Show menu

Over
Booi Kluiving

Booi Kluiving (1994) maakt vanuit persoonlijke fascinatie theatervoorstellingen over digitale cultuur.

Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen, en omringt zich met mensen uit deze werelden. Hierdoor kan hij de voor- en nadelen die de verschillende digitale werelden met zich meebrengen laten zien. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. Dit doet hij zowel in tekst als in beeld.

Voorstellingen Booi Kluiving

Tijdens zijn studie aan de Toneelschool Arnhem heeft hij onder andere in de voorstelling ‘Normale Gewone Mensen’ van Toneelgroep Oostpool gespeeld. In 2017 speelde hij zijn zelfgeschreven solo ‘Plastic’, een cross-over tussen spoken-word en een klassieke theatertekst, onder andere in Theater a/d Rijn, Theater Kikker en (tijdens het Fringe-Festival) in Theater Bellevue.

In september 2018 maakte hij bij Theater a/d Rijn de voorstelling KEK: een voorstelling die de vraag waarom de internetgeneratie zich niet begrepen voelt probeert te beantwoorden. Deze voorstelling was te zien tijdens het Fringe Festival, als onderdeel van Het Wilde Oosten 2018 en was een aantal keer solo te zien in verschillende theaters.

In februari 2020 ging zijn voorstelling Let’s Play in première waarin Booi samen met Kars van den Heuvel via games de betekenis van spel in het leven onderzocht. In februari 2022 ging de voorstelling De Memers in première waarmee hij in het voorjaar 2022 door het land tourde. In seizoen 22-23 maakt Booi de voorstelling SatisFactory in samenwerking met Feikes Huis en Theater a/d Rijn.

De Memers

De Memers is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. Na KEK (2018) en Let’s Play (2020) komt  Booi Kluiving opnieuw met een voorstelling over internetcultuur. Kluiving onderzoekt deze grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via Reddit, Facebook en Instagram en maakt de vertaalslag naar het theater. Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van memes: van politieke tot wholesome memes, en van relatable tot edgy dank. Een voorstelling voor doorgewinterde shitposters én voor mensen die nog uit het analoge tijdperk komen.

De Memers is een queeste van helden en anti-helden binnen het koninkrijk dat we Het Internet noemen. Waarin creativiteit en digitale mogelijkheden strijden tegen censuur en controle. Het theater wordt een digitaal-analoog lab waarin geknipt en geplakt wordt maar ook fysiek gespeeld en digitaal gecreëerd. De Memers maakt de typische dynamiek van constante deconstructie, transformatie en verspreiding van creatieve content (zoals de meme) op het internet zichtbaar. Met De Memers creëert Booi een eigenzinnig avontuur in zijn ‘digitale Memesphere’ op de theatervloer.


Educatie

Het theater bezoeken en een workshop doen over de internetcultuur van nu? Booi Kluiving bedacht de ‘Analoge Meme-Maker’: een zelfgemaakte technologische kast die het hele proces van het maken van internetmemes (van het uitzoeken van een template tot het posten op een ‘prikbord’) analoog maakt. Leerlingen zoeken hun favoriete memes uit, kopiëren deze en schrijven er teksten bij. Al doende reflecteren ze op de grenzen van humor in deze online kunstvorm. Doelgroep: VMBO / Bovenbouw HAVO&VWO / MBO / HBO. Leeftijd: 14+.

 • do 24 februari 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Theater Kikker, Utrecht
 • vr 25 februari 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Theater Kikker, Utrecht
 • vr 11 maart 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis InsBlau, Leiden
 • di 15 maart 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis De Schuur, Haarlem
 • vr 18 maart 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Concordia, Enschede
 • do 31 maart 20:30
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Theater Bellevue, Amsterdam
 • vr 1 april 20:30
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Theater Bellevue, Amsterdam
 • vr 8 april 20:30
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis Het Nationale Theater, Den Haag
 • di 12 april 20:30
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis De Nieuwe Vorst, Tilburg
 • za 16 april 20:00
  De Memers | Booi Kluiving i.s.m. De Nieuwe Oost & Stichting Feikes Huis LUX, Nijmegen
 • Meer
  Speeldata
  Meer

Recensies

NRC27 – 02 – 2022

De voorstelling heeft dezelfde opbouw als een internetsessie waarin je maar blijft doorklikken: repetitief, vermoeiend en tóch…
Lees meer

Credits

Concept, regie en tekst
Booi Kluiving

Scenografie en grafische vormgeving
Kars van den Heuvel

Dramaturgie
Pol Eggermont

Technisch advies
Gertjan Biasino

Artistieke begeleiding
Eve Hopkins

De Memers is een coproductie van De Nieuwe Oost & Feikes Huis.

Concept en technische ontwikkeling
Wieke van Rosmalen

Spel
Lindsay Zwaan, Maurice Vonk, Wieke van Rosmalen en Brent de Vries

Digitale dramaturgie
Ioana Stanescu

Rekwisieten
Thomas de Wit

mede mogelijk
gemaakt door

Fonds Podiumkunsten (dit project valt onder Nieuwe Makersregeling), Stimuleringsfonds Digitale Cultuur, Fonds21 en AFK.


Contactpersonen

Peter Hendrikx

Directeur

peter@
theateraanderijn.nl