Show menu

Over NEON

Danscollectief NEON haalt het publiek uit de dagelijkse structuur en geeft ze een fysieke zintuiglijke ervaring mee.

Het in 2015 opgerichte NEON is een choreografisch collectief dat bestaat uit Nanna Hanfgarn Jensen (DK) en Leon Emil Franzke (DE). De twee leerden elkaar kennen bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en hebben gewerkt in theaters, musea en bouwplaatsen in binnen- en buitenland. In mei 2017 werkten ze tijdens een residentie bij Theater a/d Rijn aan Körper Körper: een dansvoorstelling die tijdens het ITS festival te zien was. NEON haalt het publiek uit de dagelijkse structuur en geeft ze een fysieke zintuiglijke ervaring mee. Ze roepen ongemak op om comfort te herkennen. 

Körper

In 2018 was de voorstelling Körper onderdeel van het Amsterdam Fringe Festival en wonnen ze de Amsterdam Fringe Award. Het Juryrapport:

Körper is een intrigerende van hoge kwaliteit. De jury was onder de indruk van en geroerd door de performance. De voorstelling heeft een goede opbouw die op mooie wijze verschillende contrasten uitlicht: van Adam en Eva tot dysfunctionele hedendaagse mensen, van kwetsbaar tot krachtig, van verstild tot dynamisch. De jury bewondert de uitzonderlijke performers en hun sterke samenwerking die heeft geleid tot een krachtig en ontroerend stuk. Een van de juryleden gaf aan dat het waarschijnlijk een van de beste dansvoorstellingen op Amsterdam Fringe Festival was van de afgelopen jaren.’

In 2019 was de voorstelling Körper te zien als onderdeel van The Best of Fringe-tour en is deze geselecteerd voor de jubileumeditie van Moving Futures Festival.

Hell Yeah

In april 2019 ging de voorstelling Hell Yeah van NEON in première bij Theater a/d Rijn. Hell Yeah is het geluid van een freaky realityshow op repeat, waar het zweet van de pulserende dansvloer afdruipt. Een knipperend strobelicht dat alleen de beste versie van jezelf laat zien. Na het succes van Körper, waarin Neon de grenzen van het geslacht doorzocht, breekt NEON door alle grenzen heen om dans te prijzen.