Show menu
Generatoren 2022

Zakelijk talent opleiden

Waar er in Nederland binnen de podiumkunstensector een fijnmazig netwerk is wat betreft de begeleiding van artistieke makers, is er een zichtbaar tekort aan begeleiding van aanstormend zakelijk leiders en creatief producenten, de zogenaamde ‘mogelijkmakers’.

Culturele partners Theater Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, Theater a/d Rijn, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters sloegen de handen ineen en zijn in 2021 gestart met De Generator: een ontwikkelingstraject voor zakelijke talenten die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen en de sector willen versterken.

Persoonlijk traject op maat

Naast het ontbreken van de begeleiding op zakelijk gebied is er tevens een gat tussen opleiding en werkveld; de beroepspraktijk vraagt om ervaring en competenties die pas na een opleiding opgedaan kunnen worden. De culturele partners springen in dit gat en selecteren elk jaar acht cultuur-professionals uit Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) om mee te doen aan het ontwikkeltraject van De Generator. 

Deze talenten staan te popelen om hun carrière naar een hoger niveau te brengen. De kandidaten uit Overijssel en Gelderland gaan een jaar lang aan de slag: ze voeren een opdracht uit bij een van de instellingen, krijgen een trainingsaanbod op maat, intervisie, een loopbaancoach en natuurlijk een heel netwerk. Het traject wordt begeleid door Cultuur Academy.

Bij Theater a/d Rijn ontvingen we in 2022 generator Vanity Roxane en in 2023 generator Hedwig Sinnema.

Foto: Edwin Smits

De weg naar mogelijk maken

Gedurende het jaar kent het programma verschillende onderdelen. Niet alleen krijgen de deelnemers verschillende workshops en trainingen van inhoudelijke experts en gastsprekers, maar ook doen zij minimaal 20 dagen betaald ervaring op bij één van de toonaangevende podiumkunstinstellingen in Oost-Nederland. Onder begeleiding van een persoonlijke (loopbaan)coach werkt ieder naar diens persoonlijke doelen toe en worden er tijdens de groepssessies onderling ervaringen uitgewisseld. Deelnemers hoeven het dus niet alleen te doen.

De onderwerpen die tijdens het traject aan bod komen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, leidinggeven, projectmatig werken en cultureel ondernemerschap. Daarnaast is er meer dan genoeg ruimte voor de onderwerpen waar de deelnemers zichzelf graag in willen verdiepen. De vraag van de deelnemers is leidend en de manier van leren vernieuwend, onder andere door de inzet van filmfragmenten die speciaal voor De Generator zijn geselecteerd. Dit brengt de kandidaten een jaar vol kennis en ervaring met als doel zichzelf te ontwikkelen tot ware zakelijk leiders en/of creatief producenten. Acht nieuwe aanwinsten die klaar zijn om de volgende stap in hun carrière te zetten. Wellicht wel bij een van de vele, nieuwe connecties die zij hebben gelegd.

Samenwerking binnen het netwerk

Het traject komt oorspronkelijk voort uit de proeftuin jeugdtheater en -dans (De Kennismakers) en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen en de eerder genoemde partners Theater Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, Theater a/d Rijn, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters.