Show menu

Cheroney Pelupessy

Cheroney Pelupessy is danseres, choreograaf en theatermaker. In 2019 maakte ze haar debuut als maker met haar eerste voorstelling ‘Samsara’, en in 2022 ging haar multidisciplinair kunstproject ‘KETURUNAN’ in première. In de afgelopen jaren heeft ze veel als uitvoerend danseres gewerkt, en op die manier veel geleerd over zowel het vak als over zichzelf als danseres. Een aantal voorbeelden hiervan zijn R.I.O.T. onder leiding van Alida Dors, en Past Present Zero onder leiding van Denden Karadeniz. Nu voelt ze de behoefte om haar eigen verhaal te vertellen, in zoektocht naar gemeenschap, representatie, en bewustwording.

Het is Cheroney’s missie om verhalen te vertellen. Menselijke verhalen die kwetsbaar, ongehoord, en herkenbaar zijn. Verhalen die soms een beetje schuren, met een uitnodiging tot zelfreflectie. Cheroney gelooft dat wij allen multidimensionale personen zijn, en ze wenst hierin de uiteenlopende lagen van ons bestaan te onderzoeken en benadrukken. Door ervaringen en vraagstukken uit haar eigen leven en die van haar omgeving te delen, verlang ze ernaar om verbinding te creëren en een nieuw perspectief teweeg te brengen bij de toeschouwer.

De grootste inspiratiebron voor haar creaties is haar cultuur – Nederlands, Indonesisch en Moluks. ‘Lange tijd heb ik niet geweten wat dat voor mij betekende, en heb ik daar niet bij stilgestaan. Totdat ik een gevoel van leegte heb opgemerkt. Een leegte omdat ik niet begreep wat mijn etnische identiteit voor mij betekent, terwijl ik het wel met trots draag. Maar waarom?’ Dit is de hoofdvraag die de drijfveer is voor een grote zoektocht naar zichzelf. Een reis waar ze nu nog steeds middenin zit.

Bij Theater a/d Rijn is Cheroney Pelupessy in seizoen 2023/2024 een van de makers van VIER x VIER.