Show menu
mart van berckel
Foto: Laurien Riha

Over Mart van Berckel

”Van Berckel is een ontdekking.” – Volkskrant 2016

Het werk van Mart van Berckel is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen naar zijn hand in eigenzinnige en associatieve theatrale collages. Mart gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.

Mart: ‘Ik hou ervan om in mijn werk steeds weer een andere vorm te onderzoeken. Dat kan alle kanten op schieten: minimalistisch of heel extravagant, abstract of juist verhalend. Maar ik streef altijd naar oprechte manier om de blik van het publiek te verruimen: bijna vanuit kinderlijke verwondering, en zonder cynisme.’

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ (2016) won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg en werd tijdens het Fringe Festival bekroond met vijf sterren in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij Theater a/d Rijn, KASKO (voorheen Kameroperahuis), Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni. Daarnaast geeft hij les op verschillende theater(voor)opleidingen en werkte hij als regieassistent bij De Nationale Opera mee aan producties van o.a. Robert Wilson. Door het Fonds Podiumkunsten wordt van 2017 t/m 2019 zijn ontwikkelingstraject gesubsidieerd in de regeling Nieuwe Makers. In oktober 2019 ging zijn voorstelling Continenten in première. Eerder maakte hij bij De Nieuwe Oost Blinden. Vanaf 2021 is hij als regisseur vast verbonden aan NNT/Club Guy & Roni.