzen en barrières te doorbreken: tussen genres, culturen en disciplines. Op deze manier beweegt hij op natuurlijke wijze tussen de wereld van hiphop battles en het theater, tussen het internationale commerciële circuit en de lokale community. 

Chi is medeoprichter van het bekende Amsterdamse Ghetto Funk Collective dat Funk-cultuur over de wereld verspreid in de in de hedendaagse tijdsgeest. Vijf keer op rij won hij de internationale danswedstrijd Juste Debout Holland. Tevens is hij winnaar van het bekende Summer Dance Forever festival. Hij is een vaste dansmaker bij Theater a/d Rijn en choreograaf bij dansgezelschap Introdans. Daarnaast bouwt Chi als artistiek leider van SoulCypher en Hiphophub aan een duurzame hiphop (dans)-community in zijn stad Arnhem met culturele producties en een jaarlijks hiphop festival.

Voorstellingen van Ruben Chi bij Theater a/d Rijn

Nu richt hij zich bij Theater a/d Rijn op zijn ambities als choreograaf/dansmaker. In 2019 – 2020 werkte hij hier met ondersteuning van de Urban Arts Talentregeling van Fonds Cultuurparticipatie aan zijn eerste voorstelling Moving Sounds, waarin hij zijn passie voor de hiphopcultuur combineerde met muzikale invloeden uit de funk en jazz. Later werd dit een korte film, net als Building Bridges. Zijn tweede voorstelling Solitude ging op 14 oktober 2021 in première. In 2022 werkte Ruben volgens de hiphopfilosofie each one teach one aan het project CONVEYdANCE. In 2023 brengt Ruben vanuit Theater a/d Rijn en SoulCypher de voorstelling Qi, in samenwerking met Phion.

Qi

In de dansvoorstelling Qi neemt choreograaf Ruben Chi je mee op een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen Oost en West. Vijf hiphopdansers en een strijkkwartet van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel creëren een wereld waarin tegenpolen elkaar ontmoeten. Volgens het principe van Qi (uitgesproken als ‘Chi’, de achternaam van Rubens Chinese moeder), wat levensenergie of letterlijk adem/lucht betekent, ontstaat een levendig spel dat stroomt en botst en constant beweegt tussen binnen- en buitenwereld. 

Via een zoektocht naar balans, flow en constante verandering, schenken de dansers en musici in Qi uiteindelijk het leven aan een volledig nieuwe energie waarin de tegenpolen een onlosmakelijke eenheid vormen. Dansers flowen zonder beat en musici bewegen van het blad af – als een nieuwe entiteit door een glooiend en draaiend decor, geïnspireerd op de Chinese filosofie en het belang van natuurkrachten daarin. 

Ruben Chi heeft zich als mens en maker constant bewogen tussen twee uiteenlopende culturen, ‘Oost en West’, en omarmt zodoende een identiteit die cultuurspecifieke geloofsovertuigingen, tradities en normen en waarden overstijgt. Voor Qi baseert hij zich op principes als Yin en Yang en het Taoïsme. In het Taoïsme is de wisselwerking tussen de vijf elementen (metaal, hout, water, vuur en aarde) het universele basisprincipe voor alle materiële zaken en veranderingen in de wereld. Yin en Yang zijn de twee krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. De tegenstellingen staan echter nooit los van elkaar maar werken samen en vormen een eenheid. 

 • do 6 juli 20:15
  Qi (try-out) | Ruben Chi & Phion Stadstheater Arnhem
  Tickets
 • vr 7 juli 20:15
  Qi (première) | Ruben Chi & Phion Stadstheater Arnhem
  Tickets
 • za 8 juli 20:15
  Qi | Ruben Chi & Phion Stadstheater Arnhem
  Tickets
 • zo 9 juli 14:30
  Qi | Ruben Chi & Phion Stadstheater Arnhem
  Tickets
 • Meer
  Speeldata
  Meer

Credits

Concept & choreografie
Ruben Chi

Dansers
Evelien Jansen, Wahchi Vong, Giovani Vreede & Hassani Le Couvreur

Dramaturgie
n.o.t.k.

Kostuums
Jivika Biervliet

Decor
Annelies Michelle Shakison

Productie

Marit Veeneman

Producent
Stichting SoulCypher & Theater a/d Rijn

Live muziek
Voirin Quartett van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel | Karl Sousa, Cordula Kocian, Mara Smith & Lucie Stepanova

Artistieke begeleiding muziek
Joris Nassenstein

Arrangeur
n.o.t.k.

Lichtontwerp
Rob Daanen

Techniek

Rob Daanen & Guus Broeren

Campagnebeeld

Sjoerd Derine

Samenwerkingspartners
Phion, Musis & Stadstheater Arnhem

Eerdere recensies

Theaterkrant28 – 02 – 2021

De omgang met het alleen-zijn waar we in deze periode allemaal mee te maken hebben, vormt het…
Lees meer

Contactpersoon

Linda Kokke

Hoofd financiën en fondsenwerving

linda@
theateraanderijn.nl