Show menu

Jefta Tanate

Jefta Tanate is een veelzijdige en expressieve choreograaf & danser. Vanuit zijn interne bewegingsmotor als vertrekpunt creëert hij fluide werk waarin contrasterende danskwaliteiten elkaar snel afwisselen.

Jefta studeerde af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en kwam door zijn stage bij Scapino Ballet Rotterdam in de Nederlandse danswereld terecht. Daar werkte hij later met onder andere Arch8, Johannes Wieland, Panama Pictures en RITUAL. In 2017 werd Jefta met zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. In 2022 werd hij opnieuw genomineerd, dit keer voor een Jonge Zwaan voor zijn performance in Birds van Dalton Jansen en Anne Maike Mertens, door DOX en Theater Rotterdam. In zijn danscarrière heeft Jefta meerdere technieken en -methoden toegepast, zoals contactimprovisatie, Martial Arts en circus, waarin hij zich verder ontwikkelde bij Maas Theater & Dans, Panama Pictures en Arch8. 

Beweging blijft altijd Jefta’s drijfveer. Vanuit daar maakt hij tegenwoordig zeer veelzijdig werk, variërend van locatievoorstellingen in de openlucht tot tours met gezelschappen in de Nederlandse en internationale danswereld. Sinds 2022 is Jefta terug in zijn geboortestad Arnhem om zijn rol als maker verder te ontwikkelen. Bij Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, deed hij in 2022 een residentie met Niels Matitawaer en is hij inmiddels aangesloten als een van de vaste makers. In seizoen 2023/2024 is Jefta vanuit die rol bij Theater a/d Rijn een van de makers binnen VIER x VIER en gaat zijn eerste eigen voorstelling Domeless in première.

‘Thuis’ is een doorlopend thema in het werk dat hij maakt en hij wil graag groepen bereiken voor wie de weg naar het theater niet vanzelfsprekend is. Voor het realiseren van zijn ideeën als nieuwe maker wordt hij naast Theater a/d Rijn ondersteund door dansgezelschap SHIFFT, waar hij eerder Even onions don’t make me cry creëerde voor onder andere Moving Futures Festival. Jefta is daarnaast nog steeds aangesloten bij ArtEZ, nu in de rol van docent.

Domeless

Hoe vind je je (t)huis als de grond onder je voeten verdwijnt?

De noodzaak om je verbonden te voelen, erkenning te krijgen en geborgenheid te hebben zit in elk mens. Maar wat als je vanwege persoonlijke omstandigheden deze houvast of zelfs je huis verliest? Wanneer de plek waarmee je je identificeert niet langer bestaat, waar ben je dan thuis? In Domeless duiken twee dansers in deze zoektocht naar een nieuw thuis. Ze bouwen muren, breken delen af en proberen uiteindelijk weer een veilige haven te creëren. Maar wat is daar eigenlijk voor nodig? Hoe bouwen ze iets op als ze beperkte middelen hebben? Of als een van hen een rieten dak wilt maar alleen blokken hout krijgt? 

Domeless daagt je uit om na te denken over de essentie van een thuis en de verbinding met jezelf en de wereld om je heen. Muren kunnen bescherming bieden, maar ook voor afstand zorgen. Hoe blijf je in contact met jezelf en je omgeving als je afgesloten bent van de maatschappij? En als je beiden aan weerszijden van de muur staat, wie zorgt dan eigenlijk voor wie?

Domeless is een voorstelling over de impact van verlies en het vinden van je nieuwe plek in de wereld. 

Een ode aan hen die ons thuis laten voelen.

De voorstelling gaat op DO 29 FEB in première in Theater a/d Rijn en speelt daarna op Moving Futures Festival. In seizoen 2024-2025 volgt de volledige tour. Meer info volgt binnenkort.

 • vr 5 april 20:30
  Domeless – Jefta Tanate | Moving Futures Festival De Nieuwe Vorst, Tilburg
 • do 25 april 20:00
  Domeless – Jefta Tanate | Moving Futures Festival Theater Rotterdam, Rotterdam
 • za 11 mei 20:30
  Domeless – Jefta Tanate | Moving Futures Festival LUX, Nijmegen
 • vr 24 mei 20:30
  Domeless – Jefta Tanate | Theater a/d Rijn Theater Bellevue
 • Meer
  Speeldata
  Meer

Credits

Concept
Jefta Tanate

Performers
Roni Yaacobi & Sem van der Zouwen

Artistieke begeleiding
Peter Hendrikx

Dramaturgie
Eylül Fidan Akıncı

Kostuumontwerp
Jivika Biervliet

Vormgeving
Julia Vargas & Jefta Tanate

Scenografisch advies
Julia Vargas

Sound design
Fractal Collective

Lichtontwerp
Rob Daanen

Decorbouw
Rob Daanen

Fotografie & videografie
Kevin Canales

Productie
Daphne Storms, Danique Jongbloed & Johan Burger

Techniek
Rob Daanen & Guus Broeren

Marketing
Laura Huberts & Debby Koster

Fondsenwerving
Linda Kokke, Rosalie van Oorschot & Karlijn Hemmer

Posterontwerp
Studio Marleen Vos

Productie van
Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost

Contactpersoon

Eylül Fidan Akıncı

Huisdramaturg

eylul@
theateraanderijn.nl

mede mogelijk
gemaakt door