Show menu

Patricia van Deutekom

Patricia van Deutekom (Nederland, 1984) is in 2005 afgestudeerd als danser aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij Jens van Daele (1972-2020). In de loop der jaren groeide Van Deutekom uit tot vaste danseres van zijn gezelschap Jens van Daele | Burning Bridges. Ze trad op in meer dan 20 nationale en internationale producties van Van Daele en fungeerde als co-choreograaf en repetitor. Voor Burning Bridges richtte Van Deutekom de educatie-tak op van het gezelschap, verzorgde ze de artistieke inhoud en gaf leiding aan het educatieteam. De fysieke dansworkshops en masterclasses voor het gezelschap werden door haar gegeven. Later in combinatie met dansers en docenten van het gezelschap.

In april 2021 richtte Van Deutekom haar eigen stichting op: Stichting LAVA | Burning Bridges. Met haar inspirerende visie en drive, en de ongelooflijke nalatenschap van Van Daele, gaat Van Deutekom zelfstandig verder met het creëren van (theater)dansvoorstellingen en het ontwikkelen van haar unieke stijl en artistieke signatuur als maker.

‘Mijn artistieke hart begint altijd sneller te kloppen bij concrete inspiratiebronnen waarbij de menselijke emotie een belangrijke rol speelt. Ik werk vanuit die emoties, een verhaal of een thema dat me boeit. Ik benader die thema’s persoonlijk en menselijk. De toeschouwer wil ik daardoor een gevoel laten ervaren van herkenbaarheid. Daarnaast wil ik de performers graag zo menselijk mogelijk laten lijken, zonder opsmuk. Een dansbeweging zo normaal mogelijk brengen en een emotie waarheidsgetrouw communiceren en delen met het publiek. Het moet gaan over mensen en het moet dichtbij komen. Abstracte, mooie plaatjes zeggen me niets en raken me zelden. Ik breng de dansers zeer fysiek en krachtig ten tonele, en tegelijkertijd verdoezel ik de fragiliteit van het mens-zijn niet.’

In september 2022 deed Patricia een residentie in Theater a/d Rijn binnen het netwerk Jeugdpodiumkunsten.