Show menu
mart van berckel
Foto: Laurien Riha

Over Mart van Berckel

”Van Berckel is een ontdekking.” – Volkskrant 2016

Het werk van Mart van Berckel is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen naar zijn hand in eigenzinnige en associatieve theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.

Mart: ‘Ik hou ervan om in mijn werk steeds weer een andere vorm te onderzoeken. Dat kan alle kanten op schieten: minimalistisch of heel extravagant, abstract of juist verhalend. Maar ik streef altijd naar oprechte manier om de blik van het publiek te verruimen: bijna vanuit kinderlijke verwondering, en zonder cynisme.’

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ (2016) won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg en werd tijdens het Fringe Festival bekroond met vijf sterren in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij Theater a/d Rijn, KASKO (voorheen Kameroperahuis), Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni. Daarnaast geeft hij les op verschillende theater(voor)opleidingen en werkte hij als regieassistent bij De Nationale Opera mee aan producties van o.a. Robert Wilson. Door het Fonds Podiumkunsten wordt van 2017 t/m 2019 zijn ontwikkelingstraject gesubsidieerd in de regeling Nieuwe Makers. In oktober 2019 ging zijn voorstelling Continenten in première. Eerder maakte hij bij De Nieuwe Oost Blinden. Vanaf 2021 is hij als regisseur vast verbonden aan NNT/Club Guy & Roni.

Residentie Netwerk Jeugdpodiumkunsten

In 2021 deed Mart van Berckel een residentie bij Theater a/d Rijn in het kader van het Netwerk Jeugdpodiumkunsten. Mart van Berckel, tijdens het maakproces: ‘Toen ik 14 was, was de film Into The Wild mijn lievelingsfilm. In die film herkende ik zoveel van mezelf: het puberale en romantische verlangen naar avontuur en weglopen, het onbegrepen voelen door je omgeving, je losmaken van verwachtingen en de drang om zélf vorm te geven aan je leven. Nu, 12 jaar later, neem ik die thematiek opnieuw onder de loep voor diezelfde doelgroep: jongeren van 14+.

Samen met schrijver Lisanne van Aert en componist Tijn Wybenga onderzochten we wat voor vluchtgedrag er leeft bij deze nieuwe generatie. Na veel gesprekken met de doelgroep, bezoeken aan scholen en een periode van schrijven en repeteren, presenteerden we op 1 juli 2021 een eerste lezing van ons materiaal, uitgevoerd door Denzel Goudmijn en Mats Voshol. Hopelijk wordt dat een filmische en avontuurlijke taalcompositie, begeleid en gestuwd door drums, die de jongeren liefdevol meesleurt in een verhaal waar zij zich in herkennen.’