
Over
Booi Kluiving
Booi Kluiving (1994) maakt vanuit persoonlijke fascinatie theatervoorstellingen over digitale cultuur.
Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in juni 2018 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hij dompelt zich volledig onder in deze digitale subculturen, en omringt zich met mensen uit deze werelden. Hierdoor kan hij de voor- en nadelen die de verschillende digitale werelden met zich meebrengen laten zien. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. Dit doet hij zowel in tekst als in beeld.
Voorstellingen Booi Kluiving
Tijdens zijn studie aan de Toneelschool Arnhem heeft hij onder andere in de voorstelling ‘Normale Gewone Mensen’ van Theater Oostpool gespeeld. In 2017 speelde hij zijn zelfgeschreven solo ‘Plastic’, een cross-over tussen spoken-word en een klassieke theatertekst, onder andere in Theater a/d Rijn, Theater Kikker en (tijdens het Fringe-Festival) in Theater Bellevue.
In september 2018 maakte hij bij Theater a/d Rijn de voorstelling KEK: een voorstelling die de vraag waarom de internetgeneratie zich niet begrepen voelt probeert te beantwoorden. Deze voorstelling was te zien tijdens het Fringe Festival, als onderdeel van Het Wilde Oosten 2018 en was een aantal keer solo te zien in verschillende theaters.
In februari 2020 ging zijn voorstelling Let’s Play in première waarin Booi samen met Kars van den Heuvel via games de betekenis van spel in het leven onderzocht. In februari 2022 ging de voorstelling De Memers in première waarmee hij in het voorjaar 2022 door het land tourde. In seizoen 22-23 maakt Booi de voorstelling SatisFactory in samenwerking met Theater a/d Rijn en Feikes Huis, waar hij dit seizoen ook als nieuwe maker is aangesloten.
SatisFactory
In SatisFactory nemen de ASMRtists het op tegen de algoritmes die hun leven controleren.
WhisperingWieke, LynnieZ & AmazingAva willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een stoomcursus die hen van compleet onbekende content creators tot wereldberoemde influencers omtovert. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaam zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.
SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Je weet wel, dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe een kaars platgedrukt wordt door een hydraulische pers. Of wanneer iemand kleine stukjes zeep van een groot blok afsnijdt met een stanleymes.
Over ASMR en vooral de ASMRtists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?
Theaterkrant — 19 – 02 – 2023
Educatie
Het theater bezoeken en een workshop doen over de internetcultuur van nu? Booi Kluiving bedacht de ‘Analoge Meme-Maker’: een zelfgemaakte technologische kast die het hele proces van het maken van internetmemes (van het uitzoeken van een template tot het posten op een ‘prikbord’) analoog maakt. Leerlingen zoeken hun favoriete memes uit, kopiëren deze en schrijven er teksten bij. Al doende reflecteren ze op de grenzen van humor in deze online kunstvorm. Doelgroep: VMBO / Bovenbouw HAVO&VWO / MBO / HBO. Leeftijd: 14+.




Credits
Concept en regie
Booi Kluiving
Spel
Wieke van Rosmalen, Lindsay Zwaan en Ayisha Siddiqi
Scenografie
Kars van den Heuvel
Dramaturgie
Pol Eggermont
Digitale Dramaturgie
Ioana Stanescu
Kostuums
Carlijn Veurink
Technische productie
Rob Daanen & Tommy van den Broeck
Techniek
Guus Broeren & Matthijs Derksen
Creatief producent
Marijn Maurits
Storyboard
Thomas de Wit
Technisch advies
Gertjan Biasino
Grafische vormgeving
Stijn Stumpel
Audiovisueel assistent
Jillis Pieters
Productie
Feikes Huis & Theater a/d Rijn
Ondersteund door
Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Digitale Cultuur & Fonds21
Met dank aan
Thomas de Wit
mede mogelijk
gemaakt door




Recensies De Memers
NRC — 27 – 02 – 2022
Het Parool — 31 – 03 – 2022



Contactpersonen

Peter Hendrikx
Directeur
theateraanderijn.nl