Show menu

Jefta Tanate

Jefta Tanate is een veelzijdige en expressieve choreograaf & danser. Vanuit zijn interne bewegingsmotor als vertrekpunt creëert hij fluide werk waarin contrasterende danskwaliteiten elkaar snel afwisselen.

Jefta studeerde af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en kwam door zijn stage bij Scapino Ballet Rotterdam in de Nederlandse danswereld terecht. Daar werkte hij later met onder andere Arch8, Johannes Wieland, Panama Pictures en RITUAL. In 2017 werd Jefta met zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. In 2022 werd hij opnieuw genomineerd, dit keer voor een Jonge Zwaan voor zijn performance in Birds van Dalton Jansen en Anne Maike Mertens, door DOX en Theater Rotterdam. In zijn danscarrière heeft Jefta meerdere technieken en -methoden toegepast, zoals contactimprovisatie, Martial Arts en circus, waarin hij zich verder ontwikkelde bij Maas Theater & Dans, Panama Pictures en Arch8. 

Beweging blijft altijd Jefta’s drijfveer. Vanuit daar maakt hij tegenwoordig zeer veelzijdig werk, variërend van locatievoorstellingen in de openlucht tot tours met gezelschappen in de Nederlandse en internationale danswereld. Sinds 2022 is Jefta terug in zijn geboortestad Arnhem om zijn rol als maker verder te ontwikkelen. Bij Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, deed hij in 2022 een residentie met Niels Matitawaer en is hij inmiddels aangesloten als een van de vaste makers. In seizoen 2023/2024 werkt Jefta daar als maker aan een performance binnen VIER x VIER en zijn eerste eigen voorstelling Domeless, waarvoor binnenkort een auditie wordt gehouden. 

‘Thuis’ is een doorlopend thema in het werk dat hij maakt en hij wil graag groepen bereiken voor wie de weg naar het theater niet vanzelfsprekend is. Voor het realiseren van zijn ideeën als nieuwe maker wordt hij naast Theater a/d Rijn ondersteund door dansgezelschap SHIFFT, waar hij eerder Even onions don’t make me cry creëerde voor onder andere Moving Futures Festival. Jefta is daarnaast nog steeds aangesloten bij ArtEZ, nu in de rol van docent.

Contactpersoon

Peter Hendrikx

Directeur

peter@
theateraanderijn.nl