Show menu

Over
Anton van der Sluis

In zijn werk neemt Anton de toeschouwer op speelse wijze mee om hun eigen lichamelijkheid en fantasie te herontdekken.

Anton van der Sluis volgde de Mime opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en ontwikkelde daar een fascinatie voor de (on)mogelijkheden van het lichaam. Hij is gefascineerd door hoe we mee kunnen voelen met het lichaam van een ander en door hoe een lichaam, ook woordeloos, je mee kan nemen in een verhaal of sensatie. Anton is als performer werkzaam in het gebied tussen theater en dans. Zo speelde hij o.a. in producties van Igor Vrebac (Macho Macho en OMG) en Jasper van Luijk (Happily Ever After). Via het talentontwikkelingsprogramma van Jakop Ahlbom Company begon Anton met het ontwikkelen van zijn eigen werk.

Het werk van Anton van der Sluis

In zijn werk neemt Anton de toeschouwer op speelse wijze mee om hun eigen lichamelijkheid en fantasie te herontdekken. De fysieke empathie – het meevoelen met een ander lichaam – is een belangrijk gegeven in het werk van Anton. Door de precisie in de beweging en vervreemdende transformaties, nodigt Anton de toeschouwer uit om hun eigen lichamelijkheid te voelen en zich te verwonderen over de (on)mogelijkheden van het lichaam. 

In zijn werk wil Anton graag het lichaam van het publiek aanspreken, maar ook hun fantasie en spelende kant, de zogenaamde homo ludens (speelse/spelende mens); de kinderlijke verwondering, het meegaan in niet bestaande situaties en verhalen en het ontdekken van nieuwe dingen. Anton verbeeldt op poëtische wijze de pogende en soms falende mens, wat zijn werk niet alleen komisch maakt, maar ook tragisch in zijn herkenbaarheid. Theater en dans zijn voor hem manieren om uit onze dagelijkse automatische piloot te komen en een ruimte te creëren voor spel en verwondering.

Mind the Body

MIND THE BODY is een fysieke solovoorstelling van Anton van der Sluis over de scheiding en de verbinding tussen het hoofd en het lichaam. Anton van der Sluis zoekt de grenzen op van waar het lichaam eindigt en het hoofd begint, en andersom.

Een man probeert het lichaam te (be)grijpen en van het controlerende hoofd af te komen. Maar wat is een lichaam zonder een hoofd om het te sturen? En hoe beweegt een hoofd zonder een lichaam om het te dragen?

Hoewel het hoofd ervoor zorgt dat we de wereld kunnen ordenen en begrijpen, weerhoudt het ons er paradoxaal genoeg van om contact te maken met ons lichaam en de wereld daaromheen. Mind the Body is ontstaan vanuit het verlangen om het rationele hoofd en intuïtieve lichaam te verenigen. In deze sprekende, woordeloze voorstelling wordt voelbaar hoe hoofd en lichaam met elkaar verbonden zijn, maar ook hoe moeilijk het hoofd het ons kan maken.

Credits

Maker & performer: Anton van der Sluis | Dramaturgisch advies: Nick Deroo | Met dank aan: Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost, Jakop Ahlbom Company, Loes van der Pligt en Joshua Walter

In februari 2021 deed Anton een residentie bij Theater a/d Rijn in Arnhem en onderzocht hij het idee van de Homo Ludens. Tijdens Moving Futures Festival 2021 gaf hij een kijkje achter de schermen van deze residentie.

Contactpersonen

Peter Hendrikx

Directeur

peter@
theateraanderijn.nl