Show menu

Jo-An Westerveld

Jo-An Westerveld is een interdisciplinaire maker, docent & coach op het gebied van beweging, performance, poëzie, spoken word & beeld. Na een jeugd vol tekenen, lezen, schrijven, spelen met taal, dans & theater, een propedeusejaar docent drama, een studie Arabisch & Communicatie en diens afstuderen als Docent Dansexpressie & Improvisatie met een poëtische dansvoorstelling, begon Jo-An in 2014 als zzp’er in Maastricht met lesgeven & performen.

Gedurende vijf jaar gaf ze in Limburg verschillende vormen van creatieve en hedendaagse dans zoals dansexpressie, contact improvisatie, instant composition en moderne dans en ontwikkelde diens eigen werkwijzen omtrent dansimprovisatie en dans maken, Dancefulness & Creative Movement. Ook speelde ze in verschillende fysieke of interdisciplinaire theaterprojecten als bewegingsperformer en maakte zelf voorstellingen met groepen waarin dans, poëzie/taal én beeld één geheel werden.


Vooral in het laatste jaar daar werd ook optreden met diens eigen poëzie een steeds groter onderdeel van diens professionele pad en met ondersteuning van schrijver/ maker Merlijn Huntjes en zijn Limburgse stichting Borderlines ontwikkelde Jo-An zich steeds sterker als spoken word performer en workshop docent in poëzie en creatieve taalontwikkeling wat ze, ook na diens terugkeer naar Gelderland in 2018, tot op heden bleef doen.


Terug in het Gelderse oosten richtte ze zich aanvankelijk op danseducatie en pedagogiek, gaf lessen en maakte performances bij De Vloer in Arnhem. Tijdens de corona periode maakte ze pas op de plaats, richtte zich op diens eigen kunst en maakte een beeldend, poëtische bewegingsfilm met twee theatermakers over gender- gelijkheid en expressie, een poëtisch prentenboek over “mens-zijn” en radicaal jezelf zijn zonder regels van buitenaf én een bijbehorende poëtische bewegingsperformance. Ondertussen werd de liefde voor en drang naar spoken word en poetry slamming steeds groter en won ze de afgelopen jaren dan ook meerdere poetry slams, in 2019 stond ze in de halve finale van het NK Poetry Slam. Daarnaast begon ze in 2021 met doceren aan de opleiding Docent Dansdocent te Amsterdam, die ze zelf destijds genoten heeft.


Ook werd het in de periode na corona steeds duidelijker dat naast die liefde voor poëzie en performance diens andere grote liefde en gave in kunst voornamelijk het begeleiden van (andermans) creatieve processen is. Zo besloot Jo-An diens werk vanaf seizoen 2022 – 2023 vooral te gaan richten op (privé) begeleiding van creatieve, professionele ontwikkeling en interdisciplinaire kunstprojecten én creatief taal & kunst- onderwijs. Daarnaast is ze samen met Wensley Piqué een nieuw bedrijf rondom dans aan het opzetten waarbij speelsheid, eigenheid, plezier en vrijheid in beweging de kernwoorden zijn.