Show menu

Over
Alioune Diagne

‘In dance I show my soul, my body, my skin – my story’- Alioune

Dansmaker Alioune Diagne is afkomstig uit Saint-Louis, Senegal en woont sinds vijf jaar in Nederland. Als maker toont hij vier gezichten; danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en programmeur. Met het vertellen van verhalen over zijn roots laat Alioune Diagne het verleden leven in de toekomst. De afgelopen tien jaar heeft hij een multidisciplinaire culturele broedplaats opgezet in Saint-Louis, waar hij jaarlijks het internationale festival Duo Solo Danse voor hedendaagse dans organiseert. Ook heeft bij Compagnie Diagn’Art opgezet waarmee hij dansproducties maakt die wereldwijd te zien zijn. Alioune heeft nauwe banden met het Korzo Theater in Den Haag en een groot internationaal netwerk in de dans- en kunstensector. In Kampen is hij Huisgenoot bij de Stadsgehoorzaal.

Voorstellingen Alioune Diagne

Sinds 2021 is Alioune een van de makers bij Theater a/d Rijn. Amour Amour Amour is de eerste voorstelling in samenwerking met Theater a/d Rijn. Van deze voorstelling was een preview te zien op Moving Futures Festival 2022. De voorstelling gaat op 1 juni 2023 in première. De voorstelling Dag Papa maakte hij eerder en ging op 5 maart 2022 in première. Vanaf september gaat Alioune daarmee verder op tour.

Dag Papa

In de voorstelling Dag Papa onderzoekt de Senegalese choreograaf, danser, kunstschilder én vader Alioune Diagne de mannelijke lijn in zijn familie.

Wat verandert en wat blijft hetzelfde als je vader wordt? Wat geef je als vader door aan je zoons en wat niet? Hoe zwaar wegen de vorige generaties op de keuzes die je maakt voor de toekomstige generatie? Ga je gaandeweg steeds meer op je vader lijken, of juist niet?

Dag Papa is een ontroerende solovoorstelling, waarin Alioune dans, tekst en schilderkunst met elkaar verweeft – net als zijn opa, die wever was.

Trailer | credits: Motief Media
 • do 9 februari 20:00
  Dag Papa Schuur, Haarlem
  tickets
 • vr 23 september 20:30
  Dag Papa Theater Kikker, Utrecht
 • di 27 september 20:30
  Dag Papa Theater Bellevue, Amsterdam
 • do 6 oktober 20:00
  Dag Papa CC Amstel – Afrovibes Festival
 • za 8 oktober 21:30
  Dag Papa Frascati – Afrovibes Festival
 • ma 10 oktober 12:30
  Dag Papa Concordia, Enschede
 • wo 9 november 20:30
  Dag Papa Theater Rotterdam, Rotterdam
 • Meer
  Speeldata
  Meer

Amour Amour Amour

Een persoonlijke danssolo over de liefde in al haar facetten.

Amour. Het mooiste woord dat er is. De Senegalese dansmaker Alioune Diagne gaat steeds weer zoek naar de liefde en blijft het ondervragen, door elkaar schudden en opnieuw onderzoeken.

L’amour se trouve dans ton intérieur – Alioune Diagne

Liefde is een kracht die mensen verbindt en landen en culturen overstijgt. In de persoonlijke en intieme danssolo Amour Amour Amour maakt Alioune Diagne de verschillende facetten van de liefde invoelbaar. Liefde als een spirituele kracht die je in beweging brengt en je kan laten reizen naar het verste punt. Als een bron van energie die jou kan opladen. Maar ook de liefde die gepaard gaat met scheiding. Van een kind dat op een dag het ouderlijk huis verlaat. Van partners die elkaar moeten loslaten. Of van het verhuizen naar een geheel nieuwe cultuur. Een persoonlijk verhaal van Alioune Diagne waarin een Senegalees verleden wordt meegenomen naar een nieuwe toekomst. Laat je onderdompelen in de liefde en reis met hem mee.

Amour Amour Amour is de derde voorstelling van Diagne over dit onderwerp. De eerste versie Amour was een hommage aan danser en choreograaf Maurice Béjart. De tweede versie Amour Amour een ode aan de stateloze Mauritiaanse danser Pape Fall. Amour Amour Amour is de tweede voorstelling van de maker die te zien is in Nederland.

 • wo 31 mei 20:00 – 21:00
  Amour Amour Amour (try-out) | Alioune Diagne | Theater a/d Rijn en Stichting Duo Solo Danse Theater a/d Rijn – Eve Hopkins Zaal (bovenzaal)
  Normaal: € 17,00 CJP / student / scholier: € 10,00
  Tickets
 • do 1 juni 20:00 – 21:00
  Amour Amour Amour (première) | Alioune Diagne | Theater a/d Rijn en Stichting Duo Solo Danse Theater a/d Rijn – Eve Hopkins Zaal (bovenzaal)
  Normaal: € 17,00 CJP / student / scholier: € 10,00
  Tickets
 • vr 2 juni 20:00 – 21:00
  Amour Amour Amour (VR) | Alioune Diagne | Theater a/d Rijn en Stichting Duo Solo Danse Theater a/d Rijn – Eve Hopkins Zaal (bovenzaal)
  Normaal: € 17,00 CJP / student / scholier: € 10,00
  Tickets

Credits

Concept en choreografie
Alioune Diagne

Compositie
Jorg Schellekens

Beeld
Edwin Smits

Kostuums en scenografie
Alioune Diagne

Danser
Alioune Diagne

Regie
Leo Spreksel

Productie
Theater a/d Rijn en Stichting Duo Solo Danse

Contactpersonen

Peter Hendrikx

Directeur

peter@
theateraanderijn.nl