Show menu

De Kennismakers

De Kennismakers biedt post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar.

Zeven podiumkunstorganisaties in landsdeel Oost hebben hun krachten gebundeld in de Kennismakers: Theater Oostpool, Introdans, Theater Sonnevanck, Kwatta, Theater a/d Rijn en Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen.

Aanleiding voor deze proeftuin is de groeiende behoefte aan meer diversiteit in het aanbod van jeugdtheater en -dans en aan connectie tussen de nieuwe generatie makers en de bestaande infrastructuur. Ook bestaat er binnen jeugdtheater en -dans geen productiehuis en is er weinig doorstroom. Verbreding en vernieuwing van de jeugdpodiumkunsten zijn noodzakelijk om ook in de toekomst relevant te zijn voor kinderen en jongeren: om aansluiting te blijven houden met nieuwe doelgroepen én nieuwe invloeden. Nu de zeven oostelijke BIS-partners de handen ineen hebben geslagen om ontwikkeltrajecten voor makers mogelijk te maken, hebben zij een nieuwe plek waar ze terecht kunnen.

Uniek productienetwerk

De Kennismakers biedt post-emerging en midcareer makers, choreografen en schrijvers een plek om theater en dans te maken voor een jong publiek van 4 tot 18 jaar. Zij krijgen de kans om zich te verbreden en te ontwikkelen door aanbod te creëren in jeugdtheater en -dans.

De zeven partijen werken in netwerkverband samen en begeleiden en faciliteren de makers binnen de proeftuin. Daardoor is een nieuw, uniek productienetwerk ontstaan voor makers, schrijvers en choreografen, die werk creëren voor kinderen en jongeren.

ruben chi proeftuin de kennismakers introdans
Fotograaf: Barbara Kerkhof

Succesvolle residenties

Sinds 2020 werken de partijen intensief samen en hebben twee residenties plaatsgevonden waarbij steeds meerdere partners betrokken waren. Tijdens de eerste residentie maakte hiphop-choreograaf Ruben Chi vanuit Theater a/d Rijn met klassieke dansers van Introdans een project voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Lees hier het artikel in de Gelderlander.

De tweede residentie vond plaats bij Theater Sonnevanck. Daar werkte oud-theatermaker bij Theater a/d Rijn Mart van Berckel aan een muziektheaterproject voor jongeren vanaf 14 jaar. Beide residenties zijn erg succesvol verlopen, waardoor zowel Ruben Chi als Mart van Berckel nieuwe producties gaan maken bij Introdans,Theater Oostpool en Theater Sonnevanck. 

Residentie Mart van Berckel

Mart van Berckel, tijdens het maakproces: ‘Toen ik 14 was, was de film Into The Wild mijn lievelingsfilm. In die film herkende ik zoveel van mezelf: het puberale en romantische verlangen naar avontuur en weglopen, het onbegrepen voelen door je omgeving, je losmaken van verwachtingen en de drang om zélf vorm te geven aan je leven. Nu, 12 jaar later, neem ik die thematiek opnieuw onder de loep voor diezelfde doelgroep: jongeren van 14+.

Samen met schrijver Lisanne van Aert en componist Tijn Wybenga onderzochten we wat voor vluchtgedrag er leeft bij deze nieuwe generatie. Na veel gesprekken met de doelgroep, bezoeken aan scholen en een periode van schrijven en repeteren, presenteerden we op 1 juli 2021 een eerste lezing van ons materiaal, uitgevoerd door Denzel Goudmijn en Mats Voshol. Hopelijk wordt dat een filmische en avontuurlijke taalcompositie, begeleid en gestuwd door drums, die de jongeren liefdevol meesleurt in een verhaal waar zij zich in herkennen.’

De Generator

Naast de residenties bij de Kennismakers is binnen een groter samenwerkingsverband van de podiumkunsten in Oost-Nederland een ontwikkeltraject voor zakelijk talent in de culturele sector opgericht: De Generator.