Show menu

Over
Ruben Chi

Ruben Chi is een Arnhemse bewegingskunstenaar en choreograaf met zijn oorsprong en wezen in de hiphopcultuur. Vanuit dit startpunt doorbreekt hij continue barrières: tussen genres, culturen en disciplines. Zo beweegt Chi zich als spin in het web tussen de dancebattle-wereld en het theater, tussen het internationale commerciële circuit en de lokale community. In zijn werk zoekt Chi naar de harmonie in tegenpolen en contrasten. Vanuit ogenschijnlijke onenigheid brengt hij verschillende thema’s, mensen en disciplines samen.

Creativiteit als voortstuwende kern

Chi is mede-oprichter van het bekende Amsterdamse Ghetto Funk Collective, waarmee hij de wereld afreist en een grote, internationale achterban heeft opgebouwd op social media. Samen met een toonaangevende groep creatives verspreidt hij de liefde voor funk over de hele wereld. Vijf keer op rij won hij de internationale danswedstrijd Juste Debout Holland en in 2019 won hij het befaamde Summer Dance Forever festival. Chi is een vaste dansmaker bij Theater a/d Rijn (aangesloten bij De Nieuwe Oost) en choreograaf bij dansgezelschap Introdans. Als artistiek leider van SoulCypher en Hiphophub bouwt Chi aan een duurzame hiphop (dans)community in zijn stad Arnhem door middel van culturele producties en een jaarlijks hiphop festival.

Voorstellingen van Ruben Chi bij Theater a/d Rijn

Bij Theater a/d Rijn werkt Ruben sinds 2019 aan zijn ambities als choreograaf en dansmaker. In 2019 startte hij hier met ondersteuning van de regeling Urban Arts Talent van Fonds voor Cultuurparticipatie aan zijn eerste voorstelling Moving Sounds, een multidisciplinaire voorstelling waarin hij zijn passie voor de hiphopcultuur combineerde met muzikale invloeden uit de funk en jazz. Het resultaat was een multidisciplinaire voorstelling met dansers die ook muziek maakten. Later werd dit een korte film, net als Building Bridges. Zijn tweede voorstelling Solitude ging op 14 oktober 2021 in première. In 2022 werkte Ruben, met zeven jonge dansmakers vanuit de hiphopfilosofie each one teach one aan het project CONVEYdANCE. Als laatste productie bij Theater a/d Rijn brengt Ruben in juli 2023, in samenwerking met Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, zijn laatste voorstelling Qi: een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar.

‘…A glorious nine-man tour de force, a slip-sliding, rubber-legged, soft-shoe extravaganza set to a groovy jazz-funk soundtrack. Each soloist, elegantly shod in correspondent Oxfords, triggered firework-night squeals of delight.’ – ★★★★ Louise Levene, Financial Times

Qi

Een persoonlijke reis tussen oost en west. Hiphop- en hedendaagse dansers flowen vanuit ‘Wu Wei’ zonder beat en klassieke musici stromen zonder bladmuziek mee in de beweging – als een nieuwe entiteit die voorbij de dualiteit gaat.

In de dansvoorstelling Qi neemt choreograaf Ruben Chi je mee op een persoonlijke reis tussen de twee werelden van zijn culturele identiteit als Chinees-Nederlandse kunstenaar: tussen oost en west, tussen het bekende en het onbekende. Volgens het principe van Qi – wat adem of levensenergie betekent – ontstaat er een levendig spel dat stroomt, botst en voortdurend in beweging is. Het gaat over de harmonie van tegenstellingen, geïnspireerd door de natuurlijke wereld. Door een zoektocht naar balans, flow, connectie en constante verandering, laten de performers in Qi uiteindelijk een geheel nieuwe energie ontstaan, ​​waarin de tegenstellingen een onafscheidelijke eenheid vormen.  

Nothing in the Universe is fixed, static or non-moving: everything is transforming all the time.
– de filosofie van Tao 

Scenefoto’s

 • di 27 juni 18:00
  Qi (danspreview) – Ruben Chi Korespondance, Praag (Tsjechië)
 • do 6 juli 20:15
  QI – Ruben Chi & Phion (Try-out) Stadstheater Arnhem
 • vr 7 juli 20:15
  QI – Ruben Chi & Phion (Première) Stadstheater Arnhem
 • za 8 juli 20:15
  QI – Ruben Chi & Phion Stadstheater Arnhem
 • wo 27 september 20:00
  Qi – Ruben Chi & Phion Nederlands Film Festival – Stadsschouwburg Utrecht
 • za 30 september 20:00
  Qi – Ruben Chi & Phion Theater Orpheus
 • za 7 oktober 20:30
  Qi – Ruben Chi & Phion Meervaart
 • za 7 oktober 20:30
  Qi – Ruben Chi & Phion Meervaart Theater
 • do 4 april 20:30
  Qi – Ruben Chi & Phion Theater Bellevue
 • vr 5 april 20:30
  Qi – Ruben Chi & Phion Theater Bellevue
 • za 6 april 20:30
  Qi – Ruben Chi & Phion Theater Bellevue
 • Meer
  Speeldata
  Meer

Credits

Concept & choreografie
Ruben Chi

In samenwerking met de dansers
Evelien Jansen, Wahchi Vong, Giovani Vreede & Hassani Le Couvreur

Coach & dramaturgisch advies
Adriaan Luteijn & Erik Kaiel

Kostuums
Jivika Biervliet

Decor
Annelies Michelle Shakison

Productie

TwaalfMaart Produkties

Marketing
Debby Koster

Producent
Stichting SoulCypher & Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost

Zakelijk leider a.i.
Elisa da Silva Martins Peças

Live muziek
Voirin Quartett van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel | Karl Sousa, Cordula Kocian, Mara Smith & Lucie Stepanova

Artistieke begeleiding muziek
Joris Nassenstein

Contactimprovisatie specialist
Feri de Geus

Lichtontwerp
Rob Daanen

Techniek

Rob Daanen & Guus Broeren

Campagnebeeld

Sjoerd Derine

Samenwerkingspartners
Phion, Musis & Stadstheater Arnhem

mede mogelijk
gemaakt door


Eerdere recensies

Theaterkrant28 – 02 – 2021

De omgang met het alleen-zijn waar we in deze periode allemaal mee te maken hebben, vormt het…
Lees meer

Contactpersoon

Eylül Fidan Akıncı

Huisdramaturg

eylul@
theateraanderijn.nl